AR loggo
 

banner
TipsaTillhemsidan   PDF-version Utskriftsversion
banner

Automation Region · Nyhetsbrev mars 2012

En arbetsrockad för fler ingenjörer

Ledare, 2012-03-29: Christer Gerdtman • vd Motion Control
 

Vi har alla hört om bristen på ingenjörer och tekniker, att företagen har ett skriande behov av kompetent personal – ofta i kombination med att de säger att personalen är den viktigaste resursen. Men är det verkligen så? Ser vi på företag som söker folk så önskar alla sig en 30-35 åring med minst fem års arbetslivserfarenhet. Dessa företag väljer att spendera mycket pengar på annonser och rekryteringsbyråer för att hitta dessa personer. Samtidigt finns det massor med folk som söker arbete; problemet är att de inte har rätt utbildning och/eller saknar arbetslivserfarenhet. Varför väljer företagen att annonsera istället för att lägga dessa pengar på att lära upp nya medarbetare?

Läs mer »

Årsmöte med trendspaning

Artikel 2012-03-29

Den 16 mars genomfördes Automation Regions årsmöte på Automation Center i Kopparlunden, Västerås. Årets version var lite annorlunda jämfört med tidigare år, då det bjöd på trender och analyser inför framtiden – och över 50 personer hörsammade inbjudan!

Läs mer »

Ny hemsida på banan

Notis 2012-03-29

Idag lanseras Automation Regions nya hemsida. I denna omfattande uppdatering introducerar vi en rad nya funktioner, ett exempel är bättre funktionalitet och säkerhet i aktivitetssystemet. Nyheter, notiser och kommande aktiviteter kan följas via nyhetsflöde (RSS) och delas på ett smidigt sätt via sociala medier. Bakom kulisserna verkar ett antal smarta kopplingar och finurliga lösningar – vi har helt enkelt automatiserat. Välkommen att bekanta dig med den nya miljön på www.automationregion.com!

Helena blir vd för SICS i Västerås

Notis 2012-03-29

Automation Regions processledare Helena Jerregård tillträder officiellt som vd för SICS i Västerås den 1 maj, då verksamheten i regionen drar igång. Helena kvarstår som processledare för företagsklustret och kombinerar de båda halvtidstjänsterna med fokus på synergier inom konkreta uppdragsforskningsprojekt.

Läs mer »

Ny projektledare för Automation Region Kompetens

Notis 2012-03-29

I arbetet med kompetensutveckling enligt de medel Automation Region tilldelats av Europeiska Socialfonden har Nina von Krusenstierna tillträtt som projektledare för Automation Region Kompetens. Projektet omsluter nio miljoner kronor och löper över två år. Nina nås på nina.von.krusenstierna@automationregion.com – mer information har processledare helena.jerregard@automationregion.com.

 

Lyckad start för Automation Regions Stockholmssatsning

Notis 2012-03-29

Den 15 mars samlades ett 30-tal automationsintresserade från både leverantörer och kundföretag till Automation Regions första frukostmöte på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det blev en riktigt bra rivstart för klustrets aktiviteter i östra delen av Mälardalen där dagens tema – ”Lean och automation för effektiv produktion” – fick åhörarna att delta med stort engagemang och massor av frågor både under mötet och i eftersnacket.

Läs mer »

Automation Region – en del av Möjligheternas Värld

Notis 2012-03-29

Den svenska industrin har som bekant ett stort behov av att rekrytera välutbildad arbetskraft men hittills har ungdomarna varit svårflörtade. Nu går utbildningar, industri, branschföreningar och arbetsmarknadens parter samman och satsar stort på en ny mötesplats – Möjligheternas Värld – på mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik.

Läs mer »

Stöd till ungdomars teknikintresse

Notis 2012-03-29

First Lego League är en teknik- och kunskapstävling för barn/ungdomar i åldrarna 10-16 år, med inriktning mot teknik och entreprenörskap, som på regional nivå drivs av Västerås stad/IDA. Avsikten med tävlingen är att stimulera barns och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap genom engagerande projekt där barnen själva står för drivkraften. Motivet för arbetet är att bidra till framtida försörjning av unga människor med naturvetenskapligt och tekniskt intresse med bästa möjliga kvalitet.

Läs mer »

Lyckat Automationsnäste i mars

Notis 2012-03-29

Den 13 mars genomfördes det andra Automationsnästet med en frågeställning från Timo Tirkkonen från Addiva Enginering. För att kompensera bort den reaktiva effekten i privata bostäder kan kondensatorbatterier kopplas in.

Läs mer »

Välbesökt rekryteringsmässa

Notis 2012-03-29

För sjätte året i rad arrangerades rekryteringsmässan i Västerås. Den 7 mars köade besökarna till Bombardier Arena för att träffa några av de cirka 150 utställarna, däribland Automation Region. Tillsammans med Mälardalens högskola tipsade vi bland annat ungdomar och andra om yrkeshögskolans automationsutbildning samt generellt om ingenjörsbehovet inom automationsbranschen. Till stöd i montern fanns också representanter från medlemsföretagen DynaMate Industrial Services och Beijer Electronics Automation. Mer information har helena.jerregard@automationregion.com.

 

Snabbväxande medlemsföretag

Notis 2012-03-29

Under 2011 var Prevas ett av de mest snabbväxande konsultbolagen i Sverige och Dagens Industri har utsett dem till ett av 2012 års karriärföretag. De har nu också öppnat ett nytt kontor i Jönköping och målsättningen är att fortsätta växa. För det nyetablerade kontoret är visionen att förse företag i regionen med spetskompetens inom industriell IT och inbyggda system. Prevas har nu 16 kontor i Sverige och finns även etablerade i Danmark, Norge, Tyskland, Förenade Arabemiraten och Indien. Mer information finns på www.prevas.se.

 

Gemensam monter på M.A.X och Scanautomatic/Processteknik

Notis 2012-03-29

Under hösten 2012 arrangeras två viktiga branschmässor – M.A.X på Stockholmsmässan och Scanautomatic/Processteknik på Svenska Mässan i Göteborg. Automation Region satsar på båda mässorna och nu bjuder vi in våra medlemsföretag att medverka tillsammans med oss!

Läs mer »

Automation University i Köpenhamn

Notis 2012-03-29

Johan Ydeskog med kollegor på medlemsföretaget Rockwell Automation hälsar dig hjärtligt välkommen till årets automationshändelse i Köpenhamn: Automation University den 9-10 maj.

Läs mer »

Kunniga ingenjörer från Portugal

Notis 2012-03-29

Eures Portugal arrangerar ett rekryteringsevent riktat enbart till ingenjörer och IT-utbildade i Lissabon den 10-11 maj. I dagsläget finns cirka 15 000 portugisiska ingenjörer inskrivna vid den offentliga arbetsförmedlingen som arbetssökande, flera av dem med gedigna språkkunskaper, yrkeserfarenhet och med stort intresse för mobilitet. Intresserade företag är välkomna att delta på plats på rekryteringseventet men kan också skicka med aktuella jobbannonser för marknadsföring; Eures rådgivare från Sverige kommer att ansvara för den allmänna informationen om arbets- och levnadsvillkor i Sverige och att finnas tillgängliga på plats för de svenska företag som väljer att delta på mässan. Anmälan om deltagande eller medskick av jobbannonser ska ske senast den 12 april till gisela.sarri@arbetsformedlingen.se.

 
Automation ger oss de verktyg som behövs för långsiktigt säker produktion med uppfyllda miljökrav. Mälardalen är en ledande region för automation. Här har stora och små företag samlats i mängd med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden. Läs mer om oss och våra aktiviteter på vår hemsida.