Januari 2017 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Så påverkas cybersäkerheten av mänskliga faktorn

Ledare, 2017-01-31: Pernilla Rönn, CISM Business Area Manager, Information Security, Combitech AB

Pernilla Rönn

I dagens allt mer uppkopplade samhälle med IoT, Big data, ökad mobilitet, och inte minst det ökade antalet attacker och incidenter, är behovet av cybersäkerhet stort. Det gäller inte minst industrin där digitaliseringen medför nya typer av verksamhet och nya utmaningar och risker.

Fokus för företagens cybersäkerhetsarbete ligger ofta på tekniska lösningar. I det uppkopplade samhället är det dock ofta medarbetarna som hackarna ger sig på, inte systemen i sig. Trenden pekar tydligt åt att attacker och incidenter i allt högre grad rikas mot slutanvändarenheter och användaren/människan. Säkerheten måste därför fokuseras på dessa områden.

Läs hela ledaren »

Vad alla borde veta om industriell IT-säkerhet

Styr- och reglersystem är inte längre separata system utan numera en integrerad del av företagens IT-system. Fördelarna med digitalisering, molntjänster och ihopkopplade system är många, men innebär också nya risker. Oavsett om hoten kommer från oavsiktliga överträdelser, hackare eller industrispionage kan skadorna bli stora.

– För mig handlar industriell IT-säkerhet både om ”safety”, att systemet i sig inte orsakar skada, och det som kallas ”security”, att obehöriga inte kan komma åt systemet och orsaka skada, säger Hans Hansson, professor i realtidssystem vid Mälardalens högskola och vetenskaplig ledare vid SICS i Västerås.

Läs hela artikeln »

Svensk industri utvecklar framtidens Offshore

Triple Steelix 2.0 har av Tillväxtverket beviljats 2,25 miljoner kronor i stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden till projektet ”Framtidens Nya Värdekedjor för Offshore”. Detta motsvarar 50 procent av projektets totalbudget där övriga finansiärer är Vinnova och deltagande parter.

Läs mer om projektet »

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Tipsa gärna oss!

Robotingenjör – en kompetens som efterfrågas

Industriell produktion blir alltmer automatiserad. En automations- och robotingenjör arbetar med installation, driftsättning av automatiserade anläggningar och även med programmering av datorstyrda system i produktionen. I höstas startade en 2-årig yrkeshögskoleutbildning, Automation- och Robotingenjör, vid Kungsbacka Yrkeshögskola. Eftersom det är första året så hjälper skolan till att hitta möjliga LIA-platser, lärande i arbete. En möjlighet för Automation Regions medlemsföretag att hitta praktikanter till sina företag.

Mer information om utbildningen »

Vill du samarbeta med Sveriges bästa startups?

Ignite Sweden kickoff

Ignite Sweden söker nu etablerade företag som brinner för innovation och vill samarbeta med de mest intressanta startupbolagen i Sverige. Projektet kommer löpa under 2017, klicka här för mer information och ansökan! Vi vill också välkomna er till projektets kickoff den 16 Februari på THINGS i Stockholm. Det blir en inspirerande eftermiddag där bland andra Nicolas Hassbjer, grundare av en av Sveriges Tech-stoltheter HMS, delar med sig av hur tidiga samarbeten med bland andra Atlas Copco ledde till succé för båda bolagen.

Anmäl dig till kickoffen »

Life Science Forum den 9 februari – hur påverkas läkemedelsföretag av digital teknik?

Rockwell Automation bjuder in till ett event som ger dig möjlighet att lära mer, att träffa och utbyta erfarenheter med tekniska experter, rådgivare, industriledare och andra i samma position som du. Hur den digitala tekniken påverkar och skapar möjligheter för den tillverkande läkemedelsindustrin: möjligheter och utmaningar.

Mer information om utbildningen »

Se filmen om Stream

Stream är ett VINNOVA-finansierat utmaningsdrivet innovations­projekt, där forskare från SICS i samarbete med industrin, har skapat nya och konkurrenskraftiga automations­lösningar baserade på avancerade IT- och skräddarsydda affärsmodeller. Automations­lösningar skapas genom integration och vidare­utveckling av dagens teknik för automatiserad tillstånds­övervakning, diagnos, planering och optimering i befintliga system. Projektet startade 2012 och leds av forskare från SICS i Västerås och Kista och av forskare från Mälardalens högskola. Ett samarbete med ABB, Addiva, Atlas Copco, Automation Region, Blue Institute, Santa Anna, Bombardier, Eduro, Mälarenergi, Prevas, Trafikverket och Volvo CE.

Se filmen om Stream »

Seminarium: Att göra affärer i Tyskland

Affärsplan Västmanland

Tyskland är världens fjärde och Europas största ekonomi samt en av Sveriges viktigaste affärspartner. Västmanlands Internationaliseringsråd bjuder nu in till ett seminarium där Tysk-svenska Handelskammaren presenterar tysk affärskultur samt hur man planerar inför ett deltagande på en affärsmässa i Tyskland. Även information om årets resor.

Mer information och anmälan »

Utsikterna för nanoteknologi – från forskning till tillämpning

Västerås Science Park och Technion Sweden bjuder in till ett seminarium om den senaste forskningen inom nanoteknologi och dess konsekvenser för framtiden.

Mer information och anmälan »

Världsekonomin och marknadsförutsättningar 2017 – i ljuset av Brexit, Trump och läget i mellanöstern

Internationaliseringsrådet i Västmanland bjuder in till seminarium kring världsekonomin. Vilka affärsmöjligheter och utmaningar finns idag och framåt kopplat till vad som händer i de stora världsekonomierna? Hur påverkas svenska företag och svensk ekonomi? Kom och lyssna och diskutera med våra inbjudna experter kring detta aktuella tema!

Mer information och anmälan »

Lär ny programvaruteknik med PROMPT

Är du en yrkesverksam ingenjör som vill hänga med i den snabba tekniska utvecklingen? Nu finns en möjlighet till kompetensutveckling vid sidan av din anställning via PROMPT. Prompt erbjuder flexibla, nätbaserade och kostnadsfria kurser på masternivå för yrkesverksamma ingenjörer och mjukvaruutvecklare. Under 2017 erbjuder Prompt 20 nya, specialutvecklade kurser på avancerad nivå. Kurserna ges på deltid och är kostnadsfria för både studenten och företaget.

Läs mer och ansök »

Do-tank om framtidens teknik

Internet of things, everything eller nothing? Molnplattformar och säkerhet – hur ska det gå? Tycker du att det är många begrepp som surrar? Vill du ha mer konkret kunskap om hur du kan ta den tekniska utvecklingen in i din verksamhet? Under första kvartalet 2017 startar Automation Region tillsammans med SICS en do-tank där dagens och framtidens teknik diskuteras.

Läs mer om initiativet »

Gamification – ett lyft för svensk industri

Susanne Timsjö

Vid Automation Regions frukostmöte i Västerås den 10 januari föreläste PiiA:s programchef Susanne Timsjö om Gamification. En process där speltänk och spelattribut används för att skapa engagemang. Begreppet har under det senaste året väckt ett stort intresse hos industrin.

Läs referatet från frukostmötet »

Workshop om framtidens arbeten och arbetsplatser – digitalisering och mångfald

Hur kan vi gemensamt skapa relevant forskning för arbetsplatser? Nätverket Arbetsplatsnära FoU för hållbart arbetsliv (AFoU) innefattar mer än femtio av Sveriges främsta forskare inom området och verkar för att konkurrenskraft, kvalitet och förnyelse uppnås genom goda arbetsförhållanden. Ordförande är Göran Johnsson, tidigare förbundsordförande för IF Metall.

AFoU startar nu ett arbetsplatsforum med syfte att stärka samverkan mellan forskningen och utvecklingsintresserade arbetsplatser. Den 7 februari arrangerar nätverket en första workshop kring digitalisering och mångfald på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Mer information och anmälan »

Givande samverkan mellan akademi och näringsliv

Mdh-professorerna Maria Lindén och Mats Björkman forskar på tillämpning av olika typer av givare för mätning av fysiologiska parametrar. Systemen de arbetar med utvecklas för att vara bärbar och kan innehålla till exempel artificiell intelligens och trådlös kommunikation för att möjliggöra fri rörlighet. Den 19 januari träffade några av Automation Regions projektledare Mats och Maria.

Läs mer om mötet »

Flygfärdiga bolag avtackades

Erik Asp-Hennerdahl och Pia Nilsson

25 januari hölls Create Exit där de bolag som genomgått verksamhetens affärsutvecklingsprocess nu blivit flygredo. De som avtackades var Merkomm, Sporthyra.se, Prindit och Use your senses. På fotot Erik Asp-Hennerdahl, vd för Create, tillsammans med Pia Nilsson, vd på Merkomm.

Läs artikel om Pia Nilsson på Creates hemsida »
 

Kommande aktiviteter

Nya vägar till automation, affärer och bättre lönsamhet i företag: Frukostmöte med Do-tank

Frukostmöte i Västerås · 2017-02-07

Mer information och anmälan »

Gamification – ett lyft för svensk industri

Frukostmöte i Stockholm · 2017-02-08

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Nya vägar till automation, affärer och bättre lönsamhet i företag

Frukostmöte i Stockholm · 2017-01-24

Se film från frukostmötet »

Digitaliseringens utmaningar i Kalmarregionen

Workshop i Oskarshamn 2017-01-19
  

Gamification – ett lyft för svensk industri

Frukostmöte i Västerås · 2017-01-10

Läs notis om frukostmötet »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.