Januari 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Framgångskonceptet – samverkan och samarbete

Ledare, 2016-01-29: Magnus Melander, medgrundare och evangelist

Magnus Melander

Vi hade båda upptäckt och funderat kring Makers Movement i USA när vi träffades i februari 2014, jag och Pär Hedberg, vd för STING (Stockholm Innovation & Growth). Billigare och enklare maskiner och material hade plötsligt gjort det möjligt att bilda hobbyföreningar där man tillsammans lär sig hantera allt från 3D-skrivare och laserskärare till bandsågar och symaskiner och där idéer kan omsättas till prototyper och i många fall även nya företag.

Vi enades om att det var en bra idé försöka göra en kommersiell Makers-verksamhet genom att samla de vassaste uppstartsbolagen som arbetar med hårdvara i en lämplig lokal och att involvera de vassaste exportbolagen med intresse av hårdvara. Grunden till THINGS var lagd.

Läs hela ledaren »

  
Nya projektmöjligheter kring industriell digitalisering

Den 18 januari öppnade det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation – PiiA – sin femte utlysning. Budgeten är 40 miljoner kronor exklusive medfinansiering och ansökningar tas emot till och med den 5 april klockan 14.00. I samband med utlysningen publicerades även rapporten ”Industriell digitalisering” i samarbete med Blue Institute.

Karolina Winbo och Susanne Timsjö

Karolina Winbo, processledare på Automation Region, och Susanne Timsjö, vice programchef på PiiA.

– Vårens utlysning gäller således fullödiga projekt, inte förstudier, betonar PiiAs vice programchef Susanne Timsjö. Här finns alla möjligheter att söka finansiering för projekt inom ett av industrins viktigaste områden.

Läs hela artikeln »

Strategi för nyindustrialisering presenterades i Västerås

Mikael Damberg

Foto: Robert Gustavsson, SVT Nyheter Västmanland

Fredagen den 22 januari besökte näringslivsminister Mikael Damberg Västmanland för att presentera regeringens strategi för att nyindustrialisera Sverige. Att det första besöket på turnén genom landet hamnade just i Västmanland är ingen slump.

– Västmanland är lite av vaggan i svensk industri. Väldigt mycket av den nya och smarta industrin, i form av robotar och automatisering kommer från Västmanland. Så det är helt passande att starta här, förklarade Mikael Damberg.

Se inslaget på SVTs hemsida »

Frukostmötet presenteras av …

Frukostexpo

Antalet deltagare på våra frukostmöten ökar stadigt vilket gläder oss och ger ett kvitto på hög kvalitet och intressanta ämnen. Vi vill nu ytterligare öka medlemmarnas involvering och lanserar konceptet frukostexpo i anslutning till våra frukostmöten. Vid frukostmötet den 8 mars genomför vi en testomgång där några av våra medlemsföretag får exponera sin verksamhet i samband med frukostserveringen och efterminglet. Blir utfallet gott så kommer möjligheten ges till alla medlemsorganisationer framöver. 

Läs mer om planerna på frukostexpo »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

Nominera kandidater till "Årets arbetsgivare"

Vid företagsgalan Guldstänk delar Jobba i Västerås ut hederspriset "Årets arbetsgivare”. Priset går till en organisation som skapar stolthet och lojalitet hos sina medarbetare och som på det sättet bidrar till en stärka den lokala arbetsmarknaden. Guldstänk arrangeras på konserthuset i Västerås den 10 mars och kandidater till utmärkelsen kan nomineras fram till den 10 februari.

För mer information och nominering, kontakta Anna Bäckman, anna@jiv.se eller 070-739 92 96.

Alten och Linköpings universitet i RoboCup

Det tävlande laget från Linköpings universitet

I sommar deltar Linköpings universitet tillsammans med Alten i fotbolls-VM för robotar i Tyskland. Tävlingen RoboCup, som i år arrangeras för tjugonde gången, har som mål att år 2050 slå de mänskliga världsmästarna i fotboll. Det är en lång väg kvar, men forskningen inom AI och robotik går bekant snabbt framåt. Laget från Linköping söker sponsring för att täcka kostnader för sin medverkan i Tyskland, ett utmärkt tillfälle för automationsföretag att synas i ett positivt sammanhang! 

För mer information, kontakta lagledare Fredrik Löfgren, frelo223@student.liu.se.

Indisk marknadsföringskompetens genom internship

Marknadsföringskompetens från Indien

Welingkar Institute (WeSchool) i Indien, med campus i Mumbai och Bangalore, är rankad som en av landets främsta Business Schools på masternivå. Genom ett utbyte med Mälardalens högskola är nu tre studenter i Sverige för utbildning och praktik. De söker praktikplatser inom marknadsföring, som är deras special­inriktning. Praktiken ska omfatta cirka två månader inom perioden april till juni. Nu har du som företagare chansen att få en av dessa resurser till ditt företag på internship.

Läs mer och anmäl intresse »

Medlemsmöte med årsmötesförhandlingar den 18 mars

Automation Region går ett spännande år till mötes och det är ni medlemmar som bygger verksamheten. Den 18 mars hålls medlemsmöte med årsmötesförhandlingar på expectrum i Västerås. I vanlig ordning inleder vi med mingellunch och avslutar eftermiddagen med omvärlds­spaning. Årsmötesförhandlingarna beräknas ta ungefär en timme och det är viktigt att medlems­företagen är representerade på mötet. Mötet är öppet för alla medlemmar så även om du inte är beslutsberättigad representant för din organisation så är du välkommen att delta. Separat inbjudan kommer!

Automation Expo hos Ebersprächer den 10 mars

Välkommen på Automation Expo hos Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB i Nyköping. Foto: www.eberspaecher.com.

Boka in den 10 mars i kalendern redan nu, då är det nämligen dags för Automation Expo hos Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB i Nyköping. Företaget arbetar bland annat med fordonselekronik, integration med databussystem, avgasteknik, fordonsvärmare och klimatsystem för bussar. Inbjudan till expot kommer snart!

Frukostmöte om IT-säkerhet

Frukostmöte om IT-säkerhet

Den 19 januari hölls årets första frukostmöte hos Automation Region. Ämnet var IT-säkerhet, något som är högst aktuellt när traditionell automation ska knytas samman med digitala system. Erik Johansson på Westermo Research & Development AB inledde med beskrivning av hotbilden och redogjorde sedan för hur skyddsnivån kan ökas och hur det är möjligt att upptäcka intrång.

Läs mer om frukostmötet »

Är du förberedd för framtidens industri?

Inbjudan till konferensen

Automation Region medverkar just nu i planeringen av heldagskonferensen "Digitalisering av nordisk industri" som genomförs i Oslo den 28 april. Syftet är att knyta samman norska och svenska företag inom olika branscher för att gemensamt diskutera utmaningar och möjligheter med digitalisering och ny teknik. Konferensen arrangeras av Business Sweden, Automation Region, Norsk Forening for Automatisering (NFA) och Sveriges ambassad.

Inbjudan och preliminärt program »

  
  
Utbildning om e-handel och export

Affärsplan Västmanland

Tisdag den 9 februari arrangerar internationaliseringsrådet i Västmanland en e-handelsutbildning med inriktning på export. Linda Laszo Ek och Maria Lundberg från Business Sweden föreläser och berör bland annat tull och moms, lokal anpassning samt logistik. Utbildningen genomförs hos Almi Företagspartner på Stora Gatan 16 i Västerås, klockan 13.00-16.30.

Inbjudan med agenda »
Anmäl dig till utbildningen »

VINNOVA-hearing om digitalisering av svensk industri

Hearing på VINNOVA

Den 21 januari deltog Automation Regions processledare Mikael Klintberg tillsammans med ett 60-tal andra deltagare vid VINNOVAs hearing och workshop om digitaliseringen av den svenska industri.

– Diskussionerna var intressanta och jag konstaterar att många av de idéer och fokusområden som lyftes fram ligger helt i linje med Automation Regions strategiarbete, säger Mikael Klintberg.

Läs mer och ta del av dokumentationen »

Ledare i DI-bilagan Vår nya industri

Processledningen bidrog med ledare i DI-bilaga

Automation Regions Processledare bidrog med en ledare i Dagens Industris temabilaga "Vår nya industri" som utkom den 28 januari.

Automation är en förutsättning för att svenska företag ska fortsätta utvecklas och stärka sina positioner på den globala marknaden Automation Region arbetar för en hållbar och långsiktig automation, där människans kompetens och förmåga tas tillvara för att säkerställa att våra naturtillgångar och samhällets resurser används på bästa sätt. Det är en balansgång som kräver långtgående samverkan.

Läs hela bilagan »

  
AI-dag på expectrum den 8 februari

Den 8 februari arrangerar Svenska Technion-Sällskapet en heldag om artificiell intelligens på expectrum i Västerås. Medverkar gör bland andra Automation Regions styrelseledamot Fredrik Bruhn. Svenska Technion-Sällskapet stödjer verksamheten vid Technion-universitetet i Haifa, Israel, och verkar för forskningsutbyte mellan Sverige och Israel.

Mer information och anmälan »

Exjobbs- och uppsatsdag på MDH den 17 februari

De 17 februari arrangerar Mälardalens högskola exjobbsdag i Västerås. Inbjudan riktar sig till alla arbetsgivare inom privat eller offentlig sektor som vill hitta studenter med kompetens inom beteendevetenskap, företagsekonomi, energiteknik, byggnadsteknik eller informationsdesign, och som kan genomföra ett uppdrag eller skriva uppsats som examensarbete. Exjobbsdagen genomförs den 17 februari klockan 13.15-16.00 på Mälardalens högskola i Västerås, hus U, plan 2.

Mer information och anmälan »
 

Kommande aktiviteter

Mångfald och förändringsledning

Frukostmöte i Västerås · 2016-02-02

Mer information och anmälan »

Nya PiiA-pengar och möjligheter med värmekameror

Frukostmöte i Stockholm · 2016-02-16

Mer information och anmälan »

Stormöte energi

Möte · 2016-04-14

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Cyber Security – IT-säkerhet i framtidens industrisystem

Frukostmöte i Västerås · 2016-01-12

Läs notis om aktiviteten »

Cyber Security – IT-säkerhet i framtidens industrisystem

Frukostmöte i Stockholm · 2016-01-19

Läs notis om motsvarande möte i Västerås »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.