September 2015 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Vi strävar mot samma mål

Ledare, 2015-09-30: Therese Hazelius, Vd Svensk Automation samt Hydraulik- och Pneumatikföreningen

Therese Hazelius

Automation Region har ett stort och unikt nätverk genom klustret av företag och kopplingen till myndigheter, utbildning och forskning. De aktiviteter som arrangeras i Automation Regions regi ger värdefulla kontakter, ny kompetens och ett forum för samverkan i branschgemensamma frågor. Svensk Automation är med sedan tidigare och nu i september ansluter även Hydraulik- och Pneumatikföreningen. Som medlemmar i Automation Region ser vi fram emot ett utbyte som gynnar alla parter. Det finns mycket som vi kan göra tillsammans och redan nu har vi börjat diskutera i vilken form samarbetet kan byggas upp.

För våra medlemsorganisationer är utbildning och kompetensutveckling viktiga frågor. Det råder brist på ingenjörer och IT-specialister och för få utbildar sig inom dessa områden. Att få in ny, ung kraft och attrahera ungdomar till branschen är en stor utmaning. Vi jobbar aktivt med frågan och samarbetar till exempel med olika mässor för studenter där vi berättar om branschen och håller seminarier. Vi för även en dialog med högskolor och universitet och är med och bidrar till stipendiet som utgör förstapriset i studenttävlingen Automation Student.

Läs hela ledaren »

Succé för Automation Summit

Foton från Automation Summit

Den 3-4 september genomfördes den andra upplagan av konferensen Automation Summit. Över 330 deltagare – rekord! – var på plats i Västerås och fick ta del av ett program som omfattade allt från spelindustri och infrastruktur till gruvdrift och rymdforskning.

Med en branschöverskridande konferens vill Automation Region skapa möjligheter för oväntade möten, kontaktskapande och nya affärer. Årets tema var ”den digitala framtiden”, med exempel på hur ny teknik kan utveckla och utmana industrin. Automation Regions processledare Karolina Winbo och Mikael Klintberg hälsade välkommen tillsammans med konferensens moderator Olle Dierks.

– Vi står inför en enorm ökning av informationsmängden som ingen organisation klarar att hantera på egen hand. Därför är det viktigt att samla olika perspektiv från såväl industrin som akademin och det övriga samhället, förklarade Mikael Klintberg.

Läs hela artikeln om konferensen och titta på bilder »

Välkomna till Automation Region

Under september har vi haft nöjet att välkomna följande företag och organisationer som nya medlemmar i Automation Region: Örebrobostäder, Create, Plushögskolan samt Hydraulik- och Pneumatikföreningen. Flera organisationer står också och knackar på dörren, mer information kommer!

Nya medlemmar i september

Emma Vidarsson är årets automationsstudent

Emma Vidarsson vann Automation Student 2015

Finalisterna i Automation Student 2015 – Darijan Jelica, Emma Vidarsson (årets vinnare), Marcus Johansson och Jacob Nilsson. Foto: Henrik Mill.

Med sitt examensarbete om energibesparingar vann Emma Vidarsson, Chalmers, Automation Student 2015. Prisutdelningen genomfördes den 4 september på Automation Summit i Västerås.

Läs mer om prisutdelningen och finalisterna »

John W Hines inspirerade skolungdomar

John W Hines inspirerade ungdomar

I anslutning till konferensen Automation Summit besökte huvudtalaren John W Hines expectrum och bjöd på en rymdföreläsning för skolungdomar, "Moon, Mars and beyond". Han pratade bland annat om kommande expeditioner till mars och uppmanade de unga åhörarna att medverka i den framtida utforskningen av rymden.

Läs mer på expectrums hemsida »

Chans till nya jobb för ingenjörer

Jobb Shop 2015

Årets Jobb Shop lockade närmare 300 besökare på jakt efter drömjobbet hos någon av de 20 utställande arbetsgivarna. Rekryteringsmässan för ingenjörer genomfördes för femte året i rad den 20 september på expectrum i Västerås. Jobb Shop är en samproduktion mellan Automation Region, Västerås Science Park, Jobba i Västerås och Handelskammaren Mälardalen.

Läs mer om årets Jobb Shop »

Robot Application Center slog upp portarna

Automation Expo i Eskilstuna

Den 17 september gästade Automation Expo Eskilstuna och Robot Application Center. Erik Hellström hälsade utställare och besökare välkomna till en utvecklingsmiljö som drivs av Robotdalen med fokus på robotbaserad automation för svensk tillverkningsindustri. 

– Vi utför projekt där robotar löser utmaningar hos företag. I projektgrupperna har studenter en betydande plats, till exempel genom examensarbeten, berättade Erik.

Läs hela notisen »

Utbildningsdag om standardisering inom IoT

Sara Norman, SIS

Den 26 oktober bjuder SIS, Swedish Standards Institute, in till en utbildningsdag om standardisering inom Internet of Things. Vad händer globalt inom standardisering för IoT-området? Hur påverkar det dig och ditt företag? 

Medverkar gör bland andra Sara Norman, projektledare på SIS, som var en av talarna på Automation Summit i september (fotot). Utbildningsdagen genomförs i Kista.

Mer information och anmälan »

Dialog med YH-myndighetens generaldirektör

Magnus Forssén, Bombardier Transportation Sweden

I början av september mötte Automation Regions kompetensgrupp YH-myndighetens generaldirektör Thomas Persson och diskuterade hur utbildningar kan möta industrins efterfrågan. Fotot visar Magnus Forssén från Bombardier Transportation Sweden, som redogör för automationsbranschens kompetensbehov.

– Yrkeshögskolan står för en jätteviktig pusselbit i kedjan mellan utbildning och jobb, och mellan unga och arbetsgivare med kompetensbehov, säger Björn Nordén, ordförande i Automation Regions kompetens­grupp och verksamhetschef på Jobba i Västerås.

Läs mer på Jobba i Västerås hemsida »

Frukostmöte om förstärkt verklighet

Frukost om förstärkt verklighet

I mitten av september arrangerade Automation Region ett frukostmöte i Stockholm på temat Augmented reality – förstärkt verklighet. En teknik som kan hjälpa operatörer och tekniker att få tillgång till snabb specialisthjälp oavsett var i världen de befinner sig.

Bakgrunden är en PiiA-finansierad studie där Automation Region, Mälardalens högskola, SICS Västerås, ABB FACTS, Gyproc och XMReality, undersökte hur augmented reality kan stötta processindustrin. Med hjälp av tekniken får operatörer och tekniker tillgång till snabb specialisthjälp.

Läs mer om frukostmötet»

Framtidstro vid energimöte

Stormöte med energitema

Västmanland är ledande inom både kraft och automation, och det finns stora möjligheter att samverka kring kompetensförsörjning, forskning och utveckling. Därför arrangerade Automation Region och Energy Competence Center ett stormöte med energitema på expectrum den 21 september. 

– Energibranschen i Västerås och Västmanland har ett fantastiskt nuläge och en lovande framtid och det känns spännande att få vara med och fortsätta utveckla regionen som ett världsledande energikompetenscenter. Inom samverkansplattformen ECC tar vi nu nästa steg i olika nationella satsningar där vår region kan visa vägen, förklarade Samuel Strömgren som är projektledare för ECC.

Läs mer om energimötet »

Mälardalens högskola söker partner för KKS-ansökan

Den 20 oktober vill Mälardalens högskola träffa potentiella samarbetspartner för en kommande ansökan till KK-stiftelsen. Projektet fokuserar på forskning och utveckling av teknikstöd för fallförebyggande träning hos äldre. Teknikområden som kommer att ingå i arbetet är sensorsystem, adaptiva metoder och algoritmer, Internet-of-things samt interaktiva användargränssnitt. Sökande företag bör ha minst 10 anställda och en årlig omsättning på 10 mnkr.

Kontakta projektledare Maria Ehn, 021-10 70 93 eller maria.ehn@mdh.se, för mer information.

Läs informationsblad om projektet »

Seminarier om sourcing från Indien och digital mognad

Rapporten Internationalisering genom digitalisering

Under 2015 genomförde Business Sweden en omfattande studie av kritiska faktorer och områden som är särskilt intressanta för svenska företag som vill sourca från Indien. Studien fokuserar framför allt på hållbarhetsaspekten av sourcing och resultaten presenteras den 16 oktober i hörsalen på Kopparlundsvägen 14 i Västerås. Seminariet är kostnadsfritt och genomförs på engelska.

Enligt Business Swedens rapport "Internationalisering genom digitalisering" har svenska företag en relativt låg digital mognad, endast vartannat litet eller medelstort företag har rätt digital kompetens. Orsaken uppges vara brist på personal med relevant kunskap och svårighet att finansiera en digital strategi. Den 24 november bjuder Business Sweden in till ett seminarium om den nya rapporten på expectrum i Västerås. Inbjudan kommer snart.

Kontakta Marie Gidlund på Business Sweden för mer information om seminarierna »
Ta del av rapporten "Internationalisering genom digitalisering" »

Save the date – julmingel på expectrum

Julmingel på expectrum

Markera tisdagen den 15 december i kalendern, då bjuder Automation Region tillsammans med ett tjugotal av länets samverkansorganisationer in till julmingel på expectrum. Förra årets mingel lockade hela 460 besökare och nu startar vi planeringen för att toppa den succén. Programet är givetvis hemligt men kommer att läcka ut, bit för bit, under hösten. Något att se fram emot!

Läs notis om 2410 års julmingel »

Enterprise Europe Network bjuder in till matchmaking

Enterprise Europe Network och Almi Företagspartner Mälardalen bjuder in till matchmakingaktiviteter i anslutning till två branschmässor – Polagra Food i Polen, den 22 september, och Elmia Subcontractor i Jönköping, den 10-11 november. Passa på att boka möten med nya, potentiella affärspartner.

Läs mer om matchmakingaktiviteterna »
 

Kommande aktiviteter

Workshop om nya affärsmodeller

Möte · 2015-10-02

Mer information och anmälan »

Augmented reality – ny teknik för kompetens på distans

Frukostmöte i Västerås · 2015-10-06

Mer information och anmälan »

Industri 4.0, politik eller teknik?

Frukostmöte i Stockholm · 2015-10-13

Mer information och anmälan »

Workshop kring framtidens kompetensförsörjningssystem

Möte · 2015-10-15

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Automation Summit

Automationskonferens · 2015-09-03

Läs artikel om konferensen »

Ny kraftsamling för expansion av Sveriges tillverkningsindustri

Frukostmöte i Västerås · 2015-09-08

Ta del av dokumentationen »

Augmented reality – ny teknik för kompetens på distans

Frukostmöte i Stockholm · 2015-09-15

Läs notis om frukostmötet »

Automation Expo på Robot Application Center

Automation Expo · 2015-09-17

Läs notis om expot »

Jobb Shop

Jobbmässa · 2015-09-20

Läs notis om mässan »

Stormöte Energi

Seminarium 2015-09-21

Läs notis om mötet »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.