AR loggo
 

banner
Tipsa   PDF-version Utskriftsversion
banner

Automation möjligheten till en bättre arbetsmiljö och säkrare gruvdrift

Ledare, 2013-04-30: Madeleine Martinsen • ABB Service
Global R&D Manager Hoist & Underground Mining
 

  ”Det kan bara bli bättre” är något som den globala gruvbranschens företag kan skriva under på inom områdena hälsa, säkerhet och miljö. Sett ur ett globalt perspektiv finns det mycket att göra, men i Sverige har vi kommit en bra bit även om det fortfarande kan bli bättre.Vem kunde ana för 20 år sedan att vi idag, med hjälp av forskning och utveckling av automatiserade lösningar, skulle kunna utvinna gruvorna ovanför jord i kontorsmiljöer och i kontrollrum – och dessutom erbjuda servicetjänster som utförs via fjärruppkoppling? Att dåtidens tunga gruvarbetarjobb, förknippade med hälsorisker, smutsig arbetsmiljö och stor osäkerhet, kunde utvecklas till säkrare arbetsplatser för medarbetarna att vistas i? Och än mindre kunde någon ana att utbildningsbehovet för dagens gruvmedarbetare skulle kräva en ingenjörsutbildning …


Läs mer »


Regn och rusk till trots

Artikel 2013-04-30

Automation Expo i Köping den 18 april hade alla förutsättningar att bli en succé. Många utställare, en fantastisk lokal, engagerad partner och vårväder i april. Men det var just den där detaljen med vädret …

Läs mer »


Anmäl dig till Automation Summit

Notis 2013-04-30

Automation Summit är nu öppen för anmälan och både besökare och utställare börjar strömma till. Vi har redan klart med både guld- och silversponsorer (ABB och Prevas) och nyligen blev det klart att tidningen Ny Teknik Automation går in som mediapartner, en verklig förstärkning trots en redan mycket stark uppställning.

Läs mer »


Välkommen Regal Components!

Notis 2013-04-30

Regal Components AB grundades i sin nuvarande form i Uppsala 1992 och har vuxit till ett av norra Europas ledande företag inom positionskontroll och drivteknik. Företaget erbjuder automationskomponenter till industriföretag i Norden med målsättningen att skapa långsiktiga relationer och strävar efter att alltid ligga i frontlinjen gällande ny teknologi samt leverera rätt kvalitet vid rätt tidpunkt. Genom lång erfarenhet och ett brett applikationskunnande möjliggör vi ett nära samarbete med kunden när det gäller produktutveckling och produktivitetsförbättringar. Givetvis är Regal ISO 9001:2008-certifierade, liksom deras huvudleverantörer. Läs mer på www.regal.se.


Kommentera »


Välkommen Data Respons!

Notis 2013-04-30

Data Respons AB är en heltäckande, oberoende aktör på marknaden för realtids- och inbyggda system med många års erfarenhet av teknisk tjänste- och produktförsäljning. Deras kunder är ledande inom respektive bransch, ofta med tekniskt mycket komplexa produkter eller produkter som är hårt styrda av statliga regelverk och direktiv. Företaget har sitt huvudsäte i Norge med verksamhet i Sverige, Danmark och Tyskland samt Taiwan. Av cirka 400 anställda i Europa arbetar hälften i Sverige, där de bland annat har kontor i Kista och Västerås. Mer information hittar du på www.datarespons.com.

Kommentera »


Hello World – utmana tjejerna med teknik!

Notis 2013-04-30

Vi diskuterar inte könsrelaterade skillnader i intresset för teknik, men vi kan konstatera att antalet sökande till teknikutbildningar på alla nivåer inte är särskilt högt. En av våra främsta målsättningar att säkra kompetensförsörjningen till branschen och en naturlig del i det arbetet är att lägga grunden genom att väcka teknikintresset hos barn och ungdomar. Kursen startar den 10 juni, den sträcker sig över fyra spännande veckor och arrangeras både i Eskilstuna och i Västerås.

Läs mer »


Insikt efter workshop om innovation

Notis 2013-04-30

Ni som inte kunde närvara vid workshopen med den Tatiana Butovitsch Temm och Camilla Palmertz från Ampersand är bara att beklaga. Det dryga tiotalet deltagarna var rörande överens om att det var ett ovanligt lyckat arrangemang som gav många nya idéer. Tatiana och Camilla ingick båda i teamet bakom Volvos uppmärksammade ”tjejbil”, men har betydligt bredare erfarenhet än så.

Läs mer »


Europas största automationsprojekt

Notis 2013-04-30
 

  Arrowhead, ett projekt som koordineras av Luleå tekniska universitet, är Europas största forskningsprojekt någonsin inom utveckling av automation med en budget på 68 miljoner euro. Genom utveckling av avancerad teknik ska projektet demonstrera hur tekniska enheter kan samverka självständigt. Tack vare Arrowhead kan tillverkningen i industrin bli mer flexibel och effektiv utan bekostnad av miljön.


Läs mer »


Mötesplats för framtidens framgångsrika verkstäder

Notis 2013-04-30

Välkommen till Produktionsklustrens konferens i Katrineholm den 21-22 maj 2013 om produktion i världsklass. Inom företagsnätverket Automation Region arbetar vi för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri och samarbetet med Produktionsklustren och deras årliga konferens i Katrineholm är en viktig länk.

Läs mer »


Teknikinspiration för tjejer

Notis 2013-04-30

DigiGirlz är ett globalt program som Microsoft initierat och som utförs tillsammans med olika partnerföretag. I Sverige är det Automation Regions medlemsföretag Acando och de har genomfört en satsning på högstadietjejer i Göteborg.

Läs mer »


Utveckla din grupps kreativitet

Notis 2013-04-30

I Mälardalens högskolas kreativitetslabb kan du få en bra start för en projektgrupp eller få igång grupper som fastnat. Högskolan har Sveriges första labb för att utveckla och studera gruppers kreativitet och de vänder sig till företag och andra organisationer som önskar utveckla kreativiteten hos sina grupper.

Läs mer »


Boka Ingenjörspitchen i Västerås den 14 maj

Notis 2013-04-30

Vi påminner om Ingenjörspitchen i Västerås den 14 maj – utnyttja möjligheten att nätverka med framtida medarbetare bland studenterna på högskolan! Här har du möjlighet att ”pitcha” din verksamhet med en kort och kärnfull presentation av dig som arbetsgivare under tre till fem minuter. Arrangörer till Ingenjörspitchen är Automation Region, Karriärtorget på Mälardalens högskola, Västerås Science Park och Samhällskontraktet. Platsen är Automation Center, tiden är 15:30-19:00 och sista anmälningsdag är den 7 maj – för mer information och anmälan, klicka här.

Kommentera »


Robotdalen får fortsatt finansiering

Notis 2013-04-30

 

Efter tio år är Robotdalen etablerat som Sveriges robotkluster. Nu går satsningen vidare med finansiärer som Vinnova samt Västmanlands, Sörmlands och Örebro län. Totalt rör det sig om 80 miljoner kronor.

– Vi är stolta över det fortsatta förtroendet från såväl Vinnova som våra regionala medfinansiärer, säger Erik Lundqvist, chef för Robotdalen. Det ger oss förutsättningar att långsiktigt jobba vidare med att sätta svenska robotinnovationer på världskartan.
Läs mer på www.robotdalen.se.

Kommentera »


Ökad innovation genom samarbete den 15 maj

Notis 2013-04-30

Välkommen ett samarrangemang mellan Automation Region, Acando och Microsoft om ett lika aktuellt ämne som aktuell teknisk lösning. Vid detta lunchseminarium får du svar på frågan hur vi kan främja innovation genom samarbete och informationsdelning med stöd av Office 365 och SharePoint 2013. Innovationer är resultatet av ett kreativt samarbete och informationsutbyte mellan personer med olika specialistkompetenser, ofta spridda i organisationen och ibland även fysiskt utspridda. Utmaningen är att dokumentera, effektivisera och förenkla samarbete. Mer information och anmälan hittar du på www.automationregion.com.

Kommentera »

 
Automation ger oss de verktyg som behövs för långsiktigt säker produktion med uppfyllda miljökrav. Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.