November 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Rätt blandning för effektivitet

Ledare, 2014-11-28: Anders Sjöberg, äger tillsammans med Fredrik Finnberg företaget Digital Mechanics AB

Anders Sjöberg, Digital Mechanics

Tillsammans med Automation Region har vi under hösten arrangerat två välbesökta frukostmöten om additiv tillverkning, det vill säga 3D-print eller digital direkttillverkning. Det är tydligt att marknaden har mognat betydligt och att kunskapen börjar byggas upp ute på företagen. Nu får vi mer specifika frågor om planeringsarbetet, om hur detaljerna ska orienteras i maskinen för bästa resultat med mera. Alla frågor välkomnas för det gäller att använda de additiva teknikerna på rätt sätt och inte bara för att det är roligt (3D-print är nämligen väldigt roligt!). 

Det finns idag över 30 olika tillverkningstekniker för additiv tillverkning och alla har sina för- och nackdelar. På Digital Mechanics arbetar vi brett med fyra olika metoder och den som lämpar sig bäst för mekaniska detaljer är FDM (Fused Deposition Modelling). Tekniken liknar den som finns i enklare hemmaskrivare men med våra större system klarar vi riktigt tåliga material vilket gör att vi kan erbjuda bra lösningar för industrin.

Läs mer »

När IT och automation smälter samman

Johan Ydeskog, Rockwell Automation

Mer än någonsin måste företagen följa strategier som minskar kostnader, sparar tid och ökar effektiviteten. Digitalisering av produktionen kan vara nyckeln till framgång men det krävs stor kunskap för att fatta rätt investeringsbeslut.

Johan Ydeskog, kundansvarig på Rockwell Automation, arbetar med att implementera automationslösningar för svenska företag, exempelvis inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Han menar att ny teknik och smarta system skapar förutsättningar för att utveckla produktionen i industrin.

– Vårt jobb är mer spännande än någonsin, nu när IT och automation smälter samman. Utvecklingen skapar många möjligheter men innebär också utmaningar, både för användare och leverantörer.

Läs mer »

Ny medlem – Miltronic

Miltronic

Vi välkomnar Miltronic med huvudkontor och logistikcenter i Nyköping som ny medlem i Automation Region. Företaget är ett helägt dotterbolag till Lapp Group och utgör koncernens försäljningsbolag på den svenska och danska marknaden. 

Miltronics viktigaste produktområden är specialkabel, automationsprodukter, förskruvningar, kontaktdon, kapslingar, skyddsslang, kabelsläpkedjor, spiralkabel och märkning. Egna säljare och kunniga produktchefer står till förfogande för att ge support och kunna leverera de bästa lösningarna till företagets kunder.

Besök Miltronics hemsida »

CODE – Competence on Demand

Utrustning från XM Reality

Automation Region projektleder CODE, ett projekt som nyligen beviljats stöd från Vinnova för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Idén med projektet är att stödja industrin genom att med hjälp av ny teknik hitta modeller och system för att underlätta rekrytering och tillgång av specialister, överbrygga generationsgap samt öka kvalitetssäkringen i kompetensöverföring mellan medarbetare.

Läs mer »

Projekt för 20 miljoner beviljade i PiiA-utlysning

PiiA logotyp

PiiAs andra utlysning för förstudieprojekt inom strategisk utveckling har lett till att 26 projekt har beviljats finansiering. Den totala projektvolymen för projekten passerar 20 miljoner kronor, där drygt 11,5 utgörs av offentlig finansiering via VINNOVAs, Energimyndighetens och Formas satsning i strategiska innovationsprogram. Resterande finansieras av deltagande industrier.

Läs pressmeddelandet från PiiA »

Automation Expo på Orkla Foods Sverige AB

Automation Expo på Orkla Foods Sverige AB

Den 13 november genomfördes ett välbesökt Automation Expo på Orka Foods Sverige AB i Kumla. Stämningen inne i utställningshallen var hög och många av utställarna rapporterade om bra säljsamtal och flera spår att följa upp i efterhand.

Läs mer »

Frukostmöte med PRC Engineering

Frukost på PRC

Ett tjugotal morgonpigga seminariedeltagare tog sig till PRC Engineerings Stockholmskontor den 19 november för att äta en utsökt frukost och lyssna till hur PRC har gjort för att framtidssäkra Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik, Östersund.

Kraftvärmeverket som varit i drift i drygt tio år producerar värme och el av biprodukter från skogsbruk, sågverk och rivningsvirke. För att säkerställa elproduktionen i Östersund krävdes en uppgradering av styrsystemet, Siemens PCS7, som styr turbinerna.

Läs mer »

Frukostmöte med Digital Mechanics

3D-print, Digital Mechanics

Automation Regions frukostmöte den 4 november gästades av Anders Sjöberg på Digital Mechanics, ett företag som ligger i framkant inom additiv tillverkning – från prototyp till serietillverkning. Många sneglar nu mot att ta fram delar till maskiner och linjearbete utifrån additiv tillverkning. 3D-print går relativt snabbt och små serier kan tillverkas utan att det blir höga kostnader. Det gör att mindre företag kan ta steget mot förnyelse och utveckling.

Läs mer »

 
An unexpected christmas at expectrum 10 dec

Julmingel på expectrum

Programmet för julminglet den 10 december är klart och vi gästas bland annat av Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, författare och uppskattad föreläsare, som gör en djupdykning i varför vi människor gör som vi gör med konsekvenser för både karriär och privatliv – allt hänger samman.

Intresset för julminglet är mycket stort, över 400 personer har hittills anmält sig (antalet platser är begränsat till 500). Passa på att tillönska kollegor och vänner en god jul, välkommen till expectrum från kl 15.30!

Ta del av programmet »

Mer information och anmälan »

 
 
Roboten Cax önskar god jul

Roboten Cax

Följ med Vilma och roboten Cax på ett äventyr tillsammans med hela automationsfamiljen. Familjen Tryckochstyr hjälper oss att starta TV:n och lampan, familjen Åkahitochdit ordnar så att vi kan åka tåg, bil och båt och familjen Varmochkall värmer våra hus. På vägen får vi bekanta oss med automation och teknik – kanske bor det en ingenjör inom dig?

Allt detta händer i boken Cax – den trettonde roboten, en berättelse där experiment och kunskap vävs in i handlingen. Boken är framtagen av Automation Region och passar för barn mellan fem och tio år – en perfekt julklapp att lägga under granen!

Köp boken på Adlibris »

 
 
First Lego League gästade expectrum

First Lego League på expectrum

Den 8 november tävlade lag från grundskolorna i Västmanland om en plats i den skandinaviska finalen i First Lego League. Hela expectrum fylldes med ungdomar och föräldrar som följde tävlingen som utmanar deltagarna inom forskning, teknik och marknadsföring. Automation Regions Mikael Klintberg var en av tre domare i teknikutmaningen där det gällde att programmera en robot som med hjälp av olika sensorer skulle lösa ett uppdrag.

– Det är fantastiskt kul att se ungdomarnas engagemang när de löser teknikutmaningar tillsammans, säger Mikael Klintberg. 

Vinnare blev Tuppkärsskolan från Surahammar som nu är på väg till Köpenhamn för att delta i den skandinaviska finalen som genomförs i morgon, den 29 november. Automation Region önskar lycka till och håller tummarna!

Seminarier på MITC

Notis 2014-11-28

4 december – Robotautomation, är det något för mitt företag?

Vad kan en modern industrirobot göra, hur integreras den med andra maskiner, vilken kompetens krävs och hur säkerställer man att robotautomation passar in i verksamheten? 

Mer info och anmälan »

10 december – Möjligheter med framtidens drivlinor

Allt fler fordon använder någon form av hybridteknik och under hösten har vi genomfört en förstudie för att titta på teknikskiftets möjligheter och konsekvenser för regionens företag. Vi presenterar resultatet av förstudien och lyfter ämnet till diskussion.

Mer info och anmälan »
   

Kommande aktiviteter

Dags för ny kompetens?

Frukostmöte i Västerås · 2014-12-02

Mer information och anmälan »

Öppen kommunikation och hållbara lösningar

Frukostmöte i Stockholm · 2014-12-09

Mer information och anmälan »

An unexpected christmas at expectrum

Julmingel · 2014-12-10

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Från prototyp till serieproduktion med 3D-printning

Frukostmöte i Västerås · 2014-11-04

Se notis om aktiviteten »

Hur man framtidssäkrar ett kraftvärmeverk

Frukostmöte i Stockholm · 2014-11-19

Se notis om aktiviteten »

Automation Expo på Orkla Foods

Minimässa · 2014-11-13

Se notis om aktiviteten »

Organizing Product-Service Development for Global Markets Workshop

Seminarium · 2014-11-24

Dokumentation på hemsidan »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.