Juni 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Första sommarlovet som VINNVÄXT-vinnare

Ledare, 2016-06-30: Karolina Winbo och Mikael Klintberg, Processledare Automation Region

Glad sommar önskar Automation Region

Till att börja med vill vi tacka för det stora engagemang som alla involverade parter har bidragit med under VINNVÄXT-processen som startade för drygt ett år sedan. Den långsiktiga finansieringen är nu säkrad och den 31 maj blev Automation Region en centrumbildning vid Mälardalens högskola. 

Uppbyggnaden av den nya innovationsmiljön kräver en större organisation. Efter sommaren får vi förstärkning av nya kollegor, bland annat av två projektledare som med ökad närvaro bland automationsföretagen ska arbeta för att ta tillvara potentialen i digitaliseringen. Efter sommarledigheten återkommer vi med mer information om våra nya medarbetare och den uppdaterade organisationen. 

Läs hela ledaren »

Sommaravslutning med expo och utekväll

Automation Expo och Night Aut

Den 15 juni genomfördes ett efterlängtat Automation Expo hos Mälarenergi inklusive rundvandring i kraftvärmeverket Block 6. Under eftermiddagen och kvällen följde sedan den klassiska sommaraktiviteten Night Aut med båttur, tävling och middag.

– Automation Expo var ett utmärkt tillfälle för oss att dela våra idéer om framtiden och samtidigt inhämta uppslag till nya lösningar och inriktningar. Vi har träffat flera företag som kan vara aktuella för utvecklande samarbeten, säger Jocke Höök.

Läs sammanfattningen av dagen och titta på bilder »

Ny medlem – ifm electronic

ifm electronic

Vi välkomnar ifm electronic, ett av världens ledande givar- och automationsföretag, som ny medlem i Automation Region. Företaget tillverkar givare och mjukvaror för industrin och levererar systemlösningar för smarta fabriker. Företaget har över 5 500 anställda i ett 70-tal länder och i Sverige finns ifm i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bekanta dig med våra medlemmar och partner »

Tävla om 20 000 kronor i Automation Student

Tävla i Automation Student

Automation Student är Automation Regions utmärkelse för automationsinriktade examensarbeten. Tävlingen arrangeras i år för sjunde gången och förstapris är ett stipendium på 20 000 kronor. Nu öppnar vi för registrering av bidrag och vi tar tacksamt emot hjälp att bjuda in duktiga studenter.

Läs mer om tävlingen och registrera bidrag »
Läs notis om prisutdelningen vid Automation Summit 2015 »
Läs artikel om fjolårsvinnaren Emma Vidarssons första tid som trainee i automationsbranschen »

Träffa oss i Almedalen

Träffa oss i Almedalen

Under Almedalsveckan arrangerar Länsstyrelsen i Västmanlands län två seminarier med koppling till de styrkeområden som har identifierats i Affärsplan Västmanland. Automation Regions processledare Karolina Winbo medverkar bland annat vid seminariet "Smart industri – Västmanland rustar inför digitaliseringsvågen" som genomförs den 6 juli med start klockan 16.15. 

Mer information i inbjudan från Länsstyrelsen »

Välkommen till Automation Summit den 4 oktober

Automation Summit

Den 4 oktober arrangeras för första gången konferensen Automation Summit på västkusten – närmare bestämt i anslutning till fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik i Göteborg. Ett starkt program har tagit form under våren och det är nu möjligt att anmäla sig som utställare och som deltagare.

Mer information och anmälan »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Välkommen att kontakta Anna Sandberg, anna.sandberg@automationregion.com.

USA-seminarium den 7 september

Affärsplan Västmanland

Västmanlands Internationaliseringsråd bjuder in till USA-seminarium med fokus på marknad, affärer och investeringar. Bland de medverkande finns representanter från Amerikanska ambassaden i Stockholm, Amerikanska Handelskammaren i Sverige med flera. Seminariet genomförs på expectrum den 7 september klockan 8.30 till 12.00.

Mer information och anmälan »

Heldag om smarta elnät den 14 september

Mälarenergi

Hur ska Mälarenergi bygga ett smart elnät? Under förmiddagen berättar Mälarenergi Elnät om ett antal pågående interna projekt inom området smarta elnät. Eftermiddagen gästas av flera externa talare som diskuterar smart elnät i ett större sammanhang. Seminariet genomförs på expectrum den 14 september.

Mer information och anmälan »

Boka utställarplats på Jobb Shop

Den 18 september arrangeras Jobb Shop, rekryteringsmässan för ingenjörer, på expectrum i Västerås. Förra årets mässa samlade 20 utställare och över 300 arbetssökande och aktiviteten fick fina recensioner från såväl besökare som utställande arbetsgivare.

Läs mer om Jobb Shop och boka utställarplats »

PiiA Summit den 9-10 november

PiiA Summit 2016

PiiA Summit är en kostnadsfri konferens för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom processindustriell IT och automation. Vi fokuserar framför allt på innovationer, forskningsprojekt och framtidens kompetens. 

Mer information och anmälan »

Välbesökt kunskapsdag i Båstad

Seminarium vid Entreprenörsveckan i Båstad, juni 2016

Den 21 juni genomförde Mentor Communication Group och Automation Region en uppföljning av förra årets succéseminarium kring Industri 4.0 vid Entreprenörsveckan i Båstad. Den här gången var temat automation och digitalisering i praktiken – vilka möjligheter innebär detta tekniksprång och hur agerar företag och organisationer för att möta utvecklingen?

Läs mer och ta del av presentationerna »

Två digitala dagar

Björn Jonsson, styrelseordförande för Automation Region och divisionschef på ABB Process Automation, intervjuas av Magnus Melander, THINGS, på Smart Factory Forum.

Som en del i samarbetet med vår medlem THINGS medverkade Automation Region som partner på två superheta konferenser i Stockholm – Smart Factory Forum den 21/6 och IoT For Real den 22/6. Intresset för digitalisering är stort och konferenserna var mer än fullbokade med fler än 500 deltagare från såväl industri som privat och offentlig sektor, branschorganisationer och akademi.

Läs en sammanfattning av de båda konferenserna »

Eisenhower Fellowship-stipendiat på besök

Eisenhower Fellowship-stipendiat på besök

Den 10 juni besöktes expectrum av Mason Ailstock, Chief Operating Officer för den amerikanska forskningsparken the Research Triangle Park. Mason är 2016 års Eisenhower Fellowship-stipendiat och han arbetar bland annat att sammanföra konst, vetenskap, teknik och humaniora i en forskningsparksmiljö. Automation Regions processledare Karolina Winbo medverkade vid besöket.

Läs mer på Västerås Science Parks hemsida »

Frukost om digitalisering i offentlig sektor

Frukost om digitalisering i offentlig sektor

Tänk om alla samhällsfunktioner kunde samordnas och styras centralt. Insatserna vid krissituationer skulle bli effektivare och faror skulle kunna avvärjas innan olyckan är ett faktum. Ett kontrollrum där alla hjälps åt när det kör ihop sig, som underlättar livet och sparar resurser för människorna i staden. Skulle det vara möjligt och hur kan i så fall ett sådant systemskifte genomföras?

Läs referatet från frukostmötet »
 

Kommande aktiviteter

Fartfylld kväll på Liseberg

Automationsfest 2016-10-04

Mer information och anmälan »

Resa till Scanautomatic och ProcessTeknik

Automationsresa 2016-10-04

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Digitalisering i offentlig sektor

Frukostmöte i Västerås · 2016-06-07

Läs notis om aktiviteten »

Automation Expo hos Mälarenergi

Minimässa · 2016-06-15

Läs artikel om aktiviteten »

Night Aut

Branschens egen utekväll · 2016-06-15

Läs artikel om aktiviteten »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en samverkansplattform vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar även för att marknadsföra regionens automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.