AR loggo
 

banner
Tipsa   PDF-version Utskriftsversion
banner

Vi har mycket att se fram emot

Ledare, 2012-12-19: Helena Jerregård · Processledare

  

Så var det dags för 2012 att tacka för sig och för oss på Automation Region att tacka för ett väldigt inspirerande och givande år. Att det har hänt mycket framgår inte minst av artikeln i detta nyhetsbrev. Ändå skrapar tillbakablicken bara på ytan av alla våra aktiviteter – om vi skulle gå på djupet och berätta mer utförligt om året som gått så skulle det förmodligen bli en roman …

Läs mer »

  

Automation Region 2012 – en sammanfattning

Artikel 2012-12-19

För Automation Region har 2012 inneburit en uppväxling på många plan. Vi har fått ordentlig fart bland våra medlemmar och partner i Stockholm, vi har dragit igång en mängd olika delprojekt och vi har haft fler utåtriktade aktiviteter än någonsin – främst genom våra mässengagemang och releasen av boken om roboten Cax. Till detta tillkommer en stadig tillströmning av medlemsföretag. Här följer en reflektion över de viktigaste händelserna under 2012.

Läs mer »
 

Ny medlem – välkommen Mackmyra!

Notis 2012-12-19

Mackmyra Svensk Whisky grundades 1999 och ägnade de första åren åt många experiment för att hitta den perfekta svenska maltwhiskyn. Idag finns de representerade i Systembolagets alla butiker och producerar årligen motsvarande 1 000 000 flaskor whisky. Jämfört med utländska destillerier är de dock fortfarande trivsamt småskaliga och hantverksmässiga, trots en hög automationsgrad. Mackmyra har en ”klimatsmart vision” och i det nyaste destilleriet har de kopplat ihop system för fastighetsautomation, energy management, visualiseringssystem och processtyrning, vilket gör Mackmyra till en bra representant för användare av modern automation. Läs mer på www.mackmyra.se.

Kommentera »
 

Ny medlem – välkommen Else!

Notis 2012-12-19

Else AB i Göteborg och Trollhättan utvecklar kvalificerade och kostnadseffektiva IT-lösningar för produktion, automation och logistik till företag med höga krav på kvalitet och effektivitet. Systemen används i automatiska och manuella lager, sorteringsanläggningar och inom produktion. Verksamheten består av framtagning av kompletta IT-system, genomförande av utredningsprojekt, projektledning samt support och förvaltning. Läs mer på www.else.se.

Kommentera »
 

Ny medlem – välkommen Combitech!

Notis 2012-12-19

Combitech är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom teknik, miljö och säkerhet där de arbetar med utmanande uppdrag som kombinerar teknologier i framkant. Företaget omfattar en stor organisation med goda resurser, en trygg plattform där medarbetarnas kunskaper kombineras för att uppnå bästa resultat. Combitechs konsulter har kompetens inom informationssäkerhet, systemintegration, kommunikation, mekanik, automation, systemsäkerhet, systemutveckling, teknikinformation och logistik. Läs mer på www.combitech.se.

Kommentera »
 

Frukostmöte den 8 januari med Prevas

Notis 2012-12-19

  

  
 

 
Välkommen till 2013 års första frukostmöte! Rickard Norin från Prevas inleder mötet med att diskutera kring flexibilitet och lönsamhet med MES i tillverkning. MES (Manufacturing Execution System) är ett samlingsnamn för system som tillhandahåller funktioner inom ramarna för produktionsstöd. Denna presentation diskuterar lärdomar från, och rekommenderade tillvägagångssätt för, implementation av MES ur ett värdeperspektiv och därtill hur värdet kan behållas och förädlas i takt med förändring och aktuella trender.

Läs mer »

 

Automationsnästet i samarbete med Ny Teknik

Notis 2012-12-19

  

Följ med Ny Teknik Automation till Automationsnästet med frågeställningar som att automatisera eller inte; vilka moment, vilken nivå? Nya robotar, eller förbättrade processer? Små som stora företag funderar på hur de kan effektivisera sin verksamhet och frågorna de brottas med är ofta desamma – och kunskapen finns därute! Därför startade Automation Region konceptet Automationsnästet som i fortsättningen blir ett återkommande inslag i Ny Teknik Automation. Vill du att ditt företag ska få råd från Automationsnästets experter? Kontakta tord.kack@automationregion.com.

Kommentera »

  

SICS Industriell Effektivitet 2013

Notis 2012-12-19

  

Måndag den 11 februari samlar SICS för fjärde gången i ordningen representanter från näringsliv och akademi till en heldag inom tillförlitlighet och resursutnyttjande i industrin. Syftet med konferensen är att visa möjligheterna att ytterligare öka effektiviteten i industrin genom avancerade IT-verktyg. Denna uppskattade temadag har vuxit i storlek för varje år.

Läs mer »
 

Frukostmöte med DynaMate hos Beijer Electronics

Notis 2012-12-19

  

Tisdagen den 27 november var synnerligen mörk och regnig i Stockholmstrakten, men det avskräckte inte ett gäng glada automationsentusiaster att samlas hos Beijer Electronics i Sollentuna till ännu ett av våra frukostmöten. Per-Erik Johansson från DynaMate Industrial Services var huvudtalare denna morgon under rubriken ”Lean Energy – med fokus på kundens lönsamhet”.

Läs mer »

  

Automation Expo i Ludvika

Notis 2012-12-19

Automation Expo genomfördes i Ludvika den 20 november i samarbete med High Voltage Valley. Invigningstalade gjorde Birger Drugge från ABB Capacitors och expot lockade ett 50-tal deltagare inklusive 20 utställare. På bilden ses besökare i samtal med representanter från bland andra Novotek och Aros Circle. Det blir säkerligen fler Expon i Ludvika, speciellt med tanke på att det denna gång tyvärr krockade med en del andra arrangemang. Mer information har christer.gerdtman@motioncontrol.se.

Kommentera »
 

Välbesökt trots väderdrabbat julmingel

Notis 2012-12-19

  

Vårt julmingel anordnades i år den 5 november, som vanligt i Automation Center i Kopparlunden, Västerås. Drygt 70 personer trotsade väder och vind – och framförallt snö! – och kunde njuta av glögg, tilltugg och en fantastisk tårta till ära av Automation Regions femårsjubileum. Underhöll gjorde de skönsjungande flickorna i Glizz. Arrangörer var förutom Automation Region också Västerås Science Park, Sustainable Business Mälardalen, Expectrum och Robotdalen. Mer information har bjorn.stenvall@automationregion.com.

Kommentera »

  

Vinnare från Automation Student

Notis 2012-12-19

  

Maskiningenjören Ellen Lindewall, som var nominerad som en av tre finalister till årets Automation Student men missade förstaplatsen, kan istället trösta sig med ett annat pris: Sparbanksstiftelsen Kronan belönar Ellen med hela 50 000 kronor för det examensarbete hon gjorde hos Tetra Pak och som innehåller ett förslag på en ny, effektivare arbetsprocess. Nu letar Ellen som bäst efter ett passande ingenjörsjobb, gärna i Göteborgstrakten – tips kan skickas till stefan.hollertz@automationregion.com.

Kommentera »

  

Gasellföretag 2012 – Frontit

Notis 2012-12-19

Automation Regions medlemsföretag är både duktiga och framgångsrika. Vi har tidigare skrivit om Motion Control som blev utsett till Gasellföretag av Dagens Industri och nu är det dags för nästa: Frontit har för andra året i rad utsetts till Gasellföretag på Dagens Industris Gasellgala 2012. ”Vår målsättning vid utmärkelsen 2011 var att vara Gasell ytterligare ett år, och det målet har vi glädjande nog uppnått”, säger Frontits vd Anneli Angeling. Läs mer på www.frontit.se.

Kommentera »
 

Låt en student lyfta din verksamhet

Notis 2012-12-19

  

Välkommen till examensjobbsdagen i ekonomi och marknadsföring den 22 februari klockan 10:00-14:00 på Mälardalens högskola i Västerås. Högskolan bjuder in arbetsgivare med förslag på exjobb i regionen för att träffa studenter. Det bjuds på en inspirationsföreläsning och därefter får alla arbetsgivare möjlighet att presentera sina förslag på exjobb. Efter presentationerna ges möjlighet att prata med studenterna och diskutera samarbeten. Mer information och anmälan finns på www.mdh.se/samverkan/karriar.

Kommentera »
 

Från Hello World till Lucia

Notis 2012-12-19

  

Alicia Lindberg var en av de många gymnasietjejer som medverkade i sommarens upplaga av Hello World, där hon och hennes kompisar arbetade med en app kring Automation Regions barnboksrobot Cax. Spelidéerna i appen, som än så länge är på utvecklingsstadiet, uppskattades mycket av de barn som fick pröva den. Sedan dess har Alicia hunnit bli vald till Västerås egen Lucia och tillsammans med cirka 130 andra studenter från Carlforsska gymnasiets musiklinje uppträdde de som tärnor och stjärngossar på Sigmatorget i Västerås. Mer vet karolina.winbo@automationregion.com.

Kommentera »

  

Bemanning till olja & gas

Notis 2012-12-19

  

Exportrådet i Norge bjuder under mars in till en heldag i Oslo för att visa på möjligheterna att förse den norska industrin med kompetent arbetskraft. Norsk leverantörsindustri till olja & gas är inne i en positiv tillväxtfas och en pressad inhemsk arbetsmarknad med brist på arbetskraft kan inte tillgodose de ökade behoven av ingenjörer och verkstadspersonal som CNC-operatörer, svetsare, industrimålare etcetera. Under dagen erbjuds svenska konsult- och bemanningsbolag att komma i kontakt med norska beslutsfattare som är i stort behov av arbetskraft. För mer information och intresseanmälan kontakta johan.lansberg@swedishtrade.se.

Kommentera »
 

Tio år innan elbilarna tar över

Notis 2012-12-19

  

Hälften av Sveriges kommuner och företag (50,5 procent) uppger att de inom tio år tror sig ha en fordonsflotta som till största delen utgörs av elbilar. Det visar Schneider Electrics undersökning Energiindikatorn 2012 som tidningen Elektronik i Norden refererar till. Jämfört med kommunerna så tror företagen på ett snabbare införande av elbilar i deras fordonsflotta. Inom tio år förväntar sig sex av tio svenska bolag (62 procent) att ha en fordonsflotta som domineras av elbilar; fyra av tio svenska kommuner anger samma prognos (39 procent). Läs mer på www.elinor.se.

Kommentera »
 

Prevas och Outokumpu i strategiskt partnerskap

Notis 2012-12-19

  

Automation Regions medlemsföretag Prevas tecknar ett strategiskt partnerskap med Outokumpu i Avesta med fokus på att kontinuerligt energioptimera ugnsdriften i Outokumpus produktion. I takt med stigande energikostnader ökar även företagens behov av att hitta energioptimerande lösningar i sin produktion.

Läs mer »

 
Automation ger oss de verktyg som behövs för långsiktigt säker produktion med uppfyllda miljökrav. Mälardalen är en ledande region för automation. Här har stora och små företag samlats i mängd med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden. Läs mer om oss och våra aktiviteter på vår hemsida.