Augusti 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Vi ska se till att det händer

Ledare, 2016-08-31: Björn Jonsson, divisionschef på ABB och styrelseordförande i Automation Region

Björn Jonsson ABB

Låt mig börja med att säga att det är väldigt roligt och inspirerande att som ny styrelseordförande vara en del av Automation Region! Med samverkan som ledord har bygget av verksamheten hittills varit mycket lyckosamt och tack vare VINNVÄXT-finansieringen finns det goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling.

Under de senaste 13 åren har jag varit verksam inom olika delar av ABB, senast i Dubai som globalt ansvarig för vår service­verksamhet mot processindustrin. Nu kommer jag hem till en ny befattning som divisionschef för Process Automation i Sverige, och det i en spännande tid. Automatisering, digitalisering och Internet of Things är högaktuella ämnen. Teknologier, branscher och olika delar av samhället knyts samman allt mer, vilket gör att vårt arbete inom såväl ABB som Automation Region känns relevant och viktigt.

Läs hela ledaren »

Mötesplatsen för industriell digitalisering

Automation Summit – mötesplatsen för industriell digitalisering

Den 4 oktober är det dags för årets upplaga av Automation Summit, den här gången under parollen ”För Sveriges industriella digitalisering”. En innehållsrik dag utlovas – och en spännande fortsättning på kvällen för de som vågar. Automation Summit 2016 arrangeras parallellt med fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg. Under våren har konferensens innehåll tagit form och deltagarna möter intressanta talare som med olika utgångspunkter och perspektiv guidar i den industriella digitaliseringen.

Läs hela artikeln »

Hej nya medlemmar

Nya medlemmar augusti 2016

Vi har nöjet att välkomna Dell och PROCAD Systems som nya medlemmar i Automation Region.

Bekanta dig med våra medlemmar och samarbetspartner »

Höstbesök hos våra medlemmar

Lars Krantz

För att även fortsättningsvis kunna genomföra relevanta aktiviteter och innovationsprojekt kommer Automation Region besöka ett antal av våra medlemmar under hösten. Vi tycker att det är viktigt att involvera näringslivet i ett tidigt skede och vi vill öka engagemanget och delaktigheten i vår verksamhet. Redan idag lägger medlemmarna närmare 7 000 timmar i olika aktiviteter men nu höjer vi trycket ytterligare för att säkerställa att digitaliseringens möjligheter tas till vara på bästa möjliga sätt.

Vid besöken hos våra medlemmar medverkar Lars Krantz, ny projektledare vid Automation Region (fotot), och även andra från processledningen. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta dialogen med er under hösten!

Bli utställare eller sponsor på Automation Summit

Automation Summits beprövade koncept med branschöverskridande presentationer och diskussioner som fokuserar på att guida beslutsfattare att satsa på automation och digitalisering för att lyfta sin verksamhet har blivit mycket uppskattat. Den 4 oktober 2016 blir det premiär på västkusten då konferensen genomförs parallellt med fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik. 

Läs mer om hur du kan medverka vid Automation Summit »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Tipsa gärna oss! 

USA-seminarium den 7 september

Affärsplan Västmanland

Västmanlands Internationaliseringsråd bjuder in till USA-seminarium med fokus på marknad, affärer och investeringar. Bland de medverkande finns representanter från Amerikanska ambassaden i Stockholm, Amerikanska Handelskammaren i Sverige med flera. Seminariet genomförs på expectrum den 7 september klockan 8.00 till 12.00.

Mer information och anmälan »

Delegation till Finlands varvsindustri den 22-23 september

Business Sweden bjuder i samarbete med Swedocean in till en delegation till Finland med besök på varven Meyer Turku och Rauma Marine Construction. På plats i Åbo finns även representanter från Meyer koncernens tyska inköpsorganisation. De deltagande företagen erbjuds möjlighet att under 15 minuter presentera sitt eget erbjudande för Meyers inköpare.

Inbjudan med mer information »

Stora Näringslivsdagen i Västerås den 26 september

Handelskammaren i Mälardalen arrangerar tillsammans med bland andra Västerås stad Stora Näringslivsdagen på Aros Congress Center den 26 september. Bland talarna finns landshövding Minoo Akhtarzand, entreprenören Peter Settman och retorikexperten Elaine Eksvärd.

Mer information och anmälan »

Nu startar IVAs tävling Smart industri

IVAs tävling Smart industri uppmärksammar företag som utnyttjar den nya digitala tekniken. Samtidigt är målet att stimulera företag som inte kommit lika långt att ta nästa steg. Tävlingen arrangeras av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien med stöd av ett antal aktörer, däribland Automation Region.

Mer information och anmälan »

Nyfiken på teknik inom lantbruksområdet?

Den 30 september arrangeras seminariet Smart farming på Torps säteri utanför Nyköping. Här finns flera intressanta beröringsområden med automationsbranschen, till exempel autonoma lantbruksmaskiner och drönare som mäter kvävebehovet hos raps och vete.

Inbjudan med mer information »

PiiA Summit den 9-10 november

PiiA Summit 2016

PiiA Summit är en kostnadsfri konferens för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom processindustriell IT och automation. Vi fokuserar framför allt på innovationer, forskningsprojekt och framtidens kompetens. 

Mer information och anmälan »

Planer på kodstuga i Västerås – inspiratörer sökes

Kodstuga på gång i Västerås

Västerås stadsbibliotek och den ideella föreningen Kodcentrum diskuterar just nu möjligheten att starta en kodstuga på Bäckby bibliotek i Västerås. Kodstugor finns på flera orter i landet och ger barn i åldern 9-13 år möjlighet att lära sig programmering.

– Stadsbiblioteket vill uppmuntra barn till berättande och skapande i olika former och vi vill gärna erbjuda en miljö för att utveckla digitalt hantverk. För det här behöver vi vuxna som kan programmera och som kan hjälpa oss att sprida kunskap och inspirera barnen, säger Åsa Goos, avdelningschef på Västerås stadsbibliotek.

För mer information om hur du och ditt företag kan hjälpa till att inspirera nästa generations ingenjörer, kontakta Åsa Goos, asa.goos@vasteras.se, eller läs mer om kodstugorna på Kodcentrums hemsida, www.kodcentrum.se.

Automation Region om digitalisering i Almedalen

Karolina Winbo i Almedalen

Under Almedalsveckan arrangerade Länsstyrelsen i Västmanlands län två seminarier med koppling till de styrkeområden som har identifierats i Affärsplan Västmanland – automation och järnväg. Automation Regions processledare Karolina Winbo medverkade vid seminariet "Smart industri – Västmanland rustar inför digitaliserings­vågen".

CETIS-konferens i Västerås den 29 september

CETIS

CETIS, Centrum för tekniken i skolan, är ett nationellt resurscentrum för att stimulera och utveckla teknikundervisning. Målet är en god teknisk allmänbildning hos alla elever i den svenska skolan. Den 29 september genomförs en regional konferens på expectrum i Västerås med föreläsningar, workshoppar och olika valbara aktiviteter.

Mer information och anmälan på CETIS hemsida »
Programmet för konferensen den 29 september »

Höstens exjobbsdagar på MDH

Exjobbsdagar på Mälardalens högskola

Har du idéer som det aldrig finns tid att genomföra, intressanta frågeställningar eller utvärderings­metoder som du inte har möjlighet att testa? Ta hjälp av en student! Mälardalens högskola arrangerar två kostnadsfria exjobbsdagar i höst, den 13 oktober i Eskilstuna och den 3 november i Västerås.

Mer information om exjobbsdagarna »
 

Kommande aktiviteter

Från digital ångest till digital happiness

Frukostmöte i Västerås · 2016-09-06

Mer information och anmälan »

Digitalisering i offentlig sektor – Stadens Kontrollrum

Frukostmöte i Stockholm · 2016-09-13

Mer information och anmälan »

 

Fartfylld kväll på Liseberg

Automationsfest · 2016-10-04

Mer information och anmälan »

Resa till Scanautomatic och ProcessTeknik

Automationsresa · 2016-10-04

Mer information och anmälan »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en samverkansplattform vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar även för att marknadsföra regionens automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.