Hur ser framtidens förpackningsproduktion ut?

Den 16 mars välkomnar Automation Region, förpackningsklustret Packbridge och THINGS till en dag i Stockholm där expertis, innovatörer och företagare möts för att utveckla förpackningsindustrin. Du som deltagare får en unik möjlighet att inspireras och bidra till en ljus framtid för Sveriges förpackningsproduktion.

Produktionen av förpackningar blir allt mer förfinad och automatiserad. Hög effektivitet och automatisering är närmast ett måste för att vara konkurrenskraftig som konverterare. Klarar vi att behålla produktionen på hemmaplan eller måste den flyttas ut? Eller är det kanske så att den faktiskt är på väg tillbaka från marknader långt borta, till exempel Asien? Det finns en del som pekar på det. Nya tekniker ger nya möjligheter och lönedelen i produktionen blir inte lika tydlig när automatseringen ökar. Robotar gör mer jobb och blir allt mer avancerade. Begreppet ”Black Factory” har funnits under många år, det vill säga produktion helt utan personal, men blir det någonsin en realitet? Om inte, hur kommer människan och maskinen att kommunicera för att göra produktionen enklare? Industrirobotarna har blivit billigare, smartare, enklare att programmera och säkrare sedan de första dök upp på 70-talet.

Nya tekniker som 3D-print möjliggör snabbare prototypframtagning och digitaltryck eller hybridmaskiner som kombinerar traditionella tryckmetoder med det digitala öppnar nya möjligheter. Det är troligt att nya tekniker kommer att göra det möjligt att tillverka smarta produkter i nya former som vi inte sett tidigare.

Dagen är uppdelad i två event, under förmiddagen hålls inspirerande föreläsningar med ingående lunch, på eftermiddagen hålls en workshop. Anmälan är uppdelad i två event, deltagare kan välja att delta hela dagen alternativt halva dagen. Se programmet nedan. Antalet platser är begränsat, sista anmälningsdag är den 11 mars.

Varmt välkommen!
Automation Region, Packbridge och THINGS

Praktisk information

Tid: onsdagen den 16 mars 2016 klockan 8.30-13.00 och 13.30-17.00

Plats: THINGS, Drottning Kristinas väg 53, Stockholm

Anmälan: snarast genom länken här ovan, "Jag vill anmäla mig" (senast 11 mars).

Mer information: Kontakta Mikael Klintberg, 021-10 70 13, mikael.klintberg@automationregion.com

Program

08.30 – Välkommen, mingel

09.00-11.00 Inspiration
Korta och innehållsrika presentationer varvas med diskussion och avrundas med en paneldebatt.

11.30-13.00 – Eat & Meet
Varför äta lunch själv? Packbridge bjuder in aktörer från hela värdekedjan för att nätverka och få olika kompetenser att träffas. Därför har vi tagit fram konceptet Eat and meet, lunchmöten där vi kopplar ihop dig med tre intressanta personer från olika kompetenser för att mätta både mage och sinne.

13.30-17.00 – Workshop
För att få djupare diskussioner och dra nytta av den stora bredd av kompetenser som finns på plats anordnar Packbridge strukturerade workshops som relaterar till aktuellt tema. Vi vet att det är i mötet mellan olika perspektiv och kompetenser, som framtidens lösningar utvecklas. Under workshopen delas deltagarna in i grupper och diskuterar värdekedjeövergripande frågor.

Om Packbridge: Packbridge är ett internationellt och medlemsbaserat kluster för förpackningsindustrin och alla dess intressenter, kunder, leverantörer, forskare och innovatörer. Idén med Packbridge är att skapa en mötesplats som naturligt kopplar samman industri med akademi, forskning med kommersiell tillämpning, och kanske viktigast människor med människor. Mer information finns på www.packbridge.se

Om THINGS: THINGS är Sveriges första gemensamma utvecklingsmiljö för startupbolag inom tillväxtområden som Internet of Things, wearables, 3D-print, automation och robotik. Lokalerna finns i anslutning till KTH i Stockholm och rymmer 32 startupbolag som genomför projekt tillsammans med partnerföretag som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SP. Mer information finns på: www.thingstockholm.com

Om Automation Region: Automation Region är ett samarbetsprojekt med syfte att stärka och synliggöra världsledande automationsindustri och dess stora automations- och produktionskunnande. Automation Region har  ca. 130 medlemmar och partners. Mer information finns på www.automationregion.com

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.