Juni 2015 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Branschöverskridande samarbete för hållbar konkurrenskraft

Ledare, 2015-06-26: Karolina Winbo och Mikael Klintberg, processledare, Automation Region

Karolina Winbo och Mikael Klintberg

Sommaren är äntligen här, även om värmen har låtit vänta på sig. En fantastisk vår är också tillända och snart stundar välbehövlig semester. Med en kort tillbakablick på vårens arbete kan vi konstatera att intresset för automationsfrågor växer på alla fronter, vilket inte minst avspeglar sig i Automation Regions verksamhet. Ökat antal deltagare på frukostmöten och seminarier, fördubblad trafik på hemsidan och synlighet i olika rikstäckande media. Det är fantastiskt inspirerande att få arbeta tillsammans med engagerande, drivna och kompetenta medlemmar – tillsammans gör vi skillnad!

Läs hela ledaren »

Människan i centrum vid kunskapsdag i Båstad

Kunskapsdag i Båstad

Den 23 juni genomförde Mentor Communications och Automation Region en kunskapsdag om den nya industriella revolutionen i anslutning till Entreprenörsveckan i Båstad. Samarbete och människans roll i teknikskiftet gick som en röd tråd genom dagen, som lockade omkring 200 intresserade åhörare.   

Mentor Communications, som bland annat ger ut tidningen Process Nordic, arrangerade för andra året Entreprenörsveckan på Hotell Skansen i Båstad. Automation Region stod som värd för ett av de seminarier som arrangerades under veckan, en kunskapsdag på temat ”Industri 4.0”. Rubriken är hämtad från Tysklands statliga satsning på digitalisering, Industrie 4.0, och frågan som hänger i luften är naturligtvis – hur kan Sveriges konkurrenskraft stärkas med hjälp av digitalisering?

Läs hela artikeln om kunskapsdagen i Båstad »

Traditionsenlig sommarkombination – Automation Expo och Night Aut

Automation Expo på expectrum den 16 juni

Den 16 juni hade Automation Region en hektisk dag som inleddes med Automation Expo på expectrum och avslutades med den traditionella sommaraktiviteten Night Aut. Elva utställande företag medverkade vid expot och som vanligt var stämningen på topp med bra snack och många skratt.

Läs mer om dagen och titta på fler bilder »

Automation Summit – den digitala framtiden

Foton från Automation Summit 2013

Automation Summit, logotyp

På Automation Summit den 3-4 september blickar vi framåt. Hur påverkar digitaliseringen våra jobb och vårt samhälle? Hur kan vi i samverkan lyfta industrin till en ny nivå och göra Sverige konkurrenskraftigt och framgångsrikt? Det övergripande temat för Automation Summit 2015 är "Den digitala framtiden".

Vi möter företag och organisationer som visar intressanta kundcase – här finns slutkunder, leverantörer och konsumentmarknad. Vi reder även ut begreppen kring framtidens jobb i en digitaliserad värld – vad krävs på framtidens arbetsmarknad? Det strategiska innovationsprogrammet PiiA – Processindustriell IT och automation – bjuder in till en trendspaning där forskning och företag går hand i hand.

Mer information och anmälan på Automation Summits hemsida »

Ministerbesök hos Prevas

Ministerbesök på Prevas

I samband med socialdemokraternas partikongress i Västerås passade några av ministrarna på att avlägga företagsbesök. Den 29 maj fick Prevas besök av finansminister Magdalena Andersson, näringsminister Mikael Damberg samt kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Anders Teljebäck.

Under en timme diskuterades framtidens jobb, innovationssystemet och vad som krävs för att framtidssäkra svensk industris förnyelseförmåga. Prevas representanter Bernt Henriksen och K-G Ramström presenterade Prevas verksamhet, bland annat med fokus på det arbete som görs i samarbete med grundskolor och med Mälardalens högskola.

Mötet avslutades med att ministrarna fick varsin Cax-bok, varvid Magdalena utbrast ”Den har jag redan läst för mina barn!”. Hon tog dock tacksamt emot ytterligare ett exemplar för vidare spridning. 

Nya idéer för innovation

Nytt innovationsråd

Regionförbundet Sörmland har samlat 14 kreativa personer i ett nytt innovationsråd. När en grupp personer med olika erfarenheter träffas slår det gnistor, små korn av idéer som fångas upp och blir till nya tankesätt. Rådet ska bidra till att förverkliga den strategi som Regionförbundet Sörmland tagit fram – Innovationskraft Sörmland 2020. 

De 14 personerna kommer från olika verksamheter, det är en blandning företagare, organisationer, akademi och offentlig sektor. Med på listan finns också vår egen processledare Karolina Winbo, som genom sitt mångåriga arbete på Mälardalens högskola har stor erfarenhet av strategiskt innovationsarbete. 

Mer information på regionförbundet Sörmlands hemsida »

Jobb Shop – boka din utställarplats nu!

För femte året i rad arrangeras Sveriges rekryteringsmässa för ingenjörer – Jobb Shop. Mässan hålls den 20 september 2015 på expectrum i Västerås. Boka din utställarplats redan nu för bästa synlighet i annonser och utskick.

Jobb Shop är mötesplatsen för företag som söker nya medarbetare och för ingenjörer som söker nya utmaningar. Under tre timmar får du som utställare möjlighet att möta och integrera med din framtida arbetstagare. Under mässan, som arrangeras på expectrum i Västerås, ges möjlighet till såväl spontana möten på den öppna utställningsytan som till avskilda samtal.

Läs mer om Jobb Shop »

Samarbeta med ett litauiskt automationsföretag

Litauens konsulat

Det Litauiska företaget TPA söker genom honorärkonsulatet i Västerås partnerskap med svenska automationsföretag. TPA arbetar med automation, styrning och visualisering av tekniska processer och erbjuder lösningar inom bland annat elektrisk konstruktion, montage av kontrollskåp och pneumatik, programvara för SCADA-system. Företaget har 15 anställda och omsätter 7-10 mnkr. 

Information och kontakt förmedlas av Rolf A Hellström, Honorärkonsul för i Litauen i Västerås, 073-600 61 70 eller rolf@nestor.se.

Frukostmöte – därför tillverkar vi i Sverige

Jenny Berthling och Klas Ericson

Vid frukostmötet hos Stockholm Business Region den 9 juni gav Klas Ericson från Business Sweden några smakprov från en ny rapport – Därför tillverkar vi i Sverige – som kommer att publiceras under sommaren 2015. Rapporten bygger på intervjuer med företag och organisationer och lyfter fram viktiga, svenska konkurrensfördelar, men även hur expansions- och nyinvesteringar kan stimuleras.

Läs mer om frukostmötet i Stockholm »

Branschöverskridande samverkan i fokus på Produktionsklustrens konferens i Katrineholm

Produktionsklustrens konferens

Sedan flera år samarbetar Automation Region med Produktionsklustren kring konferensen ”Mötesplats för Framtidens Framgångsrika Verkstäder”. På konferensen möts fackfolk från företag, institut och högskolor för att lära av varandra och hitta samarbetsformer inom kompetensområden som är kritiska för svensk tillverkningsindustri. Konferensen täcker in många områden – från avancerad bearbetning till styrsystem och automation.

Läs mer om konferensen »

Sökes – case till kurs på Mälardalens högskola

Carina Sjödin

Lärarna på MDH-kursen "Kreativ konceptutveckling 1 och 2" söker företag som kan bidra med lämpliga case för studenterna att sätta tänderna i – en brist, ett problem eller någon form av utvecklingspotential i den egna organisationen. Uppdragsgivarna får sin problemställning genomlyst och medverkar vid ett antal träffar med studenter och lärare på högskolan.

Anmäl intresse till Carina Sjödin, carina.sjodin@mdh.se.

  
Låt en student lyfta er verksamhet

Exjobbsdagar på Mälardalens högskola

Har du idéer, intressanta frågeställningar eller utvärderingsmetoder som du inte har tid att testa? Låt en student göra jobbet! På Mälardalens högskolas exjobbsdagar träffar du studenter med rätt komptens inom företagsekonomi, beteendevetenskap, teknik och innovationsteknik. Save the date:

  • Den 29 september, kl 13.15 - 16.30 – Eskilstuna
  • Den 29 oktober, kl 13.15 - 16.30 – Västerås
  • Den 17 februari 2016, kl 13.15 - 16.30 – Västerås

Mer information kommer!

Höstens möten i Affärsutvecklingsgruppen

Sommaren har kommit och de flesta har snart semester. Automation Regions utvecklingsgrupp för Affärsutveckling har haft vårens sista möte och i det blickades det framåt. Höstens möten är redan planerade. Varför inte anteckna dem i kalendern redan nu?

Läs mer »
 

Kommande aktiviteter

Automation Summit

Automationskonferens · 2015-09-03

Mer information och anmälan »

Jobb Shop

Jobbmässa · 2015-09-20

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Nätverket – industrins viktigaste faktor för ökad produktivitet och kvalité

Frukostmöte i Västerås · 2015-06-02

Dokumentation på hemsidan »

Ny kraftsamling för expansion av Sveriges tillverkningsindustri

Frukostmöte i Stockholm · 2015-06-09

Se notis om aktiviteten »

Automation Expo och Night Aut

Sommarkombination · 2015-06-16

Se notis om aktiviteterna »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.