Mars 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Standarder hjälper oss att styra i rätt riktning

Andreas Rosengren, Automationsansvarig – Global Industrial Engineering, Scania

Andreas Rosengren

Att skriva en bra kravspecifikation är svårt, den ska inte bara beskriva en önskad funktion för en utrustning, maskin eller ett system ur ett användningsperspektiv utan även utgöra fundament för en teknisk lösning och fungera som underlag för utvärderingar av vad som senare levereras. Det innebär att vi i ett tidigt skede även måste ha en uppfattning om detaljer som inte är direkt kopplade till användning, vilket är svårt och kräver både fantasi och kreativitet. 

Många av oss har blivit fostrade att specificera med fokus på funktion, vilket är en bra grundinställning. Problemet är att teknikval och problemlösningsmetod ofta får stora konsekvenser för oss som kund över tiden. Drift- och underhållsorganisationen måste ges en rimlig chans att kunna förstå och hantera den utrustning som införskaffas.

Läs mer »

Rapport från mässgolvet

Automation Regions monter på M.A.X-mässan

Den 18-21 mars genomfördes den första av årets viktiga automationshändelser – Manufacturing & Automation Expo på Stockholmsmässan i Älvsjö. Automation Region bidrog med seminariepass, medverkade som utställare och knöt nya kontakter.

– Det finns ett stort intresse för det som Automation Region står för; konkurrenskraft genom samverkan. Kontakterna på mässan har varit mycket positiva och vi har lärt känna flera av våra medlemsföretag bättre, säger Mikael Klintberg, processledare på Automation Region.

Läs mer »

Summering av 2013 med sikte på framtiden

Talare vid årsmötet

Den 7 mars höll Automation Region årsmöte på Elite Stadshotellet i Västerås. Ett 60-tal deltagare medverkade under eftermiddagen som bjöd på bra diskussioner och intressanta föreläsningar.

Vid genomgången av verksamhetsberättelsen lyfte processledningen bland annat fram att klustret har fått 13 nya medlemmar under 2013 och de visade också på den volym och bredd av olika aktiviteter som har genomförts – från frukostmöten inom olika ämnen till innovationstävlingen Mälardalen Open och konferensen Automation Summit i september.

Efter årsmötet följde presentationer på temat innovation och svensk konkurrenskraft och eftermiddagen avslutades med demonstration av en ny innovation – Virtual Keybord.

Läs mer »

Nya medlemmar i nätverket

Nya medlemmar i mars 2014

Vi har glädjen att välkomna sju nya organisationer som har anslutit sig till Automation Region under mars – Blue Institute, Leuze electronik Scandinavia, Magikon, Semantix, Sveriges Ingenjörer Västmanland, Turck och YourFlow. Nätverket växer nu så att det knakar – fler nyheter kommer!

Hälsning från Innovationsgruppen

Under året som gått har gruppen genomfört ett seminarium om hur innovation kan bana väg till nya marknader och även initierat en Open Innovation-tävling som genererade 200 förslag på hur vi kan bli mer energieffektiva. Detta koncept har visat sig vara framgångsrikt och vi växlar nu upp genom att delta i Smart Living Challenge. I samarbete med forskare vid Mälardalens högskola och Sics utvecklas även ett mätverktyg för att bedöma och öka den innovativa förmågan i en organisation. Mer information om detta spännande initiativ kommer längre fram.

För att informera om Innovationsgruppens arbete bjuder vi in alla medlemmar i Automation Region att delta vid nästkommande möte, den 25 april kl 14-16. Mer information kommer!

Läs mer »

Informationsmaterial på hemsidan

Nu finns Automation Regions presentationsbroschyr, verksamhetsberättelsen för 2013 samt verksamhetsplanen för det kommande året på hemsidan. Materialet finns under fliken "Kontakt" i huvudmenyn – god läsning!
  

Kommande aktiviteter

Hållbara globala affärer i Mälardalen

Frukostmöte · 2014-04-01

Mer information och anmälan »

Automation Expo på Scania

Minimässa · 2014-04-08

Mer information och anmälan »

Elmia Automation

Automationsmässa · 2014-06-06 till 2014-06-09

Mer information kommer inom kort!

Produktionsklustrets konferens

Konferens · 2014-05-20 till 2014-05-21

Mer information kommer inom kort!

Genomförda aktiviteter

Automation Region på M.A.X

Automationsmässa · 2014-03-18 till 2014-03-21

Se artikel om aktiviteten »

Årsmötesförhandlingar med automationsmingel

Årsmöte · 2014-03-07

Se notis om aktiviteten »

Beställarkompetens

Frukostmöte · 2014-03-04

Deltagarlista och presentationer »

  

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.