Maj 2015 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Vi håller tummarna för Automation Region

Ledare, 2015-05-29: Helena Jerregård, vd SICS Swedish ICT Västerås

Helena Jerregård

Den 20 maj firade vi på SICS Swedish ICT Västerås treårsjubileum. Vår gemensamma satsning på ett forskningsinstitut i Mälardalsregionen har varit otroligt lyckad. Vi startade med två halvtidstjänster och är idag 20 medarbetare som driver projekt inom områden som självkörande fordon, innovation, system av system, produktutveckling och industriell optimering. 

Under min tid som processledare för Automation Region såg vi behovet av ett nytt forskningsinstitut som kunde agera i samarbete med högskolan och näringslivet med spännande projekt i regionen. Automation Regions styrelse var entusiastisk och visionen blev verklighet. SICS i Västerås är ett resultat av det starka nätverk som skapats inom Automation Region, ett nätverk som vi nu har stor nytta och glädje av.

Läs hela ledaren »

Nya perspektiv på innovation

Foton från XMReality

Innovation är fortfarande något exotiskt – ett förhållningssätt på önskelistan som gärna lyfts fram i strategiska planer, men som är svårt att identifiera sig med. Det vill Automation Regions Forsknings- och innovationsgrupp ändra på.

– Ett första steg är att avdramatisera innovationsbegreppet, sänka trösklarna och bygga självförtroende. Låt inte R&D-funktionen ha monopol på innovation, utan gör det till en angelägenhet för alla medarbetare, säger Anders Aabakken, Global Manager Technology på ABB FACTS, och ordförande i Forsknings- och innovationsgruppen.

Läs hela artikeln »

Vi välkomnar nya medlemmar

Nya medlemmar maj 2015

Automation Region forsätter att stärka sin förankring inom industrin och samhället. Under maj har vi haft nöjet att välkomna ALMI Mälardalen, Capee Group AB, Enterprise Europe Network, FLIR Systems AB, KTR Sverige AB, Mälarenergi AB och Nodd AB som nya medlemmar!

Bekanta dig med våra medlemsföretag och partner »

Automation Summit: Hej utställare!

Martin Hoffert

HMS Industrial Networks AB ställer ut för första gången på Automation Summit. Martin Hoffert, Sales & Marketing Manager, ser fram emot konferensen.

– Att delta i utställningen är en del av vårt pågående initiativ att fokusera på Norden som är vår hemmamarknad samt på vårt starkaste segment – Automation! Att Automation Summit arrangeras i Västerås, där vi finns på plats, gör det ännu mer attraktivt, säger Martin.

HMS utvecklar flexibla och pålitliga kommunikationslösningar för att koppla samman produktionsutrustning med industriella nätverk, en inriktning som helt ligger i linje med det övergripande temat för årets upplaga av Automation Summit.

– Vi hoppas träffa och knyta kontakter med både deltagare och andra utställare. Den smarta fabriken och Industrial Internet of Things är heta ämnen inom automationsområdet världen över. Vi ser fram emot intressanta presentationer och givande samtal om utvecklingen i branschen, säger Martin.

Bekanta dig med de utställande företagen på Automation Summit »

Automation Summit: Hej Early Bird!

Marie Gidlund är årets Early Bird

Marie Gidlund, Exportrådgivare på Business Sweden i Västmanland, är årets Early Bird, det vill säga den person som anmälde sig först till Automation Summit.

– Jag känner mig som en trendsättare, haha! Skämt åsido, jag är övertygad om att detta kommer att bli en återkommande aktivitet många år framåt. Ska vi utveckla produktionen i Sverige så är Automation Summit rätt ställe för företagen att vara på för trendspaning och kontaktskapande.

Marie deltog även vid premiäromgången av Automation Summit 2013 och nu ser hon fram emot presentationer och trendspaning inom begrepp och koncept som Internet of Things, Industri 4.0, innovation och återindustrialiseringen. 

– Sverige kan konkurrera med produktion. Vi är kanske inte ett lågprisland, men vi är absolut ett lågkostnadsland. Med fortsatt automationsutveckling kan vi producera smartare, effektivare och kanske även mer hållbart. Jag hoppas på en vision om hur Sverige ska bli nummer ett i världen på produktion!

Deltagarlistan är nu publicerad, se vilka som har anmält sig hittills »

Innovationscheckar att söka

Innovationscheckar att söka

Innovationscheckar är kontanta medel på 100 000 kr som kan hjälpa lovande teknikföretag att växa. Pengarna kan användas för att med hjälp av extern kompetens skapa en ny produkt eller radikalt förnya en befintlig produkt med hjälp av ny teknik.

Automation Regions medlemsföretag IndustriQompetens har nu möjligheten att förmedla ett begränsat antal innovationscheckar. De företag som ansöker om en check ska uppfylla ett antal baskrav och det ska också finnas ett dokumenterat driv och en ambition att projektet ska generera affärsinriktad tillväxt.

Bakom satsningen står Vinnova som har gett ett antal organisationer mandat att distribuera innovationscheckar för att öka den nationella innovationskraften.

För mer information kontakta Susann Karlsson på IndustriQompetens, susann@industriqompetens.se eller 070-104 61 25.

Automation Student – öppet för anmälningar

Vinnare Automation Student

Nu tar vi emot anmälningar till årets upplaga av utmärkelsen Automation Student, en tävling som lyfter fram och belönar bra examensarbeten inom automation. Priset har delats ut sedan 2010 av Automation Region, branschorganisationen Svensk Automation och mässan Scanautomatic & Processteknik. I år genomförs prisutdelningen på konferensen Automation Summit den 4 september.

Läs mer om tävlingen och registrera bidrag »

Grattis SICS på treårsdagen!

SICS treårsjubileum

Den 20 maj fyllde SICS Swedish ICT Västerås tre år och ett innehållsrikt framtidsfirande pågick från tidig eftermiddag till långt in på kvällen. Deltagarna bjöds på inspirerande föreläsningar och överraskande inslag, och gavs även tid att prata med varandra knyta nya kontakter. Givetvis bjöds det också på tårta och champagne. 

SICS Swedish ICT Västerås bildades på initiativ av bland andra Automation Region, Mälardalens högskola och Västerås stad. Ett forskningsinstitut behövdes som komplement till högskolan och med facit i hand har det visat sig vara en mycket klok satsning.

Läs mer om SICS resa i Helena Jerregårds ledare »

  
Besök från Israel och Spanien

Besök från Spanien och Israel på expectrum

Under maj spenderade en grupp forskare och lärare från Israel och Spanien en vecka i Sverige för studiebesök och kunskapsutbyte inom ramen för projektet Tempus IDEA. Värd för besöket var Inovation och produktrealisering, IPR, vid Mälardalens högskola. 

Tillsammans med Västerås Science Park och Addiva tog Automation Region emot delegationen under en av dagarna och presenterade regionens innovationssystem. Besökarna var nyfikna på hur inkubatorer fungerar och hur samhälle, akademi och näringsliv samverkar i Mälardalsregionen.

Mötet genomfördes på expectrum där deltagarna också fick en guidad visning i lokalerna. Arbetssättet på expectrum fascinerade och under eftermiddagen fortsatte gruppen till ABB Corporate Research, där de fick en rundtur och introduktion till ABBs arbete med utveckling och innovation.

Ett rejält uppsving för ElektronikEXPO

ElektronikEXPO 2015

Den 22 maj genomfördes årets ElektronikExpo på Aros Congress Center i Västerås. Mässan lockade drygt 250 besökare och 47 utställande företag fanns på plats för att visa upp sin verksamhet. En kraftig ökning av såväl utställare som besökare i jämförelse med tidigare år, vilket tyder på att intresset är stort för elektronik och inbyggda system. 

Under dagen hölls flera intressanta föredrag, bland annat berättade Michael Unnebäck om KnC Miners resa för att ta fram en ASIC för BitCoin-generering. Tony Soukka på EMC Services gav en uppskattad presentation om hur företag kan få en mer effektiv process för EMC-prover. ElektronikEXPO är tillbaka 2016 och firar då tioårsjubileum. Mer information finns på mässans hemsida, www.elektronikexpo.se.

Frukostmöte med Produktion2030

Frukostmöte maj 2015

Maj månads frukostmöte i Västerås gästades av det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 med programchef Elisabeth Sagström-Bäck.

– Visionen är att Sverige ska vara ett av världens främsta länder när det gäller hållbar produktion år 2030. Våra projekt är inriktade på att utveckla produktionen så att den blir flexibel och virtuell, dock har människan alltid en central roll. 

Med på frukostmötet var också Gunilla Sivard, projektledare för ”Engineering Innovation Factory”, som är ett av projekten inom Produktion2030. Projektet driver utvecklingen av det webbaserade verktyget ”Lots för fabrikslayout”, som hjälper användaren att planera, inreda och bygga sin fabrik. En tidig prototyp visades upp och flera synpunkter och förbättringsförslag kom från publiken. 

För tillfället är 13 projekt igång inom Produktion2030 och inom kort startas ytterligare fem. Fler utlysningar är på väg och Automation Regions medlemsorganisationer välkomnas att söka. 

Mer information om programmen och kommande på www.produktion2030.se »
Ta del av presentationerna på frukostmötet »
 

Kommande aktiviteter

Nätverket – industrins viktigaste faktor för ökad produktivitet och kvalité

Frukostmöte i Västerås · 2015-06-02

Mer information och anmälan »

Ny kraftsamling för expansion av Sveriges tillverkningsindustri

Frukostmöte i Stockholm · 22015-06-09

Mer information och anmälan »

Automation Expo på expectrum i Västerås

Minimässa · 2015-06-16

Mer information och anmälan »

Night Aut 2015

Branschens egen utekväll · 2015-06-16

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Hållbar produktion i Sverige med Produktion2030

Frukostmöte i Västerås · 2015-05-05

Se notis om aktiviteten »

Nätverket – industrins viktigaste faktor för ökad produktivitet och kvalité

Frukostmöte i Stockholm · 2015-05-19

Dokumentation på hemsidan »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.