April 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Ett tydligare fokus på kunskapsutveckling

Ledare, 2016-04-29: Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan

Annika Persson

Automation och digitaliseringen går just nu som en röd tråd genom alla våra industrimässor. Automation används för att värdeutveckla verksamheten i alla branscher och vi ser ett allt större intresse för branschöverskridande samarbete som inkluderar automationsföretag och integratörer.

Ett exempel är träindustrin som blir allt mer automatiserad, bland annat med sensorsystem och datainsamling som hjälper till att minska spill och effektivisera produktion och logistik. Ett annat exempel är energibranschen där nya, snabbfotade aktörer arbetar nära kunderna och erbjuder lösningar för egen elproduktion – självhushållning – och smarta elnät. Teknikleverantörer, fastighetsbolag och etablerade energibolag samarbetar i nya former. De stora bolagen är helt plötsligt mycket intresserade av vad startupföretagen sysslar med och söker samarbete för att utveckla sina affärsmodeller.

Samtidigt finns det en stor osäkerhet kring vad automation och digitalisering innebär för den egna verksamheten. Går det att hitta nya affärsmöjligheter och intäkter för att räkna hem våra investeringar? Vilket mervärde kan digitaliseringen ge våra kunder?

Läs hela ledaren »

Robotoptikern hämtar inspiration från rymden

Fredrik Bruhn, medgrundare på Unibap AB

Fredrik Bruhn är adjungerad professor inom robotik och avionik på Mälardalens högskola och suppleant i Automation Regions styrelse. Han är också medgrundare till företaget Unibap som utvecklar maskinseende och som nu återfinns på den prestigefulla ”33-listan” som ett av Sveriges mest lovande, unga teknikföretag.

Läs hela artikeln »

Tävla om 20 000 kronor i Automation Student

Tävla i Automation Student

Automation Student är Automation Regions utmärkelse för automationsinriktade examensarbeten. Tävlingen arrangeras i år för sjunde gången och förstapris är ett stipendium på 20 000 kronor. Nu öppnar vi för registrering av bidrag och vi tar tacksamt emot hjälp att bjuda in duktiga studenter.

Läs mer om tävlingen och registrera bidrag »
Läs notis om prisutdelningen vid Automation Summit 2015 »
Läs artikel om fjolårsvinnaren Emma Vidarssons första tid som trainee i automationsbranschen »

Ta del av Sveriges nya kompetens – det är enkelt!

Ta del av Sveriges nya kompetens

Västerås stad driver tillsammans med Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och flera av samverkans­organisationerna en arbetsgrupp för att ta till vara den kompetens som finns bland asylsökande och nya invånare. Den kompetenskartläggning som gjorts på ett par av de större flyktingboendena i Västerås visar att det finns stora resurser som kan tillvaratas inom Sveriges bristyrken.

Läs mer om möjligheterna »

Framtidens digitala industri vid Entreprenörsveckan

Talar vid Automation Regions kunskapsdag i Båstad

Den 21 juni följer vi upp förra årets succé med en kunskapsdag om automation och digitalisering i praktiken. Vilka möjligheter innebär detta tekniksprång och hur agerar företag och organisationer för att möta utvecklingen? Välkommen att ta del av konkreta exempel från industri, akademi och institut.

Kunskapsdagen presenteras av Automation Region och modereras av Mikael Klintberg och Karolina Winbo. Bland talarna finns bland andra Susanne Timsjö, PiiA, Åsa Fasth-Berglund, Chalmers, och Johan Bengtsson, Göteborgs Tekniska College.

Mer information och anmälan »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

SICS Västerås firar fyra år den 9 maj

Sedan starten år 2012 har SICS Västerås vuxit snabbt med forskning kring bland annat industrins behov av digitalisering och ny teknologi. Vid fyraårskalaset den 9 maj presenteras lyckade projekt och vad som händer i den närmaste framtiden.

Mer information och anmälan »

Konferens: Vägen till svenska spetsområden

Konferens: Vägen till svenska spetsområden

Den 24 maj genomför Smartare Elektroniksystem, Svensk elektronik och PhotonicSweden en kostnadsfri heldagskonferens om ingångar till svenska spetsområden inom elektronik. Inspireras av experter inom framtidens elektronikområden, hitta rätt samarbetspartner för innovationsprojekt och lyssna till Business Sweden som presenterar rapporten "Därför tillverkar vi i Sverige".

Mer information, detaljerat program och anmälan »

Seminarium om affärsmöjligheter i Finland

Affärsplan Västmanland

Den 12 maj arrangerar internationaliseringsrådet i Västmanland ett morgonmöte med fokus på utvecklingen och möjligheterna inom den finska maritima industrin och på de pågående satsningarna inom gruvindustrin. Elina Rantanen, Senior Project Manager på Business Sweden i Finland, föreläser och svarar på frågor. Seminariet är kostnadsfritt och genomförs Almi Mälardalen på Stora Gatan 16 i Västerås, klockan 07.45 till 09.30.

Mer information och anmälan »

Motion Control förbereder ElektronikEXPO

Välkommen till ElektronikEXPO

Den 19 maj slår ElektronikEXPO – mässan för elektronik och inbyggda system – upp portarna för tionde gången och givetvis firas jubileet lite extra. Redan nu är 40-talet utställare inbokade och ett gediget seminarieprogram är på plats. Bland annat kommer Nils-Krister Persson och Li Guo från Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås att berätta om framtidens textila material. Att delta på ElektronikEXPO är gratis för besökare men föranmälan krävs.

Mer information och anmälan »

Acando Digital Insights i Västerås

Onsdagen den 25 maj med start från kl 15.00 bjuder Acando in till en eftermiddag fylld av inspiration, trender och nyheter. Vi genomför totalt 18 kortare föredrag med 9 olika teman som digitalisering, EUs dataskyddreform, konkurrenskraft genom datadriven kundinstinkt och IoT. Programmet är utformat så att det fungerar att komma och gå som det passar.

Mer information och anmälan »

Välkommen till Produktionsklustrets konferens den 11-12 maj

Välkommen till Produktionsklustrets konferens den 11-12 maj

Flera av Automation Regions medlemmar och partner är på olika sätt involverade i den årliga klusterkonferensen ”Mötesplats för framtidens framgångsrika verkstäder”. Vid årets konferens får du ta del av det senaste inom produktionsforskning och få direkt information om framtida satsningar inom en mängd olika områden från effektiv produktion och montering till additiv tillverkning och industriell digitalisering.

Mer information och anmälan »

Addiva 10-årsjubileum

Den 14 april firade Addiva 10 år och arrangerade ett halvdagsseminarium med föreläsningar, mingel och pianobar.

Se foton och filmer på Addivas hemsida »

Ny utlysning från PiiA

Den 20 april öppnade PiiA en ny utlysning för genomförande av framtidsinriktade förstudier som har förutsättningar att leda till innovativa, tillväxtdrivande och tillämpningsorienterade forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Det övergripande syftet är att stödja genomförbarhetsstudier med fokus på industriell digitalisering och utlysningen stänger den 16 juni kl 14.00.

Mer information på PiiAs hemsida »

Medlemsrabatt på IoT-konferens den 21-22 juni

Medlemsrabatt på IoT-konferens den 21-22 juni

Automation Region är partner till konferenserna Smart Factory Forum och IoT For Real som genomförs i Stockholm den 21-22 juni. Möt talare från Scania, ABB, Riksbyggen, HTL Hotels, IBM, Tele2 och många fler under två intensiva dagar om Internet of Things. Programmet bjuder på insiktsfulla keynotes, paneler och fler än 15 konkreta affärscase inom IoT.

Medlemmar i Automation Region erhåller 30 procent rabatt på de olika aktiviteterna som ingår i konferensen, ange värdekod automat2016 vid registrering.

Mer information och anmälan på www.smartfactory.se »

Nominera till ERCI Award 2016

ERCI, European Railway Clusters Initiative, är en sammanslutning av europeiska innovationsdrivna Järnvägskluster. ERCI Award har instiftats för att lyfta fram innovationer som möter den europeiska järnvägens behov med avseende på gods- och persontransporter. Medlemsföretag till Automation Region, Energy Competence Center, Järnvägsklustret samt Välfärd och Hälsa, är inbjudna att skicka in tävlingsbidrag senast den 25.

Läs mer om ERCI Award »

Automation Expo på Mälarenergi den 15 juni

Mälarenergi Block 6

Vid Automation Regions Expo som genomförs i Mälarenergis nya kraftvärmeanläggning den 15 juni berättar Mälarenergi om hur de som infraserviceföretag anpassar sig efter omvärldens förändringar. Bland annat handlar det om hur användandet av automation i företagets processer är en förutsättning för att uppnå ett hållbart samhälle men också hur det bidrar till att möta det framtida marknadsbehovet och konkurrensen från befintliga och nya marknadsaktörer. 

Mälarenergi presenterar också projektet ”Stadens kontrollrum” som tar företaget från en position som infrastrukturförvaltare till leverantör av infrastrukturservice. Mälarenergi utlovar expobesökarna en spännande resa in i företagets framtida strategier och erbjuder även en rundtur genom världens största waste to energy-anläggning, Block 6.

Anmälan för utställare »
Anmälan för besökare »

Ny företagsforskarskolan inom inbyggda sensorsystem

KK-stiftelsen har beviljat Mälardalens högskola en företagsforskarskola inom området "Tillförlitliga inbyggda sensorsystem: ITS ESS-H". Villkoren för företagsmedverkan är bland annat att doktoranden ska vara anställd vid företaget och använda motsvarande fyra år på heltid till sin forskarutbildning.

Mer information om den nya forskarskolan »

Stormöte med Energikommissionen

Torsdag den 14 april besökte representanter från Energikommissionen Västerås för ett offentligt seminarium på ABB Corporate Research Center. På uppdrag av regeringen ska Energikommissionen ta fram underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens långsiktiga inriktning.

Läs mer om mötet »

Frukostmöten om symboler och visualisering

Nicklas Johansson, forskare på Interactive Institute

Automation Regions frukostmöten i Västerås och Stockholm handlade om metoder för att förbättra kommunikation och medvetenhet. Johan Lundell, vd på medlemsföretaget Nodd, och Nicklas Johansson, forskare på Interactive Institute, medverkade.

Läs hela referatet från frukostmötena »

Höstens exjobbsdagar på MDH

Exjobbsdagar på Mälardalens högskola

Har du idéer som det aldrig finns tid att genomföra, intressanta frågeställningar eller utvärderings­metoder som du inte har möjlighet att testa? Ta hjälp av en student! Mälardalens högskola arrangerar två kostnadsfria exjobbsdagar i höst, den 13 oktober i Eskilstuna och den 3 november i Västerås.

Mer information om exjobbsdagarna »
 

Kommande aktiviteter

Hur skapar vi nya affärsmöjligheter med hjälp av IoT?

Frukostmöte i Västerås · 2016-05-03

Mer information och anmälan »

Hur skapar vi nya affärsmöjligheter med hjälp av IoT?

Frukostmöte i Stockholm · 2016-05-10

Mer information och anmälan »

Välkommen till branschträff automation

Möte · 2016-05-25

Mer information och anmälan »

Automation Expo hos Mälarenergi

Minimässa · 2016-06-15

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Interaktivitet och symboler förbättrar kommunikation

Frukostmöte i Västerås · 2016-04-05

Läs notis om aktiviteten »

Interaktivitet och symboler förbättrar kommunikation

Frukostmöte i Stockholm · 2016-04-12

Läs notis om aktiviteten »

Stormöte Energi

Seminarium · 2016-04-14

Läs notis om aktiviteten »

Resa till Norge och konferens: Digitalisering av nordisk industri

Konferens · 2016-04-27

Kontakta processledningen för mer information »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en samverkansplattform vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar även för att marknadsföra regionens automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.