November 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Möjlighet till strategisk förnyelse

Ledare, 2016-11-30: Susanne Timsjö, programchef för PiiA, Processindustriell IT och Automation

Susanne Timsjö, programchef Piia, Processindustriell IT och Automation

Som nytillträdd programchef för PiiA ser jag mest fram emot att träffa och jobba tillsammans med företag; basindustrier, befintliga och potentiella leverantörsföretag för att skapa nya lösningar inom processindustrin som kan göra skillnad, på riktigt.

Läs hela ledaren »

Forskning förutspår framtida affärsmodeller

I framtiden behöver vi alternativa affärsmodeller. Att skapa värde handlar inte längre om en produkt utan om tjänster av olika slag. – Kunderna blir mer krävande, de vill ha en lösning inte ett verktyg, det menar Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation, Luleå tekniska universitet.

Traditionella produkttillverkare är utsatta för hård konkurrens och minskad lönsamhet. Den senaste industriella utvecklingen visar att många företag kan skapa mervärde genom att erbjuda avancerade tjänstelösningar. Genom att kombinera produkt­komponenter med tjänstekomponenter skapas möjligheter till nya affärsmodeller och tillväxtpotential.

Läs intervjun med Vinit Parida »

VINNVÄXT-aktörer möttes i Västerås

Representanter för VINNOVAS VINNVÄXT-vinnare träffades i Västerås den 23-24 november

Representanter för VINNOVAS VINNVÄXT-vinnare träffades i Västerås den 23-24 november. Syftet var att få en inblick i de olika miljöerna, utbyta erfarenheter och arbeta kring ”Testbädd Sverige”.

Läs mer om träffen »

Roxanne och Richard fick ABB:s robotikstipendium

De har utvecklat en robothand som kan användas som gripklo till en industrirobot, eller som protes till en människa. Årets ABB-stipendium går till Roxanne Anderberg och Rickard Holm från robotikprogrammet på Mälardalens högskola, med motiveringen att de på ett innovativt sätt lyckas använda känd teknik på ett nytt sätt. Under oktober belönades de med 25 000 kronor vid en ceremoni på MDH.

Läs pressmeddelande på MDH:s hemsida »

Prompt till final i European Digital Skills Awards

I konkurrens med 250 andra europeiska projekt har det MDH-ledda initiativet Prompt gått till final i EU-tävlingen ”European Digital Skills Awards 2016”. Prompt är nominerat i kategorin ”Digital skills for ICT professionals” och den 1 december utses vinnarna under en konferens i Bryssel.

Projektledarna Hans Hansson och Malin Rosqvist kommer vara på plats för att delta i prisutdelningen.

Projektledarna Hans Hansson och Malin Rosqvist kommer vara på plats för att delta i prisutdelningen.

– Att vara i final är ett stort internationellt erkännande som vi är väldigt stolta över. MDH ligger i framkant när det gäller att samverka med industrin för att utveckla kurser med relevant innehåll för personer som arbetar i branschen, säger Malin Rosqvist.

Läs pressmeddelande på MDH:s hemsida »

Julmingel på expectrum den 14 december

Julmingel på expectrum

Året närmar sig sitt slut, men hos oss på expectrum är det början på något nytt. Vi har aldrig förr varit så många i huset som möts kring teknik och innovation. Berättelser skapas, perspektiv flyttas, kompetens utvecklas och nya tjänster lanseras. Vi vill summera året med dig och dina kollegor – välkommen till julmingel den 14 december från klockan 16.00.

Mer information och anmälan på expectrums hemsida »

PiiA Summit 2016

Med närmare 150 anmälda deltagare slog årets PiiA Summit alla rekord och trots en del manfall på grund av snöoväder var det en imponerande bredd av deltagare. Inledde gjorde Anders OE Johansson som programchef, för att i nästa mening konstatera att från och med nu heter programchefen Susanne Timsjö och lämnade därmed över ord och ledning till Susanne.

Läs referat och titta på bilder och filmer på PiiA:s hemsida »

Utveckling av framtida processoptimeringssystem

FUDIPO

Mälardalens högskola kommer att leda projektet Fupido inom Horizon 2020, Advanced Manufacturings SPIRE-program. Projektet har 11 partner som bidrar med både teknikutveckling av lärande system, såväl som användare av tekniken. Projektet varar i fyra år och har fått 5,75 miljoner kronor i bidrag från EU.

Projektkoordinatorer är Erik Dahlquist, MDH, och Markus Bohlin, SICS, som håller ihop genomförandet av alla arbetspaket, samt Konstantinos Kyprianidis, MDH, som håller ihop de olika demonstrationerna.

Läs mer om projektet på MDH:s hemsida »

Samverkan inom innovation och förändringsledning

Kommande aktiviteter på Mälardalens högskola

Under våren 2017 startar kursen Innovation och förändringsledning inom Innovationsprogrammet vid Mälardalens högskola. MDH söker nu företag som vill skapa underlag inför en förändringsprocess och få konkreta förslag på genomförande och strategier för förändringen.

Läs mer och anmäl intresse »
 

Kommande aktiviteter

Molntjänster, IoT, appar och blockchain

Frukostmöte i Västerås · 2016-12-12

Mer information och anmälan »

Molntjänster, IoT, appar och blockchain

Frukostmöte i Stockholm · 2016-12-14

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Från startup till snabbväxande miljardbolag

Frukostmöte i Västerås · 2016-11-01

Ta del av dokumentationen »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.