Mars 2015 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Nya perspektiv kan berika och växla upp

Ledare, 2015-03-31: Catarina Berglund, verksamhetsansvarig på Strängnäs Business Park och styrelsemedlem i Automation Region sedan mars 2015

Catarina Berglund

Jag tror på innovation och ständiga förbättringar. Att kontinuerligt utveckla och anpassa verksamheten efter marknadens behov – ingen rocket science, eller hur? Men att göra det strukturerat, med rätt kompetens i rätt tid, i rätt konstellationer och med rätt kunskap, då blir det mer komplext. 

Vi måste hitta bra angreppssätt, takta på i en positiv utvecklings­spiral, lära av varandra och gemensamt stärka regionen. Då kan vi attrahera både ny kompetens och nya företagsetableringar utifrån. Arbetet måste bedrivas i en gemensam satsning för att få genomslagskraft i både i hög- och lågkonjunktur. 

Automation Region samlar en världsledande automationsindustri och har därigenom en enorm potential som kunskapsspridare, både nationellt och internationellt. Med Mälardalens högskola – min tidigare arbetsplats – som värdorganisation, utgör Automation Region också en utmärkt plattform för samverkan mellan företag och akademi.

Läs hela ledaren »

Doktorand utvecklar framtidssystem på Addiva

Melika Hozhabri, industridoktorand på Addiva och Mälardalens högskola

Ultra Wide Band, radarteknik med hög precision för korta avstånd, kan bland annat användas för att skapa osynliga skyddszoner kring industrirobotar. Melika Hozhabri är industridoktorand vid Mälardalen högskola och utvecklar nu tekniken på uppdrag av Addiva.

– Det är ett drömjobb att få utveckla ett radarsystem som har så många spännande och viktiga tillämpningar, säger Melika Hozhabri.

Melika avslutade Masterprogrammet i intelligenta inbyggda system för fyra år sedan och hon är nu en av 45 industridoktorander på Mälardalens högskola. Hennes forskning är inriktad på att identifiera människor i tuffa miljöer med hjälp av Ultra Wide Band, UWB-teknik.

Läs hela artikeln om radarprojektet »

Rapport från årsmötet

Årsmöte i Automation Region

Den 6 mars genomförde Automation Region sitt årsmöte med stämma på Expectrum i Västerås. Styrelseordförande Håkan Nytorp välkomnade dryga 70-talet deltagare och kunde berätta att 2014 har varit ett lika intensivt som framgångsrikt år tack vare ett brett, decentraliserat medlemsengagemang. En avgörande fråga är nu finansieringen framåt, vilket är styrelsens största utmaning för 2015.

– Vi står inför ett vägskäl och kommer förhoppningsvis att kunna växla upp verksamheten ytterligare, berättade Håkan. Samtidigt har Automation Region växt och är idag starkare än någonsin.

Läs hela referatet från årsmötet »

Bruhnspace och Wago Kontakttechnik kliver på

Bruhnspace och Wago

Vi välkomnar två spännande företag som nya medlemmar i Automation Region.

Bruhnspace är ett konsultbolag inom bland annat produktutveckling, IT, flyg- och försvarsindustri. Med ett internationellt nätverk av tekniska specialister och ett nära samarbete med akademin erbjuder företaget kvalificerade tjänster baserade på gedigen kunskap.

Wago Kontakttechnik är en global aktör inom automation, interfaceprodukter och anslutningsteknik. Inom automation finns bland annat en bred portfölj av lösningar för fabriks-, process- samt fastighetsautomation. Företaget arbetar med öppenhet och skalbara system för att stödja i stort sett samtliga fältbussar på marknaden.

Bekanta dig med våra medlemsföretag och partner »

Anmäl dig nu för bästa pris

Automation Summit 2015

Anmäl dig redan nu till Automation Summit – Automation Regions branschöverskridande konferens som genomförs i Västerås den 3-4 september. Automation Summit är tillbaka efter succé­premiären 2013 och etableras nu som en mötesplats för kunskapsspridning inom automationsbranschen. Boka-tidigt-rabatt till och med den 30 april, missa inte!

Mer information och registrering »

Ny film om Automation Region

Film om Automation Region

Här under början av året har vi spelat in en film som berättar vilka vi är, vad vi gör och vad vi vill. Medverkar gör bland andra Automation Regions processledning, styrelseordförande och utvecklingsgruppernas ordföranden.

Titta gärna och berätta för oss vad du tycker!

Se filmen på vår Youtube-kanal »

  
Digital Mechanics är årets företagare i Västerås

Fredrik Finnberg och Anders Sjöberg på Digital Mechanics, foto: Henrik Mill.

Vi på Automation Region säger grattis till Fredrik Finnberg och Anders Sjöberg på Digital Mechanics och önskar lycka till i finalen! Foto: Henrik Mill.

Automation Regions medlemsföretag Digital Mechanics utsågs till årets företagare i Västerås vid Guldstänk-galan den 12 mars. De är nu kvalificerade till finalen i den nationella utmärkelsen "Årets företagare", som arrangeras av Företagarna den 9 oktober. Juryns motivering: 

Västerås har en stolt historia av innovativa och framgångsrika företag inom teknik. Bland dessa tar Digital Mechanics en självklar plats med sin flexibla och nyskapande friformsteknik. I en bransch som växer mycket snabbt är de redan ett av Sveriges ledande företag. De ligger steget före sina kunders behov och kan snabbt leverera både lösningar och produkter.

Automation Region på klusterkonferens

Automation Region medverkar på klusterkonferens

Den 20-21 maj genomförs Produktionsklustrets årliga konferens, den här gången med fokus på "framtidens framgångsrika verkstäder". Konferensen arrangeras av fordonsindustrin i Sverige i samverkan med VINNOVA, FFI hållbar produktion och Swerea AB. Automation Region är som vanligt på plats för att ta del av de senaste forskningsresultaten och knyta nya kontakter.

För mer information, kontakta Gunnar Iggendal, gunnar.iggendal@automationregion.com.

Frukostmöten om standardisering med EPLAN

Frukostmöte med EPLAN

Under mars genomfördes frukostmöten i både Västerås och Stockholm kring hur elkonstruktion kan effektiviseras med hjälp av standardisering. EPLAN Software & Service AB ansvarade för innehållet och de visade bland annat hur standarder kan korta ledtider, minska produktionskostnaderna och stärka kvalitén. 

Läs mer om frukostmötena »

Frontit en av Sveriges bästa arbetsplatser

Frontit en av Sveriges bästa arbetsplatser

För fjärde året i rad placerades sig Automation Regions medlemsföretag Frontit på topplistan över Sveriges bästa arbetsplatser. Undersökningen genomförs av Great Place to Work och det framkom bland annat att hela 99 procent av Frontits medarbetare tycker att företaget är en mycket bra arbetsgivare.

Läs Frontits pressmeddelande från den 20 mars »

Innowatch uppmärksammas

Daniel Gustavsson och Jennie Schaeffer, foto Fredrik Karlsson, Ny Teknik

Intresset för Innowatch, som mäter och förbättrar innovationsklimatet i organisationer, är just nu stort. Efter välbesökta frukostmöten i både Västerås och Stockholm under februari uppmärksammades konceptet även i Ny Teknik.

Foto från artikel i Ny Teknik (fotograf Fredrik Karlsson), samtal mellan Daniel Gustavsson, ABB Facts, och Jennie Schaeffer, Mälardalens högskola.

Läs artikeln på Ny Tekniks hemsida »
Mer information om onlineverktyget Prindit »

  
Minikonferens den 7 maj – Produktutveckling

MITC minikonferens om produktutveckling

MITC bjuder in till en minikonferens om produkt­utveckling i tidiga skeden den 7 maj mellan kl 13.00 och 16.30 i Eskilstuna. Medverkar gör bland andra Jörgen Furuhjelm, Lean-koordinator för produktutveckling på Saab Aeronautics. Jörgen presenterar sina erfarenheter kring hur produkt­utveckling drivs, leds och har förbättrats på Saab Aeronautics.

Mer information och anmälan »

Mälardalens högskola erbjuder pilot på projektkurs i mjukvaruutveckling

Kursansvariga är Petra Edoff och Mehrdad Saadatmand, forskare på SICS i Västerås.

Kursen ingår i en serie kurser som utvecklas inom ramen för kompetensprogrammet Prompt. I denna pilot på den skräddarsydda projektkursen identifierar kursdeltagaren ett förbättringsområde på det egna företaget och påbörjar sedan sitt projekt med att genomföra en förstudie och utveckla en projektplan.

Kursen startar i intervallet 16-30 mars och pågår till den 8-22 maj 2015, omfattningen är cirka 80 timmars studier, det vill säga cirka 25 procent av heltid.

Läs mer om pilotkursen »

  
Industri möter talang på Sweden Robot Hack

Fredrik Löfgren

Jurymedlemmen Fredrik Löfgren (i mitten) har mångårig erfarenhet av robotbygge och robottävlingar. På meritlistan står bland annat segern i SVTs Genikampen.

Den 9-10 maj arrangeras för första gången Sweden Robot Hack på Munktell Science Park i Eskilstuna. Sweden Robot Hack är en tävling som går ut på att programmera robotar att utföra olika utmaningar. Det bästa laget vinner en resa till världens största robotevent – RoboCup i Kina. Bakom tävlingen står Robotdalen, Vinnova, Eskilstuna kommun med flera. Sista anmälningsdag är den 31 mars.

Läs mer på www.swedenrobothack.se »
   

Kommande aktiviteter

Öppen kommunikation och hållbara lösningar

Frukostmöte i Västerås · 2015-04-14

Mer information och anmälan »

Industriell IT-säkerhet

Frukostmöte i Stockholm · 2015-04-14

Mer information och anmälan »

Automation Expo i Avesta med Stora Enso som värd

Minimässa · 2015-04-23

Mer information och anmälan för utställare »

Genomförda aktiviteter

Effektiv elkonstruktion genom standardisering, Big Data och Industri 4.0

Frukostmöte i Västerås · 2015-03-03

Se notis om aktiviteten »

Medlemsmöte med årsmöte och automationsmingel

Årsmöte · 2015-03-06

Se notis om aktiviteten »

Effektiv elkonstruktion genom standardisering, Big Data och Industri 4.0

Frukostmöte i Stockholm · 2015-03-10

Se notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.