Februari 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Virtuell teknik med verkliga möjligheter

Ledare, 2016-02-29: Elin Sjöström, projektledare på byBrick

Elin Sjöström, projektledare på byBrick

Med största sannolikhet kommer 2016 bli året då begreppet Virtual Reality (VR) kommer att vara på mångas läppar. Med hjälp av VR blir användaren placerad i en helt omslutande virtuell värld. Där kan användaren titta runt och interagera som om det vore verklighet. Men sanningen är att VR inte är en ny teknik utan har en historia som sträcker sig tillbaka till 50-talet. Sedan dess har tekniken kommit och gått i olika vågor genom decennierna, men aldrig riktigt slagit igenom. Frågan som många funderar på är: Varför har VR blivit hett just nu och varför har det inte slagit igenom tidigare?

Dagens VR-trend har vi bland annat utvecklingen av mobiltelefoner att tacka för. I takt med att skärmarna och hårdvaran har blivit bättre har nya användningsområden för den mobila tekniken vuxit fram. Detta i kombination med olika sensorer som kan läsa av hur enheter rör sig har gett oss utmärkta möjligheter att konsumera information på nya sätt. Vi har även flera världsledande IT-företag, där Facebook, Google och Samsung är några exempel, som är med och driver VR-tekniken framåt.

Läs hela ledaren »

Hallå Emma, trainee i automationsbranschen

Emma Vidarsson vann 2015 års upplaga av studenttävlingen Automation Student med sitt examensarbete om energieffektivisering av industrirobotars rörelser. Foto: Oscar Mattsson.

Emma Vidarssons examensarbete om effektivisering av industrirobotars rörelser belönades med förstapriset i 2015 års upplaga av studenttävlingen Automation Student. Nu deltar hon i svenska Siemens traineeprogram och ser fram emot utmaningar och möten med nya människor.

Chalmersstudenten Emma Vidarsson imponerade på juryn i Automation Student med en metod för att reducera industrirobotars energianvändning med upp till 30 procent. Hon tog emot förstapriset vid konferensen Automation Summit i september 2015 och påbörjade samtidigt en ettårig traineetjänst på Siemens. Vi är nyfikna på hennes första tid på jobbet, vilka vibbar hon får av automationsbranschen och vilka förväntningar hon har inför framtiden – hallå Emma!

Läs intervjun med Emma Vidarsson »

Nya medlemmar

Nya medlemmar

Vi har nöjet att välkomna företagen ACTE Solutions AB, Gerdins Nordkomponent AB och Omron Electronics AB som nya medlemmar i Automation Region.

Bekanta dig med våra medlemmar och partner »

Treårsjubileum för Automationsnästet i Ny Teknik

Treårsjubileum för Automationsnästet i Ny Teknik Automation

Under de senaste tre åren har Automation Region varit med och tagit fram inte mindre än 25 Automationsnästen som har presenterats i tidningen Ny Teknik Automation. I nästena ger ledande experter råd kring utmaningar relaterade till automatisering och utveckling i industrin. Med anledning av treårsjubileumet publicerades – förutom ett nytt Automationsnäste – ett antal tillbakablickar i Ny Teknik Automation den 17 februari.

Välkommen till Automation Expo på Eberspächer

Den 10 mars bjuder Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB i Nyköping in till Automation Expo.

Den 10 mars bjuder Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB i Nyköping in till Automation Expo. Flera representanter från företaget kommer att finnas på plats och Stephan Backhaus, Senior Manufacturing Engineering Manager, presenterar verksamheten. Medverkar gör även Magnus Wiktosson, professor i produktionssystem vid Mälardalens högskola, med ett föredrag om industriell digitalisering. För den som är intresserad erbjuds även en guidad tur i fabriken.

Automation Expo är öppet för allmänheten, deltagandet är gratis och vi bjuder på en lättare lunch. Det kommande expot i Nyköping arrangeras i samarbete med Eberspächer, Nyköpings kommun och Mälardalen Industrial Technology Center – MITC. 

Mer information och anmälan »

Missa inte Automation Regions årsmöte den 18 mars

Det är dags att lyfta Automation Region till nästa nivå och vi behöver din hjälp. Den 18 mars välkomnar vi medlemmar och andra intressenter till vårt öppna årsmöte med automationsmingel. Utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar bjuds det bland annat på föreläsning om digitalisering med Irene Ek från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser. Välkommen!

Mer information och anmälan »

Vill du göra framgångsrika affärer i Norge?

Bjørvika, Oslo

Ett första steg kan vara att besöka expectrum den 22 mars då Västmanlands internationaliseringsråd bjuder in till Norge-seminarium. Mötet inleds med frukostmingel och därefter berättar medarbetare på Business Swedens Oslokontor om hur den norska marknaden utvecklas. För företagare som redan är på väg mot den norska marknaden arrangeras en workshop i anslutning till seminariet. 

Mer information och anmälan »

Internationaliseringscheckar till företag i Västmanland

Västmanland

Till och med den 15 april har mindre företag i Västmanland chans att söka ekonomiskt stöd för internationalisering. Initiativet koordineras av det internationaliseringsråd som har startats av Handelskammaren Mälardalen tillsammans med Almi/EEN, Business Sweden och Automation Region. Automation Regions processledare Mikael Klintberg medverkar i rådet som ska arbeta för att identifiera intressanta företag och hjälpa dem att utveckla sin export.

Intresseanmälan skickas in senast den 15 april och sedan bedömer internationaliseringsrådet om företaget är aktuellt för stöd. Det slutgiltiga beslutet tas av Länsstyrelsen Västmanland.

Affärsutvecklingscheckar för internationalisering »

Software Center Mälardalen Day den 15 april

Software Center

The Software Center Mälardalen Day är en halvdagskonferens med fokus på mjukvaruutvecklingens utmaning och framtid. Konferensen arrangeras på Mälardalens högskola (MDH) i Västerås, klockan 9.00 till 12.30 den 15 april. Missa inte möjligheten att ta del av aktuell forskning och träffa våra forskare och industrirepresentanter inom Software Center.

Läs mer om konferensen »

Introduktionsdag – upplev spänningen i elektronikbranschen

Introduktionsdag elektronik

I samband med Scandinavian Electronics Event (S.E.E. 2016) på Kistamässan den 19 april inbjuds du som är skolledare, studie- och yrkesvägledare, lärare eller elev till en introduktionsdag om elektronikbranschen och dess möjligheter.

Här får du både information och inspiration samt möjlighet till nya kontakter inom en svensk framtidsbransch. På plats finns både branschrepresentanter liksom enskilda företag med representativa och spännande produkter. Dagen arrangeras av Smartare Elektroniksystem, Automation Region, Teknikföretagen, Tekniska muséet med flera.

Ta del av folder med mer information om program och anmälan »

Frukostmöte om förändringsledning och mångfald

Dimitris Gioulekas vid Automation Regions frukostmöte den 2 februari

Den 2 februari genomförde Automation Region ett frukostmöte i Västerås med förändringsledning och mångfald på agendan. Dimitris Gioulekas, vd på medlemsföretaget Knightec, berättade hur Knightec i ett ömsesidigt utbyte med Rinkebyskolan inspirerar elever att närma sig teknik- och ingenjörsyrken.

– Det handlar inte om CSR-arbetet utan om att attrahera de bästa talangerna med den bästa potentialen för att kunna fortsätta utveckla ett attraktivt företag, förklarade Dimitris.

Läs hela referatet »

Ebba Busch Thor besökte expectrum

Ebba Busch Thor besökte expectrum

Den 18 februari besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor expectrum i Västerås. Den kristdemokratiska delegationen träffade bland annat skolbarn, roboten Nao och Automation Regions processledare Karolina Winbo och Mikael Klintberg. Som brukligt är när Automation Region möter folkvalda politiker så överlämnades ett exemplar av barnboken Cax.

Läs mer om besöket på expectrums hemsida »

Styrelsemöte hos THINGS

Styrelsemöte hos THINGS den 29 januari

Automation Regions styrelsemöte den 29 januari genomfördes hos den nya samarbetspartnern THINGS i Stockholm. Magnus Melander, en av THINGS grundare, berättade om verksamheten och visade runt i lokalerna. Redan under denna visning initierades nya kontakter som kan leda vidare till intressanta samarbeten.

Missa inte den kommande heldagen om framtidens industri som arrangeras den 16 mars i samverkan med THINGS och Packbridge. 

Mer information och anmälan »
 

Kommande aktiviteter

Virtual Reality – den nya tidens sätt att se på framtiden

Frukostmöte i Västerås · 2016-03-08

Mer information och anmälan »

Automation Expo i Nyköping

Minimässa · 2016-03-10

Mer information och anmälan »

Virtual Reality – den nya tidens sätt att se på framtiden

Frukostmöte i Stockholm · 2016-03-15

Mer information och anmälan »

Framtidens produktion

Seminarium · 2016-03-16

Mer information och anmälan »

Öppet årsmöte och automationsmingel

Årsmöte · 2016-03-18

Mer information och anmälan »

Gör framgångsrika affärer i Norge

Seminarium · 2016-03-22

Mer information och anmälan »

Stormöte Energi

Seminarium · 2016-04-14

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Nya PiiA-pengar och möjligheter med värmekameror

Frukostmöte i Stockholm · 2016-02-16

Ta del av dokumentationen »

Mångfald och förändringsledning

Frukostmöte i Västerås · 2016-02-02

Läs notis om aktiviteten »

 

Mälardalen är en ledande region för automation där stora och små företag samlas med produkter och applikationskunnande i världsklass. Företagsklustret Automation Region syftar till att ta tillvara denna mångfald och ytterligare utveckla vår globala position och kompetens inför framtiden.