December 2014 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Möten och ny kunskap driver oss framåt

Ledare, 2014-12-19: Processledningen – Karolina Winbo och Mikael Klintberg

Karolina Winbo och Mikael Klintberg

Så var det dags att summera ytterligare ett händelserikt år med Automation Region. Först och främst – vi är fantastisk glada och stolta över att få arbeta tillsammans med alla engagerade och positiva automationsvänner som finns i vårt nätverk! Möten med våra medlemmar, finansiärer, intressenter och partner ger influenser och tankar som utvecklar klustret och inspirerar till nya initiativ.

Vid det senaste styrelsemötet efterlystes mätetal som kan användas för att beskriva Automation Regions utveckling. Vi har gjort vår läxa och sammanställningen av årets aktiviteter är minst sagt imponerande. Under 2014 har Automation Region genomfört 17 frukostmöten i Västerås och Stockholm och fyra Automation Expo på plats hos olika användarföretag. Cirka 2 400 personer har medverkat vid våra aktiviteter och tillsammans har de spenderat över 6 000 timmar hos oss (här har vi inte räknat in julminglet på expectrum med hela 460 besökare!). Vi har också haft nöjet att välkomna 21 nya medlemmar till klustret.

Läs mer »

Rapport från utvecklingsgrupperna

Artikel 2014-12-19

Ordföranden i Automation Regions utvecklingsgrupper

En framgångsfaktor för Automation Region är det starka medlemsengagemanget. Arbetet med de fyra fokusområdena kommunikation, kompetens, affärsutveckling och innovation bedrivs i fyra utvecklingsgrupper. Vad har hänt under året och vad kan vi förvänta oss framöver?

Läs mer »

Ny medlem – Kennedy Automation

Logotyp Kennedy Automation AB

Vi välkomnar Kennedy Automation AB som nya medlemmar i Automation Region. Företaget erbjuder genomtänkta och pålitliga automationslösningar och är framför allt specialiserade på högriskmiljöer och andra kvalificerade miljöer där noggrann riskanalys spelar en avgörande roll. 

Läkemedel, infrastruktur och tillverkning är Kennedy Automations viktigaste verksamhetsområden och med långa erfarenhet inom bland annat process, kylsystem och HVAC erbjuds lösningar från första till sista fasen i projekt. Företaget tar sig gärna an allt från små inhopp till totalentreprenader – enkla standardlösningar eller riktigt kluriga problem.

Mer information om Kennedy Automation: www.kennedyab.se »

Cax inspirerar skolklass

Cax inspirerar skolklass

I mitten av oktober besökte klass 1A på Kärralundsskolan Möjligheternas Värld på Scanautomatic för att lära sig mer om robotar och automation. Barnen inledde läsåret med att läsa Automation Regions bok om Cax, den trettonde roboten.

– Tack vare Cax känner barnen igen sig i det de ser här. När man är liten tänker man ju aldrig på hur saker tillverkas. Nu får de en unik inblick i hur det faktiskt kan gå till, säger barnens lärare, Ann-Christine Ljungström.

Läs artikeln i Svenska Mässans Tidning »
Mer information om Möjligheternas värld »
Köp boken på Adlibris »

En oväntad jul på expectrum

Julmingel 2014

Den 10 december slog 22 av länets samverkansorganisationer upp portarna till årets julmingel. Det traditionsenliga minglet, som tidigare arrangerats av Automation Region med partners, lockade drygt 460 personer till expectrum i Västerås. Det digra programmet inleddes av Handelsforskaren Micael Dahlen som pratade om livets egenheter och människans självcentrering.

Läs mer »

YourFlow hittar nya affärer

YourFlow på Automation Expo

YourFlow är medlem i Automation Region sedan i mars. Företaget utvecklar YourFlow, ett mjukvaruverktyg för värdeflödesanalys som tar sikte på att förkorta ledtider. 

– Verktyget är enkelt och främjar teamwork eftersom det drar nytta av medarbetarnas kunnande och förbättringsidéer. Vanligtvis reduceras ledtiden med mellan 20 till 70 procent i ett ledtidsprojekt, säger Anders Bergdahl, en av företagets grundare.

Läs mer »

Innovativa idéer tog dem hela vägen till Sverige

Vinnare i Smart Living Challenge och Ylva Wretås

Under Nobelveckan besöktes Eskilstuna, Västerås och Stockholm av de 15 vinnarna i Smart Living Challenge. Bland över 300 inlämnade idéer utsågs 15 vinnande bidrag i tävlingen. Vinnarna kommer från fem olika kontinenter och 12 olika länder. Under en vecka fick de vidareutveckla sina idéer och se innovativa miljöer och mötesplatser.

Läs mer »

Workshop med Innowatch den 9 december

Workshop med Innowatch

Den 9 december hölls den första workshopen för de företag som medverkar i piloten av Innowatch, det innovationsverktyg som utvecklas inom AIR-projektet. I Innowatch ägnar företagens medarbetare 60 sekunder i veckan åt att summera hur mycket av arbetet som lagts på innovationsfrämjande insatser.

Fem företag med olika inriktning och från branscher deltar i piloten. Under workshoparna får deltagarna chansen att syna verktyget i sömmarna och testa olika metoder och övningar som de sedan kan använda för att förbättra innovationsklimatet på det egna företaget.

Läs mer »

Frukostmöte om ny kompetens den 2 december

Frukostmöte i Västerås den 2 december 2014

För att få ett gott arbetsklimat behövs utveckling, och inte bara av produkter och metoder. Även personalen behöver utvecklas, utmanas och få prova nya saker. Kompetensfrågan stod i fokus vid Automation Regions frukostmöte den 2 december.

Läs mer »

Summering av Scanautomatic och Processteknik

Scanautomatic och Processteknik

Den 2 december genomförde Svenska Mässan det sedvanliga uppföljningsmötet med branschrådet för mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik. Ett 20-tal personer från utställarföretag, partner- och branschorganisationer deltog vid mötet där också Mikael Jansson från Fairlink presenterade den sammanställning som gjorts runt mässorna, med både tillbakablickar och identifiering av trender och framtidsspaning.

Överlag visade både utställarnas och besökarnas bedömningar på en tydlig förbättring från 2012 till 2014. Antalet utställare, ca 300 stycken, var något färre än förra mässan, medan besökarantalet 9 900 innebar en liten ökning.

Läs mer »

Business Sweden bjuder in till Finland och en Arktisdag med Wärtsilä och ABB

Den pågående issmältningen i Arktis är ett faktum och redan nu ger den effekter på olika sätt. Delta i Business Swedens Arktisdag den 22 januari i Helsinfors och ta del av vad som sker i denna region. Lär känna två av Finlands ledande industribolag – Wärtsilä och ABB – som växer tack vare utvecklingen i Arktis. Dagen avslutas med ett besök på Arctech Helsinki Shipyard som är världsledande inom isbrytarkonstruktion.

Mer information och anmälan »

Exjobbs- och uppdragsdag den 19 februari

Nu har du chansen att hitta studenter med kompetens inom bygg, energi, marknadsföring, management/organisation, redovisning och ekonomistyrning för ett uppdrag eller examensarbete. Välkommen till Mälardalens högskolas exjobbs- och uppdragsdag den 19 februari!

Anmäl dig senast den 5 februari på Karriärtorgets webbplats »
   

Kommande aktiviteter

Nya möjligheter i den digitala industrin

Frukostmöte i Västerås · 2015-01-13

Mer information och anmälan »

Förbättra ditt innovationsklimat

Frukostmöte i Västerås · 2015-02-03

Mer information och anmälan »

Automation Expo på Westermo Teleindustri

Minimässa · 2015-02-12

Mer information och anmälan för utställare »

Genomförda aktiviteter

An unexpected christmas at expectrum

Julmingel · 2014-12-10

Se notis om aktiviteten »

Öppen kommunikation och hållbara lösningar

Frukostmöte i Stockholm · 2014-12-09

Dokumentation på hemsidan »

Dags för ny kompetens?

Frukostmöte i Västerås · 2014-12-02

Se notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.