Maj 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Ett starkare innovationssystem växer fram

Ledare, 2016-05-31: Erik Asph Hennerdahl, vd på Create Business Incubator

Erik Asph Hennerdahl

Trots att många fortfarande betraktar automation som en angelägenhet för industrin så ser jag att automationen får allt större påverkan på andra branscher och på samhället i stort. Automation Regions frukostmöten var tidigare inriktade på ”klassisk automation”, men har utvecklats till ett bredare kunskapsforum som attraherar fler och fler med inslag som visualisering, gameification och affärsmodellering. Utan att överge kärnan i sin verksamhet har Automation Region jobbat med ett öppet sinne och välkomnat nya målgrupper som på olika sätt har berikat verksamheten med nya perspektiv. Det är i de nya, oförutsedda skärningspunkterna som de riktigt spännande idéerna föds. Vi på Create har följt utvecklingen – idégenererat och hejat på – och är nu glada att kunna formalisera ett samarbete kring Automation Regions satsning på VINNVÄXT.

Läs hela ledaren »

Do-tanks för branschöverskridande innovation

Do-tank på expectrum den 3 maj 2016

Den 3 maj genomförde Automation Region ett frukostmöte i ny kostym. Som ett led i uppbyggnaden av VINNVÄXT-miljön kompletteras de väletablerade frukostseminarierna med ”do-tanks”. Målet är att bidra till snabb och direkt nytta hos företagen och samtidigt möjliggöra nya samarbeten för akademin. 

– Vi samlar aktörer från olika branscher och ämnesområden kring gemensamma utmaningar där alla bidrar med olika infallsvinklar. I en snabb, faciliterad process kan vi ta bra idéer vidare till forsknings- och innovationsprojekt, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region. 

Läs hela artikeln »

Välkomna till styrelsen

Björn Jonsson och Eva Lilja

Under våren har vi välkomnat två nya tillskott i Automation Regions styrelse. Björn Jonsson, chef för ABB-divisionen Process Automation, är ny styrelseordförande och Eva Lilja, näringslivs­direktör på Västerås stad, är ny suppleant.

– Det ska bli spännande att bidra till utvecklingen av den svenska automationsindustrin. Automation Regions fokus på branschöverskridande samarbete och triple helix ligger helt rätt för att möta framtidens utmaningar, säger Björn.

– Jag ser fram emot att få jobba i styrelsen och det är extra kul att kliva på nu när VINNOVA-finansieringen är säkrad. Pengar, kunskap och driv är en mycket bra kombination och jag upplever att Automation Region har alla tre delarna på plats, hälsar Eva.

Missa inte: Expo på Mälarenergi + Night Aut

Automation Expo + Night Aut den 15 juni

Den 15 juni är det åter dags för en heldag i automationens tecken. Vi startar hos Mälarenergi med Automation Expo och rundvandring i Block 6 – Mälarenergis waste to energy-anläggning. Representanter från Mälarenergi berättar om anläggningen och framtidsplanerna. På plats finns också ett 20-tal utställande företag som visar upp sina produkter och lösningar. 

På kvällen kastar vi loss till automationsbranschens egen festkväll Night Aut. Vi s(n)eglar tillbaka till forna dagars Night Aut och bjuder på överraskningar, god mat och kanske ett litet tävlingsmoment. Var lugn, den som vill smita hem tidigare från festligheterna behöver inte göra det simmandes …

Anmäl dig till Automation Expo hos Mälarenergi »
Anmäl dig till Night Aut, hemlig destination »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

Combitech bjuder in till frukostseminarium om digital transformation

Den 8 juni inbjuder Combitech till frukostmöte om digitalisering och nya affärsmodeller. Ingemar Johansson och Jan Sjunnesson föreläser om bland annat förändringsledning, affärsutveckling och innovation. Seminariet är kostnadsfritt och genomförs i de egna lokalerna på Iggebygatan 12 i Västerås klockan 08.00 till 10.00.

Mer information och anmälan »

Medlemsrabatt på IoT-konferens den 21-22 juni

Medlemsrabatt på IoT-konferens den 21-22 juni

Automation Region är partner till konferenserna Smart Factory Forum och IoT For Real som genomförs i Stockholm den 21-22 juni. Möt talare från Scania, ABB, Riksbyggen, HTL Hotels, IBM, Tele2 och många fler under två intensiva dagar om Internet of Things. Programmet bjuder på insiktsfulla keynotes, paneler och fler än 15 konkreta affärscase inom IoT.

Medlemmar i Automation Region erhåller 30 procent rabatt på de olika aktiviteterna som ingår i konferensen, ange värdekod automat2016 vid registrering.

Mer information och anmälan på www.smartfactory.se »

Framtidens digitala industri vid Entreprenörsveckan

Talar vid Automation Regions kunskapsdag i Båstad

Den 21 juni följer vi upp förra årets succé med en kunskapsdag om automation och digitalisering i praktiken. Vilka möjligheter innebär detta tekniksprång och hur agerar företag och organisationer för att möta utvecklingen? Välkommen att ta del av konkreta exempel från industri, akademi och institut.

Kunskapsdagen presenteras av Automation Region och modereras av Mikael Klintberg och Karolina Winbo. Bland talarna finns bland andra Susanne Timsjö, PiiA, Åsa Fasth-Berglund, Chalmers, och Johan Bengtsson, Göteborgs Tekniska College.

Mer information och anmälan »

Robotdalen och Automation Region på Elmia

Tillsammans med Robotdalen medverkade Automation Region vid Elmia Automation i Jönköping, den 10-13 maj. Robotdalens paneldebatter och föredrag om bland annat maskinbetjäning, svetsautomation och kollaborativa robotar var välbesökta och uppskattade. Många av Automation Regions medlemsföretag ställde ut på mässan och Mikael Klintberg medverkade som moderator för paneldiskussion om robotar och föreläste även om digitaliseringen.

Läs ett referat från mässan på Robotdalens hemsida »

Boka utställarplats på Jobb Shop

Foto från 2015 års genomförande av Jobb Shop

Den 18 september arrangeras Jobb Shop, rekryteringsmässan för ingenjörer, på expectrum i Västerås. Förra årets mässa samlade 20 utställare och över 300 arbetssökande och aktiviteten fick fina recensioner från såväl besökare som utställande arbetsgivare.

Läs mer om Jobb Shop och boka utställarplats »

Tävla om 20 000 kronor i Automation Student

Tävla i Automation Student

Automation Student är Automation Regions utmärkelse för automationsinriktade examensarbeten. Tävlingen arrangeras i år för sjunde gången och förstapris är ett stipendium på 20 000 kronor. Nu öppnar vi för registrering av bidrag och vi tar tacksamt emot hjälp att bjuda in duktiga studenter.

Läs mer om tävlingen och registrera bidrag »
Läs notis om prisutdelningen vid Automation Summit 2015 »
Läs artikel om fjolårsvinnaren Emma Vidarssons första tid som trainee i automationsbranschen »

Tillväxtmöte med Västerås stad

Branschmöte Automation

Den 25 maj bjöd Västerås stad in till möte för automationsbranschen där företagare, politiker och tjänstemän möttes för att diskutera företagsklimatet i regionen.

– Vi utvecklar tillväxtmöjligheter på uppdrag av kommunstyrelsen och dialogen med olika branscher är en förutsättning för att nå bra resultat. Våra politiker och tjänstemän uppskattar träffarna och vi hoppas förstås även att företagarna gör det, säger Lena Eriksson, näringslivsutvecklare på Näringsliv Västerås.

Ett hett ämne var kompetensförsörjningen, där företagen skriker efter ingenjörer men också vill kompetensutveckla den befintliga personalen. Även den pågående digitaliseringen upplevs vara en utmaning, till exempel när det gäller att få med sig medarbetarna i utvecklingen av verksamheten och affärsmodellerna. En del svar kunde levereras direkt av Automation Regions processledare Karolina Winbo och Mikael Klintberg som presenterade VINNVÄXT-satsningen.

Mälardalens högskola söker mentorer

Nu söker Karriärtorget vid Mälardalens högskola mentorer inför nästa läsår. Mentorskap är roligt och berikande och passar dig som vill utvecklas såväl personligt och professionellt. Mentorskapet ger dig:

  • Kunskap om hur studenter tänker kring karriär och framtida arbetsgivare
  • Insyn i högskolans utbildningar och deras innehåll
  • Chansen att lära känna en potentiell medarbetare
  • Möjlighet att nätverka med andra företag

Läs mer om mentorprogrammet och ansök »
 

Kommande aktiviteter

Digitalisering i offentlig sektor

Frukostmöte i Västerås · 2016-06-07

Mer information och anmälan »

Automation Expo hos Mälarenergi

Minimässa · 2016-06-15

Mer information och anmälan »

Night Aut

Branschens egen utekväll · 2016-06-15

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Hur skapar vi nya affärsmöjligheter med hjälp av IoT?

Frukostmöte i Västerås · 2016-05-03

Läs artikel om aktiviteten »

Branschträff automation

Möte med politiker · 2016-05-25

Läs notis om aktiviteten »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en samverkansplattform vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar även för att marknadsföra regionens automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.