Oktober 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Rum för innovation

Ledare, 2014-10-31: Jennie Schaeffer, Innovationsforskare på Mälardalens högskola

Jennie Schaeffer, Mälardalens högskola

Nu är hösten här med kyliga vindar och det kan passa fint att ägna vår inomhusmiljö en extra tanke. Jag vill redan här utfärda en varning: Den här ledaren är inte ett inredningsreportage om ”mys-inomhus-i-hösten”, och inte heller en handbok i hur du designar en trivsam arbetsmiljö. Det finns många intressanta aspekter när det gäller arbetsplatsens utformning i relation till ett företags utveckling.

När jag pratar om att ägna en tanke åt våra arbetsplatsers inomhusmiljöer så menar jag att vi ska tänka på våra arbetsplatsers möjligheter att stödja innovation. Det finns en koppling mellan arbetsplatsens utformning och förutsättningarna för innovation – något som många företag missar.

Läs mer »

Nya kontakter och gott snack på PiiA Summit

Den 21-22 oktober hölls konferensen PiiA Summit, en mötesplats för alla som vill medverka till strategisk förnyelse inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation.

– Med PiiA Summit etablerar vi en reell mötesplats där förhoppningen är att alla deltagare får med sig både inspiration och nya idéer tillbaka till sina hemmiljöer. Detta i sin tur ger förutsättningar för ytterligare aktiviteter inom vårt område med fler aktörer som vill bilda konsortier och driva projekt, säger Anders OE Johansson, programchef på PiiA.

Läs mer »

Johan och John är årets automationsstudenter

Vinnare Automation Student 2014

Med examensarbetet "Konstruktion och utveckling av testrigg" vann Johan Flink och John Alkemark, Chalmers, Automation Student 2014. Prisutdelningen genomfördes den 7 oktober på Scanautomatic & Processteknik i Göteborg.

Läs mer »

Bredd, djup och fart på mässan

Scanautomatic & Processteknik kollage

Den 7-9 oktober genomfördes branschmässan Scanautomatic & Processteknik i Göteborg. Automation Region medverkade med  bland annat en samlingsmonter och ett antal välbesökta seminarier. Dessutom genomfördes traditionsenligt en festkväll för medlemmar och samarpetspartner – den här gången på Liseberg.

Scanautomatic & Processteknik är en viktig aktivitet för Automation Region – det bevisades inte minst av att hela 30 procent av medlemmarna var med som utställare på mässan! I samlingsmontern medverkade medlemsorganisationerna SICS/PiiA, Twindej, Alten, Your Flow, Elit Instrument och Prompt, Mälardalens högskola.

Läs mer »

Teknikcollege Mälardalen och Automation Region i nytt samarbete

Samarbete mellan Teknikcollege Mälardalen och Automation Region

För att öka ungdomars intresse för tekniska yrken startar nu ett nytt samarbete mellan Teknikcollege Mälardalen och Automation Region. Samarbetet sker i form av en kompetensplattform med förankring i de styrkeområden som identifierats i Affärsplan Västmanland. 

– Det nystartade samarbetet blir en möjlighet för våra nätverk att mötas och diskutera våra gemensamma frågor, som till exempel efterfrågan på kompetens och kompetensförsörjning, säger Ida-Maria Rydberg, processledare för Teknikcollege Mälardalen.

Läs mer »

Save the date: Automation Summit 2015

Foton från Automation Summit 2013

Automation Summit, logotyp

Konferensen Automation Summit hade premiär 2013 och genomförs för andra gången den 3-4 september 2015. Missa inte denna branschöverskridande mötesplats med utställning, presentationer, diskussioner och sociala aktiviteter. Mer information kommer!

Hej från Liseberg

Svante Arenbo, Liseberg

Automation Regions festkväll på Liseberg den 7 oktober var mycket uppskattad, med intressant guidning, trevlig middag och inte minst en Helix i högform. Svante Arenbo med kollegor på Liseberg hälsar att det var kul att träffa alla glada automationsmänniskor och meddelar också att samtliga deltagare är välkomna tillbaka.

Hälsning och information från Liseberg »

Jennie Schaeffer doktor i innovation

Jennie Schaeffer är en av de drivande krafterna i Automation Regions AIR-projekt där det nya verktyget Innowatch ingår. Den 26 september försvarade hon sin doktorsavhandling "Spaces for innovation" på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Opponent vid disputationen var professor Bo Westerlund från Konstfack och utfrågningen genomfördes inför stor publik med intressanta diskussioner. Vi säger grattis till Jennie som nu är doktor i innovation!

Läs mer om Jennies forskning »

Innovationscheckar att söka

Innovationscheckar kan ge företag med tillväxtpotential möjlighet att vässa sin innovationsförmåga. Det kan exempelvis handla om affärsmodellen, nya organisatoriska lösningar, partnerskap och produkter. Innovationschecken är kontanta medel på cirka 100 000 kronor som företaget kan nyttja för att anlita extern kompetens. Automation Regions medlemsföretag IndustriQompetens har nu möjligheten att förmedla en eller två innovationscheckar.

Läs mer »

Seminarium: Oförklarliga fel i elektroniken – troligen atmosfärisk strålning

Kosmisk strålning orsakar problem

Strålning från solen och yttre rymden träffar kontinuerligt jorden och påverkar elektronik på olika sätt. Resultatet kan bli förvanskning (bitfel) av digitalt innehåll, funktionsfel och i vissa fall även permanenta fel på hårdvaran. Automation Region, Mälardalens högskola, SP och Uppsala universitet bjuder in till ett seminarium om atmosfärisk strålning. Välkommen till expectrum den 12 november kl 13.00-18.00.

Läs mer »

Framtidens arbetsliv i en digitaliserad värld

Konferensen Kompetens för tillväxt arrangeras den 14 november med fokus på digitaliseringens påverkan på vårt samhälle. Huvudtalare är Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier och Örjan Larsson, Senior Advisor på Blue Institute. Konferensen belyser bland annat hur vi förbereder barn och unga för deras framtida arbetsliv när det gäller teknik och digitalisering. Arrangerar gör Länsstyrelsen Västmanlands län i samarbete med Mälardalens högskola.

Mer information och anmälan »

Forskningsinitiativ säkerhetskritisk elektronik

Just nu förbereder Mälardalens högskola en ansökan till KK-Stiftelsen som tar sikte på framtidens säkerhetskritiska elektronik för automation och autonoma system (till exempel självkörande fordon). Satsningen ska vara multidisciplinär med kompetenser från områden som Aerospace och Robotics, Realtime systems, Dependable software med mera.

Flygblad med mer information »

Intresserade företag uppmanas att så snart som möjligt kontakta professor Kristina Lundqvist, kristina.lundqvist@mdh.se eller 021-10 14 28.

Första HUB-konferensen gav mersmak

Percy Barnevik

Med en fullsatt kongresshall öppnade landshövdingen Ingemar Skogö HUB2014 och presenterade bolagens vd:ar, Energi-Sveriges viktigaste frågor – och ABB-legendaren Percy Barnevik. 

Läs mer »

Frukost med affärsmöjligheter inom järnvägen

Oktober månads frukostmöte handlade om affärsmöjligheter kopplade till järnvägen i Norge och Baltikum. Värd för frukostmötet var Automation Region och Järnvägsklustret. Hur kan svenska företag skapa nya affärer när järnvägen utvecklas? Tre föreläsare från Business Sweden hade svar på tal. 

Läs mer »

Aktiviteter hos Business Sweden

I samband med Automation Regions frukostmöte den 14 oktober informerade Business Sweden om initiativ och aktiviteter som kan vara av intresse för Automation Regions medlemmar. Undersök dina finansieringsmöjligheter inom infrastruktur, eller varför inte packa väskan och resa till Lettland?

Läs mer »
   

Kommande aktiviteter

Från prototyp till serieproduktion med 3D-printning

Frukostmöte i Västerås · 2014-11-04

Mer information och anmälan »

Oförklarliga fel i elektroniken – troligen atmosfärisk strålning

Seminarium · 2014-11-12

Mer information och anmälan »

Automation Expo på Orkla Foods

Minimässa · 2014-11-13

Mer information och anmälan »

Organizing Product-Service Development for Global Markets Workshop

Seminarium · 2014-11-24

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

HUB2014

Konferens · 2014-10-22--23

Se notis om aktiviteten »

PiiA Summit 2014

Konferens · 2014-10-21--22

Se artikel om aktiviteten »

Tredje vågens automation

Frukostmöte i Stockholm · 2014-10-14

Dokumentation på hemsidan »

Nya affärsmöjligheter inom järnvägsinfrastruktur

Frukostmöte i Västerås · 2014-10-14

Se notis om aktiviteten »

Medverkan vid Scanautomatic & Processteknik

Automationsmässa · 2014-10-07--09

Se notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.