Augusti 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Lyckade automationsåtgärder kräver helhetssyn

Ledare, 2014-08-29: Anna Granlund, forskare på Mälardalens högskola

Anna Granlund, forskare på Mälardalens högskola

Efter en ovanligt varm och solfylld sommar är de flesta av oss tillbaka på jobbet och förhoppningsvis utvilade och redo att hugga tag i höstens utmaningar. 

Inför stundande riksdagsval är arbetsmarknaden och jobben en het fråga. Våra svenska företag kämpar ständigt för att höja sin konkurrenskraft och stå sig på en tuff global marknad. Ett centralt verktyg i kampen om att behålla företag och arbetstillfällen i Sverige är automation. Jag skriver verktyg för det är viktigt att komma ihåg att automation är ett verktyg för att förbättra något och inte ett självändamål. Att automatisera garanterar inte heller ökad konkurrenskraft. Nyckeln till en lyckad och lönsam användning av automation ligger i att identifiera rätt typ och rätt nivå av automation för de behov, mål och förutsättningar som finns.

En stor del av min forskning har fokuserat på automation inom internlogistik. Internlogistiken är en viktig del av verksamheten och avgörande för att ett företag ska fungera. Trots detta har internlogistiken i vissa avseenden hamnat i skymundan och har traditionellt varit något som företagen fastnar i att drifta snarare än att utveckla.

Läs mer »

Vi ses på Scanautomatic & Processteknik

Ann Åfeldt och Pia Nyzell

Det är en dryg månad kvar till mässan och projektledarna Ann Åfeldt och Pia Nyzell är nöjda med läget.

Den 7-9 oktober genomförs branschmässan Scanautomatic & Processteknik i Göteborg. Automation Region ställer ut med en samlingsmonter där flera medlemsorganisationer medverkar. Dessutom har ett 20-tal av Automation Regions medlemmar egna montrar.

– Mässan är en av våra viktigaste mötesplatser. Vi deltar bland annat för att rekrytera nya medlemsföretag som tillsammans med oss kan utvecklas och stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Mikael Klintberg, processledare på Automation Region.

Läs mer »

Fortsatt tillväxt – nya medlemmar

Nya medlemmar augusti 2014

Inför hösten får vi sällskap av ytterligare två spännande automationsföretag. Välkomna till Automation Region! 

EPLAN Software & Service utvecklar CAE-lösningar och hjälper företag att optimera konstruktionsprocesser. Kunderna drar nytta av ökad effektivitet genom standardisering, automation och konsekventa arbetsflöden. EPLAN är en del av Friedhelm Loh Group, med 11 500 anställda världen över. Bolagets närvaro i 50 länder stödjer 40 000 kunder med mer än 100 000 installationer.

Twindej Experience är ett ägarlett teknikkonsultföretag som erbjuder driftekonomiska tjänster inom elkraft, spårfordon, flyg och tekniska installationer och underhåll. Med ledorden team, teknik och tillgänglighet strävar företaget efter att arbeta i team med kunden. Twindej har säte i Västerås men systemspecialister, projektledare och montörer genomför projekt världen över.

Spana in våra medlemsföretag och partner »

To expect – att förvänta sig

Invigning av expectrum den 20 augusti 2014

Ett nytt kapitel för Automation Region påbörjades officiellt den 20 augusti i samband med expectrums invigning. Det nya kapitlet handlar om kreativitet, innovation och samarbete. 

För Automation Region är expectrum en utmärkt plattform för att jobba mer aktivt med att förbättra samverkan mellan akademi, samhälle och företag. Automation Region har även i fortsättningen sin bas på Mälardalens högskola men kommer att använda expectrum som en språngbräda mot nya kontaktytor.

Läs mer »

PiiA Summit 2014

PiiA Summit 2014

Välkommen till premiären av PiiA Summit den 21-22 oktober – en lunch-till-lunch-konferens med framtidsspaning och föreläsningar med ledande representanter från svensk automations- och processindustri.

PiiA Summit arrangeras av det strategiska innovationsprogrammet PiiA, i samarbete med Automation Region och SICS Västerås. Med konferensen skapas en mötesplats för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom Processindustriell IT & Automation.

Mer information och anmälan »

Bli mentor för en ingenjörsstudent

Lär känna en student och dela med dig av dina erfarenheter! Den 25 september startar ett mentorprogram på Mälardalens högskola för studenter som pluggar industriell ekonomi med inriktning mot energimarknader samt till civilingenjör med inriktning mot energisystem.

Anmäl intresse för att bli mentor senast den 8 september.

Mer information och anmälan »

Kommunikation med medlemmarna prioriteras

Kommunikationsgruppen

Den 22 augusti hölls möte i Automation Regions Kommunikationsgrupp. Diskussionerna rörde bland annat kommande aktiviteter och hur informationen om verksamheten kan spridas till befintliga medlemmar och nya intressenter. I dagsläget är Automation Regions hemsida den huvudsakliga informationsbäraren, i kombination med e-postutskick och aktiviteter på LinkedIn.

Läs mer »

Affärsutvecklingsgruppen söker medlemmar

Affärsutvecklingsgruppen

Höstens första möte i Automation Regions Affärsutvecklingsgrupp vittnar om att marknaden är på väg upp igen efter en något haltande vår. Representanter från CAG, Novotek, Motion Control och Acando fanns med på mötet som hölls i Acandos lokaler i Melkerhuset. Nytt koncept för hösten är att gruppens medlemmar turas om att husera mötet, som genomförs över lunch.

Läs mer »

Rekryteringsmässa för ingenjörer

Jobb Shop 2014

Årets upplaga av rekryteringsmässan Jobb Shop hålls på Aros Congress Center i Västerås den 21 september. Där har du möjlighet att träffa din framtida arbetsgivare – eller medarbetare – och mingla med ledare från Västerås största företag. 

Mässan är ett samarrangemang mellan Västerås Science Park, Jobba i Västerås, Automation Region och Järnvägsklustret med målet är att hjälpa företag att hitta kompetent arbetskraft och bidra till regionens tillväxt.

Mer information och anmälan »

Missa inte Automation Expo på Pfizer

Expo på Pfizer i Strängnäs

Den 18 september bjuder Automation Region in till Automation Expo hos Pfizer i Strängnäs. Expot kombineras med presentation av Pfizers verksamhet och tankar kring automationslösningar. Förutom detta kan ni som besökare träffa flera utställande företag som presenterar sin verksamhet. Intresset för expot har varit mycket stort och utställningen är redan fullbokad.

Mer information och anmälan »

Resa till Scanautomatic & Processteknik med en exklusiv helkväll på Liseberg

Paketresa till Göteborg

Den 7-9 oktober arrangeras mässorna Scanautomatic & Processteknik i Göteborg. Tillsammans med ABB och Västerås stad erbjuder vi ett paket med tågresa i egen vagn, två dagar på mässan, hotellövernattning och en fartfylld kväll på Liseberg.

Mer information och anmälan »
   

Kommande aktiviteter

Vad döljer sig i din data?

Frukostmöte · 2014-09-02

Mer information och anmälan »

Rekrytera ingenjörer från Portugal

Seminarium · 2014-09-16

Mer information och anmälan »

Från prototyp till serieproduktion med 3D-printning

Frukostmöte i Stockholm · 2014-09-16

Mer information och anmälan »

Automation Expo på Pfizer den 18 september

Minimässa · 2014-09-18

Mer information och anmälan »

Jobb Shop

Rekryteringsmässa · 2014-09-21

Mer information och anmälan »

Scanautomatic och Processteknik med en helkväll på Liseberg

Automationsresa · 2014-10-07

Mer information och anmälan »

PiiA Summit 2014

Konferens · 2014-10-21

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Invigning av expectrum

Invigning · 2014-08-20

Se notis om aktiviteten »

Automation Expo och Night Aut

Minimässa och utekväll · 2014-06-17

Se notis om aktiviteten »

Workshop Smart Living Challenge

Workshop · 2014-06-16

Se notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.