Mars 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Automation Region VÄXER vidare

Ledare, 2016-03-31: Håkan Nytorp, avgående styrelseordförande samt hedersmedlem i Automation Region

Håkan Nytorp

När jag tillträdde som ordförande för Automation Region identifierade vi den långsiktiga finansieringen som en huvudfråga. Därför känns det otroligt skönt att vi nu har kunnat landa VINNVÄXT! Det glada beskedet innebär dock inget slutmål för Automation Regions utveckling, tvärtom. 

Det har alltid funnits ett speciellt samarbetsklimat i den svenska industrin. Efter lång tid utomlands kom jag för tre år sedan tillbaka till Sverige och kunde konstatera att förmågan att jobba tillsammans lever kvar och har utvecklats ytterligare. Samarbete sker spontant mellan enskilda företag men vi har också byggt upp starka kluster och nätverk – som till exempel Automation Region – som håller ihop automationsbranschen och driver utvecklingen framåt. Tillsammans med offentliga satsningar så får vi mer muskler och kan samverka på ett professionellt sätt. Trots att vi är ett litet land så kan vi åstadkomma mycket när vi jobbar ihop.

Läs hela ledaren »

Mot framtidens automation

Officiell installationsceremoni för VINNVÄXT vid Automation Regions årsmöte den 18 mars. Från vänster Christer Alzén, Länsstyrelsen Västmanlands län, Karolina Winbo och Mikael Klintberg, Automation Region, Paul Pettersson, vikarierande rektor på Mälardalens högskola, Håkan Nytorp, avgående styrelseordförande i Automation Region, samt Margareta Groth, VINNOVA.

Future Automation Region, Mälardalens högskolas VINNVÄXT-ansökan, har beviljats tioårig VINNOVA-finansiering för att växla upp arbetet med forskning och innovation. Automation Region förbereder nu uppbyggnaden av innovationsmiljön, bland annat genom att rekrytera nya medarbetare. 

– Med knappa resurser har vi under de senaste åren hela tiden ökat volymen i verksamheten. VINNVÄXT-finansieringen ger möjlighet att fokusera på utveckling av branschöverskridande innovationer och nya affärsmöjligheter, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region.

Läs hela artikeln »

Nya affärsmöjligheter i Norge

Bjørvika, Oslo

Är du förberedd för utmaningarna och möjligheterna i framtidens industri? Den 28 april genomförs konferensen Digitalisering av nordisk industri i Oslo. Automation Region bjuder på bussresa med avgång från Västerås och Örebro.

Mer information och anmälan »

IVA samarbetspartner till Automation Summit 2016

Johan Carlstedt

IVA – Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien – är samarbetspartner till Automation Summit 2016 som genomförs parallellt med fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg den 4 oktober. IVA konstaterar att de små och medelstora företag som utnyttjar digitaliseringens möjligheter kommer att få stora fördelar. Därför är det angeläget för IVA att engagera sig i Automation Summit. Projektledare Johan Carlstedt:

– Här finns det massor att ta och göra något bra av, det är vår övertygelse utifrån de undersökningar vi tagit del av samt våra diskussioner med näringslivet.

Läs hela notisen »

Automation Regions årsmöte

Årsmöte 2016

Den 18 mars genomfördes årsmöte i den ideella föreningen Automation Region under ledning av mötesordförande Magnus Månsson. Ett 80-tal av föreningens medlemmar deltog och vid mötet noterades bland annat följande beslut:

  • Verksamhetsberättelse och årsredovisning föredrogs av processledarna Karolina Winbo och Mikael Klintberg och godkändes av årsmötet.
  • Årsmötet godkände att verksamhetsplanen för 2016 kompletteras och fastställs den 29 april med anledning av det positiva VINNVÄXT-beskedet.
  • Björn Jonsson, chef för ABBs division Process Automation i Sverige, valdes till ny ordförande.
  • Eva Lilja, näringslivsdirektör på Västerås Stad, valdes till ny suppleant.

I anslutning till årsmötet avtackades Magnus Jonasson och Håkan Nytorp som lämnar sina uppdrag i styrelsen. Håkan utnämndes även till hedersmedlem i Automation Region.

Ansök om exportcheck senast den 15 april

Västmanland

Till och med den 15 april har mindre företag i Västmanland chans att söka ekonomiskt stöd för utveckling av export. Exportchecken gör det lättare för ditt företag att nå internationella marknader eller bredda din internationella marknad ytterligare. Exportcheckarna delas ut av Västmanlands Internationaliseringsråd, ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, ALMI/EEN, Business Sweden och Automation Region.

Mer information om exportcheckarna »
Anmäl intresse »

Tillväxtanalys om digital innovation

Irene Ek, Tillväxtanalys

Automation Regions årsmöte gästades av Irene Ek, analytiker på den statliga myndigheten Tillväxtanalys. På uppdrag av regeringen analyserar och utvärderar myndigheten den svenska tillväxtpolitiken och ansvarar för utlandsbaserad omvärldsanalys kring tillväxtfrågor.

Irene gav en uppskattad omvärldsspaning kring hur digital innovation skapar tillväxt och betonade bland annat att många efterlyser ett tydligare digitalt ledarskap och hjälp att identifiera trender inom digitaliseringen. Hon visade också exempel på hur traditionella verksamheter har lyckats utveckla och lyfta sina affärsmodeller genom investering i informations- och kommunikationsteknik. Avslutningsvis efterlyste hon företag som vill delta i en fallstudie om digital mognad. 

Kontakta Irene för mer information om fallstudien om digital mognad »
Ta del av Irenes presentation »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

Automation Scandinavia den 12-13 april

Automation Scandinavia

Välkommen till ABBs kunskapsforum Automation Scandinavia där vi visar och diskuterar möjligheter med digitaliseringen för processindustri. Representanter från Ericsson, Volvo, Boliden med flera från industrin och forskningsvärlden delar med sig av hur de arbetar med digitaliseringen. Vi tittar på de senaste trenderna och du får ta del av kunskap, erfarenheter och goda exempel.

Mer information och anmälan »

Welcome Talent – framtidsmöte den 7 april

Många människor har kommit hit från andra delar av världen och de behöver bostäder och utbildning men framförallt jobb. Handelskammaren och Swedbank bjuder in till ett möte med syfte att öka möjligheterna för företag att skapa fler praktikplatser. Medverkar gör bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg som presenterar regeringens mål och strategi. Mötet arrangeras den 7 april på expectrum i Västerås, det är kostnadsfritt att delta men anmälan krävs.

Mer information och anmälan »

SICS Open House i Kista den 14 april

Vid den årliga konferensen SICS Open House bjuds det på föreläsningar, mingel och inspiration i form av projektpresentationer och utställning. På talarlistan finns bland andra entreprenören Jane Walerud, som står bakom Klarna och Tobii, och Darja Isaksson som sitter i regeringens digitaliseringsråd.

Anmälan dig senast den 4 april »

Robotdalen på Elmia Automation

Automationscentralen

Vid Elmia Automation den 10-13 maj i Jönköping medverkar Robotdalen som vanligt i genomförandet av Automationscentralen, en uppskattad mötesplats för slutkunder och leverantörer. Här erbjuds personlig rådgivning kring automationsutmaningar och konkreta kundcase lyfts fram i korta föredrag på den öppna scenen. 

Varje dag klockan 10.00 (med undantag för onsdagen) inleds Automationscentralen med en paneldebatt där alla stora robotleverantörer är inbjudna att delta. I nära anslutning till Automationscentralen erbjuds dessutom en kostnadsfri robotikkurs och prova-på-utbildning för användandet av industrirobotar.

Mer information på Robotdalens hemsida »

Introduktionsdag – upplev spänningen i elektronikbranschen

Introduktionsdag elektronik

I samband med Scandinavian Electronics Event (S.E.E. 2016) på Kistamässan den 19 april inbjuds du som är skolledare, studie- och yrkesvägledare, lärare eller elev till en introduktionsdag om elektronikbranschen och dess möjligheter.

Här får du både information och inspiration samt möjlighet till nya kontakter inom en svensk framtidsbransch. På plats finns både branschrepresentanter liksom enskilda företag med representativa och spännande produkter. Dagen arrangeras av Smartare Elektroniksystem, Automation Region, Teknikföretagen, Tekniska muséet med flera.

Ta del av folder med mer information om program och anmälan »

Seminarium om varumärken, design och patent

Affärsplan Västmanland

Fredag den 8 april arrangerar internationaliseringsrådet i Västmanland i samarbete med PRV ett förmiddagsseminarium om immateriella tillgångar. Anna Lundqvist och Anton Blomberg från PRV föreläser och svarar på frågor kring varumärken, design och patent ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Seminariet är kostnadsfritt och genomförs Almi Mälardalen på Stora Gatan 16 i Västerås, klockan 8.15-12.00.

Inbjudan med agenda »
Anmäl dig till seminariet »

Software Center Mälardalen Day den 15 april

Software Center

The Software Center Mälardalen Day är en halvdagskonferens med fokus på mjukvaruutvecklingens utmaning och framtid. Konferensen arrangeras på Mälardalens högskola (MDH) i Västerås, klockan 9.00 till 12.30 den 15 april. Missa inte möjligheten att ta del av aktuell forskning och träffa våra forskare och industrirepresentanter inom Software Center.

Läs mer om konferensen »

Polsk delegation med intresse för automation

Den polska delegationen besöker expectrum. Från vänster Jaceck Pilawa, Joanna Kuldo, Zbigniew Dynak, Ulrika Åberg, Marek Dyduch och Pawel Zimwcki.

Den 18 mars besöktes Västerås av representanter från regionkommunen i polska Nedre Schlesien. Besöket skedde i anslutning till invigningen av konstutställningen Time, ett samverkansprojekt mellan Mälardalens högskola, The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Polen, Landstinget Västmanland och Västmanlands läns museum.

Den polska delegationen träffade bland annat Automation Regions processledning för att diskutera möjligheter till utbyte och samarbete. Staden Wrocław i Nedre Schlesien är vänort till Västerås och i regionen finns flera viktiga slutkunder och företagskluster inom automation.

För mer information om det polska besöket, kontakta Ulrika Åberg, regional utvecklingsstrateg på Landstinget Västmanland, ulrika.aberg@ltv.se, eller Mikael Klintberg, mikael.klintberg@automationregion.com.

Hitta en kollega på Jobb Shop

Hitta en kollega på Jobb Shop

Den 18 september arrangeras för sjätte gången Jobb Shop, rekryteringsmässan för ingenjörer. Boka in dig och ditt företag som utställare redan nu, alla som bokar utställarplats innan den 1 juli får sitt företagsnamn publicerat i annonserna i tidningen Ny Teknik.

Jobb Shop arrangeras av Automation Region, Handelskammaren Mälardalen, Jobba i Västerås och Västerås Science Park på expectrum i Västerås. Förra året lockade mässan drygt 300 besökare.

Mer information på www.jobbshop.com »

Seminariedag med Packbridge och THINGS

Seminariedag på Packbridge

Den 16 mars genomförde Packbridge, THINGS och Automation Region en heldag i Stockholm kring hur ny teknik kommer att påverka industrin och produktionen. Ett femtiotal deltagare tog del av inspirerade föreläsningar och bidrog till bra diskussioner. Bland talarna fanns bland andra Magnus Melander, medgrundare på THINGS, Andreas Rosengren, digitaliseringsexpert på Prevas, samt Automation Regions processledare Karolina Winbo och Mikael Klintberg.

Läs referat på Packbridges hemsida »

Automation Expo hos Eberspächer i Nyköping

Automation Expo hos Eberspächer i Nyköping

Den 10 mars gästade Automation Expo Nyköping och Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB som tillverkar avgasreningssystem för tunga fordon. Omkring 80 besökare minglade i utställningen och ett mycket populärt inslag under dagen var den guidade rundvandringen i fabriken.

Stephan Backhaus, Senior Manufacturing Engineering Manager på Eberspächer, presenterade verksamheten och berättade om företagets utmaningar. De senaste åren har Eberspächer satsat stort på inköp av maskiner och robotar för att hinna med i digitaliseringen och för att fortsätta utveckla konkurrenskraften krävs nu även nya rutiner och tankesätt. Magnus Wiktorsson från Mälardalens högskola gav ytterligare en dimension på digitaliseringen och sammanfattade de möjligheter som finns, men visade även på nya krav som ställs på företagen.

Frukostmöten om Virtual Reality

Frukostmöten om Virtual Reality

Utvecklingen av teknik och tillämpningar inom Virtual Reality (VR) har tagit fart på allvar, mycket tack vara dataspelspelsindustrin. Vid februari månads frukostmöten i Västerås och Stockholm besökte deltagarna den virtuella världen under guidning av Elin Sjöström från Automation Regions medlemsföretag byBrick och Petter Wannerberg från SICS Swedish ICT.

Läs hela referatet »
 

Kommande aktiviteter

Interaktivitet och symboler förbättrar kommunikation

Frukostmöte i Västerås · 2016-04-05

Mer information och anmälan »

Interaktivitet och symboler förbättrar kommunikation

Frukostmöte i Stockholm · 2016-04-12

Mer information och anmälan »

Stormöte Energi

Seminarium · 2016-04-14

Mer information och anmälan »

Resa till Norge: Digitalisering av nordisk industri

Konferens · 2016-04-27

Mer information och anmälan »

Strategisk produktionsutveckling

Konferens · 2016-04-28

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Gör framgångsrika affärer i Norge

Seminarium · 2016-03-22

Ta del av dokumentationen »

Öppet årsmöte och tårtkalas den 18 mars

Årsmöte · 2016-03-18

Läs notis om aktiviteten »

Framtidens produktion

Seminariedag · 2016-03-16

Läs notis om aktiviteten »

Virtual Reality – den nya tidens sätt att se på framtiden

Frukostmöte i Stockholm · 2016-03-15

Läs notis om aktiviteten »

Automation Expo i Nyköping

Minimässa · 2016-03-10

Läs notis om aktiviteten »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en samverkansplattform vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar även för att marknadsföra regionens automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.