Oktober 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Smart industri – digitalisering nyckeln till att möta ökad global konkurrens

Ledare, 2016-10-31: Johan Carlstedt, projektledare på IVA

Johan Carlstedt

Just nu står svensk industri inför stora utmaningar. Globaliseringen innebär en allt hårdare internationell konkurrens. Samtidigt skapar digitaliseringen helt nya förutsättningar för svenska företag. Men för att lyckas med att utnyttja digitaliseringens möjligheter krävs ett aktivt samarbete mellan politik, näringsliv, forskning och myndigheter. Här har oberoende aktörer som IVA och Automation Region nyckelroller.

Sverige är ett starkt industriland  med  många kunniga och välutbildade inom IT och teknik. Våra internationella företags framgångar skapar exportintäkter som starkt bidrar till vår välfärd. Men vår starka internationella position utmanas. Vi märker det på många marknader där vi säljer produkter och tjänster i allt tuffare konkurrens.

Läs hela ledaren »

Årets mässa i digitaliseringens tecken

Utställare i Automation Regions monter – medlemsföretaget byBrick, med lösningar inom Virtual Reality.

Den 4-6 oktober genomfördes mässorna Scanautomatic & ProcessTeknik i Göteborg. Tillsammans med ABB ordnade Automation Region den traditionsenliga paketresan och medverkade med en samlingsmonter på mässgolvet. Mässan med 300 utställande företag, över 10 000 besökare och 5 000 åhörare vid de öppna seminarierna visade på ett större intresse än någonsin. 

Läs hela artikeln »

Se film från våra frukostmöten

Automation Region på film

Med start vid frukostmötet i Stockholm den 13 oktober kommer vissa av Automation Regions möten, expon och andra sammankomster att filmas. Det är ett sätt att öka tillgängligheten för de medlemmar som inte har möjlighet att delta på vissa aktiviteter. Materialet finns även för den som vill lyssna ännu en gång på vad som avhandlades. Filmerna samlas på Automation Regions YouTube-kanal.

Läs mer och titta på de första filmerna »

Examensarbete om den smarta fabriken belönades

Mikael Klintberg, Automation Region, Amanda Nilsson och Hanna Lindkvist från Högskolan i Skövde, samt Fredrik Karlsson, Ny Teknik Automation.

Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson från Högskolan i Skövde vann årets upplaga av Automation Student med sitt examensarbete om produktionspersonalen i framtidens smarta fabrik. Prisutdelningen genomfördes den 4 oktober på fackmässan Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg.

Läs mer om prisutdelningen och ta del av examensarbetet »

Nya företagsforskarskola på MDH söker doktorander

Mats Björkman, Therese Jagestig Bjurquist (tjänstledig) och Maria Lindén.

Mats Björkman, Therese Jagestig Bjurquist (tjänstledig) och Maria Lindén.

Rekryteringen till den nya KKS-finansierade företagsforskarskolan ITS ESS-H är i full gång.

– Vi skrev kontrakt med KKS före sommaren, och de nya doktoranderna ska vara rekryterade och antagna till forskarutbildningen vid MDH senast i juni 2017. Forskarskolans område är tillförlitliga inbyggda sensorsystem i vid bemärkelse. Vi har i dagsläget intresseanmälningar som spänner från elektronik till programvarutestning, säger Mats Björkman som är projektledare för företagsforskarskolan.

KKS har beviljat ITS ESS-H ett budgetutrymme motsvarande 15 doktorander. I dagsläget är cirka 10 doktorander listade, vilket gör att det finns plats för flera nya doktorander från nya företag. Om du vet om ett företag som kan vara intresserat av att ha en industridoktorand inom området tillförlitliga inbyggda system, kontakta Mats Björkman eller Maria Lindén.

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Tipsa gärna oss!

Internationaliseringscheckar att söka

Västmanland

Nu har mindre företag i Västmanland chans att söka ekonomiskt stöd för internationalisering. Initiativet koordineras av det internationaliseringsråd som har startats av Handelskammaren Mälardalen tillsammans med Almi/EEN, Business Sweden och Automation Region.

Intresseanmälan skickas in senast den 11 november och sedan bedömer internationaliseringsrådet om företaget är aktuellt för stöd. Det slutgiltiga beslutet tas av Länsstyrelsen Västmanland.

Fyll i en intresseanmälan »

PiiA Summit den 9-10 november

PiiA Summit 2016

PiiA Summit är en kostnadsfri konferens för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom processindustriell IT och automation. Vi fokuserar framför allt på innovationer, forskningsprojekt och framtidens kompetens. 

Mer information och anmälan »

Måltidsresan – temadag den 23 november

Styrkeområdet Välfärd och Hälsa bjuder in till en temadag med målet att identifiera tekniska lösningar som kan förbättra måltidsprocessen för personer som behöver hjälp med mat i hemmet. "Måltidsresan" genomförs på Mälardalens högskola i Västerås den 23 november klockan 09.15-16.15.

Mer information och anmälan »

HUB2016 – Västerås den 24 november

HUB 2016

Tillsammans med Christina Lampe-Önnerud, Johan Söderström, Anna Vadasz Nilsson och 350 deltagare diskuterar HUB2016 energibranschens förutsättning för hållbar urbanisering. Svensk energiteknik – och svensk energibransch – är idag världsledande. Hur ser det ut imorgon?

Mer information och anmälan »

Save the date: julmingel på expectrum den 14 december

Julmingel på expectrum

Hur firar vi jul på expectrum? Som en midsommarafton, som ett kemiexperiment eller som en klassisk julmarknad? Boka in den 14 december med start klockan 16.00 så får du se. Inbjudan med mer information kommer inom kort. God jul!

Produktionskonferens den 30 november

MITC logotyp

Välkommen till en konferens inom produktions- och produktutveckling, arrangerad av Mälardalen Industrial Technical Center (MITC) och Automation Region. "Införande av nytt i produktionssystemet är temat och vi ser fram emot en dag med möjlighet till givande kunskapsutbyte inom digitalisering, industrialisering och nya material i produktionsprocesser.

Mer information och anmälan »

Workshop om försäljning av avancerade tjänster

Workshop om försäljning av avancerade tjänster

Traditionella produkttillverkare blir alltmer utsatta för hård konkurrens och minskad lönsamhet. Syftet med workshopen ”Selling Advanced Product-Services to Global Markets” var att främja diskussioner om hur företag kan utveckla sin position och sälja avancerade tjänster som ett tillägg till sin normala produktportfölj. Hur hanteras skiftet från produkttänk till servicetänk? Hur kan Luleå Tekniska Universitet och Automation Region stödja? Följande personer medverkade med presentationer:

  • Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation, LTU
  • David Rönnberg Sjödin, biträdande professor i entreprenörskap och innovation, LTU
  • Wiebke Reim, LTU
  • Mikael Klintberg, Processledare, Automation Region 
  • Christer Nygren, lektor, MDH

Frukostmöte om automationslösningar i vården

Annika Kärnsund och Mattias Derneborg, innovationskoordinatorer från Landstinget Västmanland

Ett av Automation Regions ledord är ”branschöverskridande”. Tanken är att sprida bra exempel på nyttan av lösningar från andra branscher. Under frukostmötet den 11 oktober berättade Annika Kärnsund och Mattias Derneborg, innovationskoordinatorer från Landstinget Västmanland, hur innovationsslussen LTV Innovation kan skapa nya möjligheter och innovationer inom vården.

Läs mer om frukostmötet »

Workshop om evolutionära produktionssystem

Välkommen till en workshop för att utveckla Mälardalens högskolas nya forskningsprofil – "Evolutionära Produktionssystem 2017-2025". Syftet är att samla kompetens från akademi och från företag för att stärka kunskapen om förmågan till ständig anpassning och förändring av produktionssystem. Workshopen genomförs den 30 november på Idélab, Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Mer information och anmälan »

Seminarium om innovation och design

Kommande aktiviteter på Mälardalens högskola

Vilka krav ställer samtida och framtida utmaningar på utveckling? Den 2 december bjuder Mälardalens högskola in till ett öppet endagsseminarium inom ämnesområdet innovation och design. Seminariet gästas av sex framstående akademiska talare från USA, Storbritannien och Finland. Syftet är att öka kunskap om hur innovation och design kan skapa djupare förståelse för samhälleliga utmaningar.

Mer information och anmälan »
 

Kommande aktiviteter

Från startup till snabbväxande miljardbolag

Frukostmöte i Västerås · 2016-11-01

Mer information och anmälan »

Industrins automationslösningar förbättrar vården

Frukostmöte i Stockholm · 2016-11-08

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Fartfylld kväll på Liseberg

Automationsfest · 2016-10-04

Ta del av deltagarlistan »

Kan automationslösningar förbättra vården?

Frukostmöte i Västerås · 2016-10-11

Läs notis om aktiviteten »

Från startup till snabbväxande miljardbolag

Frukostmöte i Stockholm · 2016-10-13

Se filmerna från aktiviteten »

Försäljning av avancerade tjänster

Workshop i Västerås · 2016-10-26

Läs notis om aktiviteten »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.