Juni 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Tillsammans mot nya höjder

Ledare, 2014-06-27: Processledningen

Processledningen Automation Region

För att kunna blicka framåt är det ibland befogat att stanna upp och reflektera kring vad som redan har åstadkommits. När vi summerar upp den första halvan av året kan vi se tillbaka på en imponerande mängd aktiviteter. Årsmöte med val av ny styrelse, åtta frukostmöten kring aktuella ämnen, 14 möten i de medlemsdrivna utvecklingsgrupperna och två välbesökta och uppskattade Automation Expo – hos Scania i Södertälje och på expectrum i Västerås. 

Tillsammans med Robotdalen har vi ställt ut på MAX-mässan och Elmia Automation. Vi har medverkat i genomförandet av den öppna innovationstävlingen Smart Living Challenge och i utvecklingen av Innowatch, ett verktyg för ökad innovationstakt i företagen. Fyra av våra Automationsnästen har också publicerats i Ny Teknik Automation. Under våren har Automation Region fått 17 nya medlemsföretag och över 800 personer har medverkat vid våra olika aktiviteter – inte illa!

Läs mer »

Avancerad utbildning möter industrins behov

Malin Rosqvist och Hans Hansson, Mälardalens högskolas projektledare för PROMPT

Malin Rosqvist och Hans Hansson, Mälardalens högskolas projektledare för PROMPT.

Skräddarsydd, kostnadsfri utbildning för ingenjörer och utvecklare ska säkra tillgången på mjukvaruexperter i industrin. Mälardalens högskola och Automation Region med medlemsföretag står bakom satsningen PROMT, Professionell masterutbildning i programvaruteknik.

– Vi arbetar på olika sätt för öka medlemsföretagens samverkan med högskolan. PROMPT är ett utmärkt initiativ där industrin och akademin krokar arm för att lösa ett konkret problem, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region.

Läs mer »

10 000 kronor för bästa automationsarbetet

Automation Regions utmärkelse för studenter – Automation Student – delas ut för femte året i rad. Tävlingen är öppen för studenter från yrkeshögskolor och från tre- eller femåriga universitetsutbildningar. De tävlande examensarbetena ska vara genomförda under 2013 eller senare. Prisutdelning sker den 7 oktober i Göteborg, i samband med Scanautomatic & Processteknik.

Läs mer och registrera bidrag »

Automation Expo och Night Aut den 17 juni

Kollage Expo och Night Aut

Tisdagen den 17 juni genomfördes en klassisk sommarkombination – Automation Expo och Night Aut. Aktiviteterna lockade ett hundratal besökare till nyöppnade expectrum i centrala Västerås.

Tio utställande företag var på plats för att visa sina automationserbjudanden. Förutom utställning och lunch bjöds besökarna på ett föredrag av Anders OE Johansson, programchef för det strategiska innovationsprogrammet PiiA.

Läs mer »

Innovation på agendan, 60 sekunder i veckan!


Sedan ett antal år tillbaka står innovation på varje företags agenda. Oavsett om det är ni som satt innovation på er agenda eller om det är era konkurrenter som gjort det åt er så har ni innovation där. Närvarande. Oavsett om det stärker eller stjälper. I allt det ni gör, levererar och konkurrerar. 

Mellan augusti 2014 till maj 2015 har du som medlemsföretag möjlighet att med hjälp av Automation Region lägga grunden för ett innovativt innovationsklimat. På 60 sekunder i veckan mäter du och sätter innovation på agendan!

Läs mer »

Nya medlemmar i nätverket

Under juni har vi haft glädjen att kunna välkomna tre spännande automationsföretag som nya medlemmar i Automation Region. Nätverket fortsätter växa och fler nyheter kommer!

Nya medlemmar juni 2014

Bihl+Wiedemann GmbH är ett högspecialiserat ingenjörsföretag och leverantör inom säkerhetsteknik och elektroniska komponenter för automationsteknik med AS-interface. Kunderna finns inom fabriks-, process- och byggnadsautomatisering, liksom inom områdena maskintillverkning och transport (fartyg, järnväg, vägtrafik).

engineering4u Svenska AB är erfarna teknikkonsulter inom projektledning, inköp, konstruktion, kvalitet, industriell IT och automation. Företaget genomför även uppdrag som projektering, installation/montage och idrifttagning av kraftverks- och transmissionsanläggningar.

Termisk Systemteknik utvecklar och säljer kvalificerade system, produkter och tjänster inom IR-teknik och värmeöverföring. Med värmekamera som gemensam nämnare medverkar Termisk Systemteknik i olika uppdrag, från enkla mätningar och förstudier till stora EU-projekt. 

Bekanta dig med våra medlemsföretag och partner »

SSF: Vartannat jobb automatiseras inom 20 år

Ny rapport från SSF

Hur påverkas de svenska jobben av ny teknik inom automation och robotsystem? Förra året publicerades en uppmärksammad studie vid Oxford University där forskarna granskade arbetsmomenten i 702 amerikanska yrken. De konstaterade att 46 procent av alla jobb kan ersättas av digital och automatiserad teknik inom 20 år. 

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och adjungerad professor vid KTH, har nu på uppdrag av SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, räknat på de svenska jobben. I en ny rapport visar han att hela femtiotre procent av alla anställda i Sverige kan ersättas av digital teknik, vilket innebär att 2,5 miljoner jobb påverkas.

Läs rapporten från SSF »

Rekommenderade höstaktiviteter

Rekommenderade höstaktiviteter

Det händer mycket under hösten, både inom Automation Region och hos våra samarbetspartner. Invigning av expectrum, Automation Expo hos Pfizer, Jobb Shop, paketresa till Scanautomatic & Processteknik i Göteborg, PiiAs årskonferens och en ny energikonferens, HUB2014.

Läs mer »

Workshop i Smart Living Challenge den 16 juni

Workshop Smart Living Challenge

Den 16 juni hölls en workshop i den öppna innovationstävlingen Smart Living Challenge på expectrum i Västerås. Under workshopen i Västerås låg fokus på utmaningarna Eat och Move med frågeställningar kring smartare förpackningslösningar och hållbar transport mellan matvaruaffären och hemmet.

Läs mer »

Stort intresse för automation och fiskvaccin

Frukostmöte på PRC i Stockholm den 12 juni

Den 12 juni samlades drygt 40 intresserade åhörare hos PRC Engineering i Stockholm. Vid Automation Regions frukostmöte presenterade PRC hur de med hjälp av standarder och automatisering har förändrat Pharmaqs fabrik i norra Norge – från helt manuell till automatiserad produktion. 

Läs mer »

Branschträff inom Automation den 11 juni

Branschträff med Västerås stad den 11 juni

Den 11 juni bjöd Västerås stad in Automation Regions medlemsföretag till en andra branschträff. Ett 40-tal personer samlades för att återuppta samtalet kring framtidens automation i regionen. 

Läs mer »
   

Kommande aktiviteter

Invigning expectrum

Invigning · 2014-08-20

Mer information och anmälan »

Automation Expo hos Pfizer

Minimässa · 2014-09-18

Mer information kommer!

Jobb Shop

Rekryteringsmässa · 2014-09-21

Läs mer på www.jobbshop.com »

Resa till Scanautomatic & Processteknik

Automationsresa · 2014-10-07

Mer information och anmälan »

PiiA Summit

Konferens · 2014-10-21

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Automation Expo och Night Aut

Minimässa och utekväll · 2014-06-17

Se notis om aktiviteten »

Workshop Smart Living Challenge

Workshop · 2014-06-16

Se notis om aktiviteten »

Från manuell fabrik till automatiserad produktion

Frukostmöte i Stockholm · 2014-06-12

Se notis om aktiviteten »

Branschträff med Västerås stad

Branschträff · 2014-06-11

Se notis om aktiviteten »

Effektiv service och support på distans

Frukostmöte · 2014-06-03

Deltagarlista och presentationer »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.