December 2016 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Tydligare roll och nya bekantskaper

Ledare, 2016-12-22: Processledningen, Automation Region

2016 inleddes i väntans tider – skulle vi få VINNVÄXT-finansiering eller inte? I slutet av januari fick vi veta att vi var kallade på intervju och den 18 mars stod Automation Region som en av tre VINNVÄXT-vinnare. Den långsiktiga finansieringen är därmed säkrad och som ny centrumbildning vid Mälardalens högskola har Automation Regions roll i innovationssystemet blivit både tydligare och viktigare.

Läs hela ledaren »

Framtidens energi utvecklas på MDH

Erik Dahlquist

– Ett nyckelprojekt för att utveckla framtidens produktionssystem. Så beskriver Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid MDH, forskningsprojektet som EU-kommissionen satsar närmare 60 miljoner i. Projektet FUDIPO, Future directions of production planning and optimized energy - and process industries, har startats under hösten. Projektet ska utveckla framtidens lösningar för hur industriprocesser och kraftverk ska optimeras.

Läs hela artikeln »

Nya medlemmar under året

Nya medlemmar 2016

Under 2016 har Automation Region fått förstärkning av tio nya medlemsföretag. Vi välkomnar Acte Solutions, BLH Nobel, Dell, Procad Systems, EZE Systems, Gerdins Nordkomponent, H&D Wireless, ifm electronic, Omron samt Thurne Teknik.

Bekanta dig med våra medlemmar och partner »

Do-tank om framtidens teknik

Internet of things, everything eller nothing? Molnplattformar och säkerhet – hur ska det gå? Tycker du att det är många begrepp som surrar? Vill du ha mer konkret kunskap om hur du kan ta den tekniska utvecklingen in i din verksamhet? Under första kvartalet 2017 startar Automation Region tillsammans med SICS en do-tank där dagens och framtidens teknik diskuteras.

Läs mer om initiativet »

Digitaliseringens utmaningar i Kalmarregionen

IVA:s projekt Smart industri tillsammans med IUC Kalmar och Automation Region bjuder nu in företagen i Kalmarregionen till en workshop. Fokus ligger på samverkan och öppen innovation:

  • Vad görs redan för att utnyttja digitaliseringens möjligheter?
  • Vad kan vi göra mer? Vem tar bollen så att vi kan gå från ord till handling?

Mer information och anmälan på IVA:s hemsida »

Innovationsprojekt i företag 2017

Är ni ett företag med mindre än 250 anställda och är i behov av finansiering för att starta och bedriva innovationsprojekt i faser där annan finansiering är svår att få? VINNOVA finansierar projekt som baseras på nyskapande varor, tjänster eller processer med stor kommersiell potential. Projekten kan handla om utredning av kommersiella förutsättningar, framtagning av prototyper av varor eller demoversioner av tjänster och processer.

Ansök senast den 17 januari 2017 »

Automationsnätverket som skapar kreativa krockar

Automation Region skapar möten mellan näringslivet, den offentliga sektorn och forskningen för att de ska stärka varandra och med gemensamma krafter möta digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

– Vi försöker väcka nyfikenheten och viljan att förstå att vi står inför ett stort skifte nu. Alla pratar om digitaliseringen, men vad innebär den i praktiken? Vi vill visa på möjligheterna för både små och stora företag, säger Karolina Winbo.

Läs artikeln om Automation Region i Tillväxt Sverige, bilaga i Dagens Industri den 13 december 2016 »

Kreativa tomtar på expectrum

Expectrum i Västerås är ett utvecklingscenter där ungdomar, forskare, företag och innovatörer möts. Den 14 december hölls ett välbesökt julmingel med möjlighet att utforska expectrums utbud, umgås med företagsrepresentanter, partner och besökare samt träffa ”Västmanlands mest företagsamma” som utsetts av Svenskt Näringsliv.

Läs mer och titta på fler bilder »

Affärsutvecklingscheck för internationalisering

Affärsutvecklingschecken gör det lättare för ditt företag att snabbare nå nya internationella marknader eller bredda din internationella marknad ytterligare. Checken ska bidra till en hållbar tillväxt i ditt företag. Intresseanmälan senast 31 mars 2017.

Mer information om checkarna »
Ansökningsformulär »

Var med och skapa ett socialt hållbart Västerås

Med projektet ”Propellern” vill Jobbpunkt Mimer skapa ett mer social hållbart Västerås. Idén är att erbjuda praktik, nätverk och språkträning för personer som är ganska nya i Sverige. Nu är förhoppningen att fler företag vill vara med och engagera sig.

Läs mer om projektet »

Nya möjligheter för industrin via molntjänster

Öppna gränssnitt och enkel uppkoppling gör det möjligt att flytta stora delar av automationslösningen till molnet. Vid frukostmötet i Västerås den 12 december och i Stockholm den 14:e, fick deltagarna en uppdatering om möjligheterna och utmaningarna med industriella molnplattformar. 

Läs mer om frukostmötet »

Workshop om framtidens arbeten och arbetsplatser – digitalisering och mångfald

Hur kan vi gemensamt skapa relevant forskning för arbetsplatser? Nätverket Arbetsplatsnära FoU för hållbart arbetsliv (AFoU) innefattar mer än femtio av Sveriges främsta forskare inom området och verkar för att konkurrenskraft, kvalitet och förnyelse uppnås genom goda arbetsförhållanden. Ordförande är Göran Johnsson, tidigare förbundsordförande för IF Metall.

AFoU startar nu ett arbetsplatsforum med syfte att stärka samverkan mellan forskningen och utvecklingsintresserade arbetsplatser. Den 7 februari arrangerar nätverket en första workshop kring digitalisering och mångfald på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Mer information och anmälan »
 

Kommande aktiviteter

Gamification – ett lyft för svensk industri

Frukostmöte i Västerås · 2017-01-10

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Molntjänster, IoT, appar och blockchain

Frukostmöte i Västerås · 2016-12-12

Läs notis om frukostmötet »

Molntjänster, IoT, appar och blockchain

Frukostmöte i Stockholm · 2016-12-14

Se filmer från frukostmötet »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.