December 2015 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Ensam är inte stark

Ledare, 2015-12-22: Processledningen

Karolina Winbo, Stefan Hollertz, Gunnar Iggendal, Anna Sandberg och Micke Klintberg

Under det gångna året har vi automationsvänner noterat ett växande intresse för branschen och för de frågor som vi arbetar med. Automation och digitalisering är på allas läppar och flera myndigheter och organisationer ägnar också allt större uppmärksamhet åt klivet in i den digitala framtiden. Betänkanden och rapporter har kommit från bland andra regeringens Digitaliseringskommission (Digitaliseringens transformerande kraft), VINNOVA (Future Smart Industry), Teknikföretagen (Digitaliseringens betydelse för industrins förnyelse) och Swerea (Framtidens Industri).

2015 har också varit året då världen kom närmare, med stora flyktingströmmar från områden med väpnade konflikter och svår fattigdom. Automation Region arbetar tillsammans med bland andra Västerås stad, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Jobba i Västerås, SICS Västerås, Handelskammaren och Västerås Science Park i ett initiativ för att tillvara de nyanländas kompetens. Asylsökande kommer att erbjudas praktik och validering av betyg och insatser sätts in för att behålla de som får uppehållstillstånd i regionen. Mer information kommer i början av det nya året.

Läs hela ledaren »

Automation Summit goes West

Automation Summit

Efter årets succé med utsåld utställning och över 330 deltagare är det nu klart att konferensen Automation Summit blir en årligen återkommande mötesplats. I ett unikt samarbete med Svenska Mässan kommer konferensen att arrangeras i Västerås ojämna år och i Göteborg jämna år. Den 4 oktober 2016 blir det premiär på västkusten då konferensen genomförs parallellt med fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik.

– Vi vill vara med och utveckla Automation Summit till en internationell konferens för automation i framtidens digitaliserade industri. Vi har sedan länge ett givande samarbete med Automation Region och vår ambition är att förena våra styrkor och nätverk i ett riktigt spjutspetsarrangemang, säger Pia Nyzell, affärsansvarig för Scanautomatic & ProcessTeknik.

Läs hela artikeln om uppväxlingen av Automation Summit »

Strategiskt samarbete med THINGS

THINGS

Automation Region och THINGS går samman för att tillsammans hitta nya lösningar och ta tillvara möjligheter som uppstår i den snabba teknikutvecklingen.

– Automation Region har genomfört flera framgångsrika projekt som bygger på samarbete mellan små utvecklingsbolag, större automationsföretag och akademi. Nu kan vi växla upp arbetet och bidra till en vitalisering av automationsbranschen, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region.

THINGS är Sveriges första gemensamma utvecklingsmiljö för startupbolag inom tillväxtområden som Internet of Things, wearables, 3D-print, automation och robotik. Lokalerna finns i anslutning till KTH i Stockholm och rymmer 32 startupbolag som genomför projekt tillsammans med partnerföretag som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SP. 

Läs pressmeddelande från THINGS »

22 nya medlemmar under 2015

Vi välkomnar byBrick, Espotel, Millcroft AB, Power Automation, Penny AB, Processus och THINGS som nya medlemmar i Automation Region.

Vi välkomnar byBrick, Espotel, Millcroft AB, Power Automation, Penny AB, Processus och THINGS som nya medlemmar i Automation Region. Under 2015 anslöt sig inte mindre än 22 nya medlemmar och samarbetspartner till Automation Region, vi tackar för förtroendet!

Bekanta dig med våra medlemmar och samarbetspartner »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

Susanne Timsjö förstärker PiiAs programledningen

Susanne Timsjö och Anders OE Johansson

Från och med den första januari 2016 tillträder Susanne Timsjö som vice programchef för det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation. Susanne kommer närmast från ABB där hon är ansvarig för området User Experience i Sverige.

– Mitt mål har hela tiden varit att arbeta med automation som helhet och skapa en naturlig länk mellan slutanvändare-kund-produktutvecklare. Nya produkter och tjänster bör både vara roliga, enkla och effektiva att använda, säger Susanne Timsjö.

Läs pressmeddelandet från PiiA »

Motion Controll laddar för ElektronikExpo

Medlemsföretaget Motion Control förbereder som bäst den tionde upplagan av ElektronikEXPO. Mässan vuxit stadigt sedan starten och 2016 års upplaga genomförs torsdagen den 19 maj.

– Vår målsättning är att erbjuda besökarna ett lokalt och lättillgängligt sätt att skaffa sig den senaste informationen från branschen. Vi tror på den lokala mässan som kompletteras med intressanta och aktuella föredrag, säger mässkoordinator Mikael Olsson.

Läs pressmeddelande om ElektronikExpo 2016 »

Exjobbs- och uppsatsdag på MDH den 17 februari

De 17 februari arrangerar Mälardalens högskola exjobbsdag i Västerås. Inbjudan riktar sig till alla arbetsgivare inom privat eller offentlig sektor som vill hitta studenter med kompetens inom beteendevetenskap, företagsekonomi, energiteknik, byggnadsteknik eller informationsdesign, och som kan genomföra ett uppdrag eller skriva uppsats som examensarbete. Exjobbsdagen genomförs den 17 februari klockan 13.15-16.00 på Mälardalens högskola i Västerås, hus U, plan 2.

Mer information och anmälan »

Save the date – AI-dag på expectrum den 8 februari

Den 8 februari arrangerar Svenska Technion-Sällskapet en heldag om artificiell intelligens på expectrum i Västerås. Medverkar gör bland andra Automation Regions styrelseledamot Fredrik Bruhn. Svenska Technion-Sällskapet stödjer verksamheten vid Technion-universitetet i Haifa, Israel, och verkar för forskningsutbyte mellan Sverige och Israel. Mer information kommer!

Imponerande uppslutning kring Industri 4.0

Den 8 december arrangerade Automation Region ett frukostseminarium i Västerås på temat ”Industri 4.0 – politik eller teknik?”

Den 8 december arrangerade Automation Region ett frukostseminarium i Västerås på temat ”Industri 4.0 – politik eller teknik?”. Över 80 åhörare med intresse för utvecklingen i  automationsbranschen var på plats. Huvudtalare vid frukostmötet var Andreas Rosengren från Prevas, tidigare Scania varifrån han har nästan 30 års erfarenhet. Han inledde med att svara på frågan kring dagens tema.

– Givetvis är Industri 4.0 politik, men det hindrar inte att den innehåller en massa rolig teknik! Men vad är det egentligen, och varför kommer det just nu?

Läs hela referatet från frukostmötet »

Ledtidsförkortning med Volvo och YourFlow

Frukostmöte om ledtidsförkortning med Volvo och YourFlow

Kan produktionskostnaderna minskas med hjälp av kortare ledtider? Ja, Volvo i Köping har verkligen lyckats med det – och metoden är lika användbar i mindre företag. Det fick vi lära oss vid ett intressant frukostmöte i Stockholm den 8 december. Fredrik Lundberg från Volvo Group Trucks Operations i Köping och Ulf Larsson från YourFlow berättade om ett enkelt, billigt och kraftfullt tillvägagångssätt för att drastiskt sänka produktionskostnaderna genom ledtidsförkortning. 

Genom små förändringar i processer och arbetssätt som sällan kräver investeringar och som involverar alla i verksamheten har Volvo halverat ledtiden genom sin montering, en bedrift som bland annat har belönats med Svenska Monteringspriset 2013. Sedan dess har de också uppnått motsvarande framgångar med kraftigt sänkta ledtider på sin bearbetningslinje. Hur går det då till? 

Läs hela referatet från frukostmötet »

Internationaliseringsrådet stimulerar export

Internationaliseringsrådet stimulerar export med draknäste

Elva företag har fått möjlighet att ansöka om affärsutvecklingscheckar genom presentera sina projektidéer för Västmanlands nya internationaliseringsråd. Innan årsskiftet får de besked om de får medel för sina projekt.

Internationaliseringsrådet bildades 2015, och består av en kärngrupp med Almi/EEN, Handelskammaren, Business Sweden, Automation Region (som representerar länets styrkeområden) och Länsstyrelsen Västmanland.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida »

EU-finansiering till Smart4U

Projektet Smart4U är en satsning på utveckling av små och medelstora företag inom länets styrkeområden Automation, Energi, Järnväg samt Välfärd och hälsa. Den 10 december beviljades projektet 22 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond. Länsstyrelsen medfinansierar projektet via Västerås Science Park och övriga samverkansparter är Automation Region, Energy Competence Center och Järnvägsklustret.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida »

Möte om möten

Möte på Västerås Convention Bureau

Den 1 december medverkade Mikael Klintberg tillsammans med Samuel Strömgren från Energy Competence Center vid Västerås Convention Bureaus temadag om möten. De presenterade konferenserna Automation Summit och HUB15. Syftet med dagen var att lyfta fram Västerås som en bra mötesplats för företag, branscher, samhälle och föreningar. 

Möten i staden ger vinster på många sätt, till exempel genom bokade hotellnätter, ökad handel och besökare som återkommer i andra ärenden. På sikt kan det även leda till att fler ser fördelar med att bo och verka i Västmanland. Presentationen följdes av en workshop kring utveckling av besöksnäringen. 

För mer information, kontakta Mikael Klintberg, mikael.klintberg@automationregion.com.

Traditionsenligt julmingel på expectrum

Mikael Ahlström och Ulf Stenerhag

Mikael Ahlström (till vänster) visade hur företag kan vinna marknader och hitta nya affärsmöjligheter genom att vara nyfikna på ny teknik. Ulf Stenerhag (till höger) berättade om arbetet med Not For Sale Ale och hur det har resulterat i såväl ökat samhällsintresse hos de anställda som ökad orderingång för företaget.

Ballongsnögubbar, robottomtar och lysdiodsjulpyssel tävlade om uppmärksamheten på årets julmingel på expectrum i Västerås. Med ett närmar 15 arrangörsorganisationer och drygt 400 deltagare så var det hög nivå på det gemytliga sorlet i lokalen.

Läs hela notisen »
 

Kommande aktiviteter

Cyber Security – IT-säkerhet i framtidens industrisystem

Frukostmöte i Västerås · 2016-01-12

Mer information och anmälan »

Cyber Security – IT-säkerhet i framtidens industrisystem

Frukostmöte i Stockholm · 2016-01-19

Mer information och anmälan »

Mångfald och förändringsledning

Frukostmöte i Västerås · 2016-02-02

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Industri 4.0 – politik eller teknik?

Frukostmöte i Västerås · 2015-12-08

Läs notis om aktiviteten »

Gör som Volvo, minska dina produktionskostnader genom ledtidsförkortning

Frukostmöte i Stockholm · 2015-12-08

Läs notis om aktiviteten »

An unexpected christmas@expectrum

Julmingel · 2015-12-15

Läs notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.