April 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Innovation är automation

Ledare, 2014-04-30: Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation

Fredrik Karlsson

Ungdomarna skyr industrin. Regeringen bryr sig inte. Media är ointresserade. Bara du har fattat att industrin är Sveriges framtid. Eller hur?

Det är i alla fall så här det låter ibland. Men sanningen ser lite annorlunda ut om man skiftar perspektiv. Industrin behöver kompetent arbetskraft och kommer få slåss med andra branscher om de främsta talangerna. Fast det gäller inte specifikt för industrin utan även till exempel bygg, eller för den som vill locka säljare.

Men okej, ungdomar drömmer inte om att bli ställare, det är sant. Men vems fel är det? Ingen från industrin har någonsin försökt förklara för mig vad en ställare gör. Vi är nog många som gått ovetande om detta genom livet. Nästa lika problematiskt är faktiskt begreppet automation. Men låt mig återkomma till laddningen i olika ord.

Läs mer »

Dansar, spelar cello och bygger rymdrobot

Marina Rantanen och ERA

För två år sedan vann hon Automation Regions studentpris för bästa examensarbete och sedan i höstas arbetar hon på den europeiska rymdbyrån ESA. Ingenjörsutbildning, automationsintresse och en förmåga att fånga tillfället i flykten gjorde att Marina Rantanen fick drömjobbet.

– Jag har alltid varit fascinerad av rymden och efter studietiden började jag spana in ESA. Det är en otroligt spännande bransch och det finns så mycket nytt att uppleva. Dessutom ligger arbetsuppgifterna till stor del i linje med innehållet i min utbildning, konstaterar Marina.

Läs mer »

Succé för Automation Expo hos Scania

Kollage expo på Scania

Tisdagen den 8 april genomförde vi ett, minst sagt, välbesökt Automation Expo hos Scania i Södertälje. Intresset från både medlemsföretag och besökare var på topp redan från start och när 36 utställarföretag och mer än 220 besökare hade anmält sig valde vi att stänga anmälan för att klara trycket.

Efter Expot beslutade sig Scania dessutom att bli medlemmar i Automation Region. Bättre kvitto på styrkan i vårt automationsnätverk kan vi väl knappast få!

Läs mer »
 

Hej nya medlemmar!

Nya medlemmar april 2014

Under april har sex nya företag anslutit sig till Automation Regions nätverk. Vi har glädjen att välkomna Fanuc, Hemomatik, Mitsubishi Electric, Phoenix Contact, Scania och SEW-Eurodrive!

Bekanta dig med våra medlemsföretag och partner »
   
  
  

Workshop Smart Living Challenge den 27 maj

Workshop Smart Living Challenge

Välkommen till en kreativ workshop där målet är att diskutera och utveckla lösningar och idéer som främjar en högre livskvalitet utan att öka trycket på våra begränsade resurser – vår planet, vår tid och våra pengar. Temat för workshopen är områdena "eat" och "move".

Tid: Tisdag den 27 maj kl 9.00-15.00
Plats: Expectrum (Skrapan), Västerås
Anmälan: Via http://bit.ly/slcvstrs senast den 10 maj

Smart Living Challenge är en öppen innovationstävling utformad att skapa affärsmöjligheter och idéer som främjar en hållbar livsstil i städer. Femton vinnare kommer att få det stöd de behöver att ta sina idéer till marknaden.

Mer information: smartlivingchallenge.com »

  

Automation Region på Elmia Automation

Elmia Automation

Elmia Automation startar den 6 maj och Automation Region ställer ut tillsammans med Robotdalen i Automationscentralens monter D03:60. Klippt ur intervju med Mikael Klintberg inför Mässan:

– Vi har en stark exportindustri för att vi kan konkurrera med hög produktivitet genom bland annat effektiv automation. Samarbetet mellan akademi och näringsliv gör att kunskapen om automation ökar, men framförallt att nya lösningar kommer ut snabbare på marknaden.

Läs hela intervjun med Mikael »

Klusterkonferens i Katrineholm den 20-21 maj

Klusterkonferens 2014

På årets klusterkonferens "Mötesplats för framtidens framgångsrika verkstäder" presenteras forskningsresultat som medverkar till att Sverige 2030 kommer vara ett av världens främsta länder för långsiktigt hållbar produktion. Här får du ett gyllene tillfälle att träffa kollegor från andra industriföretag, ta del av det senaste inom produktionsforskning och direkt information om framtida satsningar inom området. Automation Region har medverkat i planeringen av innehållet och vi är också på plats för att följa konferensen. Välkommen till Katrineholm den 20-21 maj!

Mer information på www.produktionskluster.se »

SICS Västerås tvåårsjubileum och inflyttningsfest den 15 maj

Jubileum SICS Västerås

Under två år har SICS Swedish ICT Västerås samarbetat med näringsliv, skola, kommun och landsting för att stimulera Mälardalsregionen till fler innovationer. Vi firar framgångarna den 15 maj med start kl 14.30 och passar samtidigt på att inviga våra nya lokaler i Expectrum. Anmäl dig senast den 7 maj så håller vi dig uppdaterad med mer information!

Mer information och anmälan »

  

Automation Scandinavia den 7-8 maj

ABB:s Kunskapsforum 2014

ABB:s kunskapsforum Automation Scandinavia arrangeras den 7-8 maj på Aros Congress Center i Västerås. Konferensen fokuserar på automation, industri och framtiden. Välkommen till två dagar med inspiration på stora scenen, kunskapsfyllda föredrag och skarpa branschspår.

Mer information och anmälan »

Save the date – Jobb Shop den 21 september

Jobb Shop är en rekryteringsmässa för ingenjörer som arrangeras av Västerås Science Park, Jobba i Västerås och Automation Region. Målet är att hjälpa företag att hitta kompetent arbetskraft och på så sätt bidra till regionens tillväxt. Årets mässa kommer att genomföras på Aros Congress Center i Västerås söndagen den 21 september.

Mer information på www.jobbshop.com »

ElektronikEXPO den 22 maj i Västerås

ElektronikEXPO startades 2007 och har sedan dess varit årligen återkommande – årets mässa är den åttonde i ordningen. Syftet är att erbjuda en mötesplats med möjlighet att träffa representanter från företag inom elektronik och inbyggda system. Genom att samla ett antal utställare som representerar olika delar av branschen ges deltagarna möjlighet att knyta nya värdefulla kontakter.

ElektronikEXPO genomförs på Aros Congress Center i Västerås den 22 maj. Automation Region är med som utställare och det är även flera av våra medlemsföretag, till exempel Motion Control, Datarespons och RealTest.

Mer information på www.elektronikexpo.se »

PIC-konferens den 20-21 maj

Missa inte PIC'2014, en konferens kring framtidens processindustri och aktuell forskning. Programmet rymmer bland annat presentation av forskningsresultat från industrisamarbeten, perspektiv från processindustrin, information om nya forskningsansökningar och initiativ, samt mycket diskussion.

Processindustriellt centrum är baserat på Linköpings universitet och verkar bland annat för kompetensutveckling och kunskapsspridning inom processindustrin. Konferensen PIC'2014 arrangeras lunch till lunch på Nordic Light Hotel i Stockholm. Sista anmälningsdag den 5 maj.

Mer information och anmälan »

Rekrytera ingenjörer från Spanien

EURES, European Employment Services, är en del av den statliga arbetsförmedlingen i EU:s medlemsländer. EURES i Sverige och Spanien arbetar sedan ett par år tillbaka med att matcha ingenjörer från Spanien med arbetsgivare i Sverige.

Läs mer »

Utveckla affärer i USA

Business Sweden bjuder in till rundabordssamtal kring möjligheten att utveckla affärer i USA. Dela med er av era utmaningar och lyssna på andra företags erfarenheter av att göra affärer med amerikaner. Västerås den 20 maj kl 13.

Läs mer »

Automation Region i DI-bilaga, INRIKES och Svensk Verkstad

Under april månad publicerades artiklar om automatisering och Automation Region i både DI-bilagan Modern Industri, resemagasinet INRIKES och tidningen Svensk Verkstad. Vi noterar ett tilltagande intresse för vår verksamhet – kul!

Automation Region i Modern Industri (2014-04-07) »

Automation Region i INRIKES (2014-04-07) »

Automation Region i Svensk Verkstad (2014-04-09) »
  

Kommande aktiviteter

Frukostmöte i Stockholm – beställarkompetens

Frukostmöte · 2014-05-13

Mer information och anmälan »

Automatisering av internlogistik

Frukostmöte · 2014-05-13

Mer information och anmälan »

Produktionsklustrets konferens

Konferens · 2014-05-20 till 2014-05-21

Mer information och anmälan »

Workshop Smart Living Challenge

Workshop · 2014-05-27

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Automation Expo på Scania

Minimässa · 2014-04-08

Se notis om aktiviteten »

Hållbara globala affärer i Mälardalen

Frukostmöte · 2014-04-01

Deltagarlista och presentationer »

  

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.