Februari 2017 | Läs nyhetsbrevet som pdf »

Genvägen till utveckling och bättre lönsamhet i företag

Ledare, 2017-02-28: Mikael Joki, Vd på Eskilstuna ElektronikPartner AB, EEPAB

Mikael Joki

Att samverka i forsknings- och innovationsprojekt möjliggör för oss som mindre företag att tillsammans med akademi och andra företag formulera utmaningar. Att genomföra FoI-projekt och ta del av resultat bidrar till det egna företagets utveckling över tid. Signalen utåt är att företaget har en tydlig strategi och satsar långsiktigt.

Läs hela Mikael Jokis ledare »

RISE SICS och Automation Region lanserar kompetenshub

Tillsammans med RISE SICS lanserar Automation Region konceptet kompetenshub – en mötesplats där dagens och framtidens teknik diskuteras med experter från akademi, institut och företag. Initiativet erbjuder en möjlighet för företag, akademi och offentlig sektor att möta aktuella utmaningar och dra nytta av den pågående digitaliseringen.

Läs hela artikeln och anmäl intresse för att medverka »

Save the date: Automation Summit 2017

Automation Summit 2017

Automation Summit är en branschöverskridande konferens som tar ut riktningen för Sveriges industriella digitalisering. 2017 års konferens kommer att genomföras i Västerås den 12-13 oktober. Markera i kalendern redan nu och håll utkik på hemsidan.

Mer information: www.automationsummit.se »

Välkommen Bernt Henriksen

Bernt Henriksen

Bernt Henriksen blir ny projektledare för Robotdalen och Automation Region från och med den 1 mars 2017. Han kommer närmast från Prevas och har 38 års erfarenhet inom industriell automation inom hela registret från detaljerad konstruktion, programmering och idrifttagning till projektledning på många olika nivåer, inom olika branscher och i företag av varierande storlek.

Bernt Henriksen har även drivit eget konsultföretag och varit chef i större organisationer så erfarenheten av ekonomi, teknik och organisationer är stor. Han har även arbetat internationellt i många olika länder samt med handledning och stöttning av studenter både vid Mälardalens högskola och Örebro Universitet.

Viktiga uppdrag är att följa digitaliseringsprocessen i regionen och landet där många nya möjligheter och innovationer krävs samt jobba med olika typer av processer för mätbara förbättrade resultat. Bernt Henriksen har vana av och kommer att arbeta med, utöver industrin, offentlig sektor och akademin.

Aktuellt hos medlemmar och partner

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Automation Regions nyhetsbrev? Tipsa gärna oss!

Elektronikkonsult lanserar livscykelanalys på komponenter

Produktägarens utmaning är att kunna tillverka sin produkt så länge som möjligt utan att behöva ändra i tillverkningsunderlag eller komponentval. Verkligheten är dock att ingående komponenters livscykel sällan överlappar produktlivscykeln och att produktunderhållsåtgärder är mer regel än undantag.

Läs mer på Elektronikkonsults hemsida »

Ny vd i Penny

Carina Wigholm

Carina Wigholm är ny vd i Penny AB sedan den 1 januari 2017. Carina kommer närmast från tjänsten som vd för Addiva AB som levererar teknik- och programvarulösningar till svensk industri. Pennys grundare och entreprenör Erik Lundström kommer att fokusera på att leda fortsatt produktutveckling och produktion.

Mer information på Pennys hemsida »

Utlysning 7 PiiA, öppen 16 januari – 6 april

I den här utlysningen finansierar PiiA FUI-projekt som ska främja industriell digitalisering inom svensk processindustri genom att nyttja framväxande teknologier, tjänster och nya affärsmodeller. Utlysningens resultatmål är att skapa nya konkurrenskraftiga innovationer i form av lösningar och tillämpningar samt förbättra processindustrins och dess leverantörsföretags förmåga att ta till sig digitaliseringens möjligheter.

Se programchef Susanne Timsjö berätta mer om utlysningen »
Läs mer på PiiA:s hemsida »

MDH storsatsar på att kompetensutveckla mjukvaruindustrin

Hösten 2017 startar Mälardalens högskola (MDH) tjugo nya, specialutvecklade kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma ingenjörer och mjukvaruutvecklare. Kurserna är nätbaserade, ges på deltid för att kunna kombineras med det vanliga arbetet, och är helt kostnadsfria. De riktar sig till dig med akademisk bakgrund och en dokumenterad arbetslivserfarenhet inom området.

Läs mer om PROMPT »

Varför vill stora företag samarbeta med mindre företag?

Ingen har väl missat startuptrenden, som innebär att entreprenörer på kort tid kunna skapa globala, vinstrika företag, som ofta är baserade på ny teknik. Det är viktigt att inse att ett startupföretag mycket väl kan vara ett etablerat mindre eller medelstort företag, som har ambitionen att växa och som kan ha hjälp av ett samarbete med ett stort företag. 

Vilken nytta ser stora företag med att samarbeta med mindre företag? 

  • Tillföra nya innovativa produkter och tjänster till den befintliga portföljen
  • Tillföra nya idéer för vår affärsutveckling
  • Tidig indikation på revolutionerande, disruptiv teknik

Läs mer om hur man startar ett samarbete och vilka aktiviteter som är mest värdefulla i ett samarbete, i rapporten Getting Started with Startups av författare Agneta Jacobson och medförfattare Pernilla Ramslöv, TEYI »

Sverige och Tyskland inleder innovationspartnerskap

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg tog den 31 januari emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon anlände till Sverige för överläggningar tillsammans med statsminister Stefan Löfven. I samband med besöket inleddes ett nytt innovationspartnerskap, German Swedish Tech Forum, mellan Sverige och Tyskland. Det handlar om nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera, tillvarata och bevara jordens resurser och ekosystem.

Bland annat kommer länderna att tillsammans genomföra en studie av finansiering, affärsmodeller och drift kring elvägar. Ett stärkt samarbete mellan svenska och tyska testanläggningar innebär att länderna får tillgång till varandras testbäddar. Innovationspartnerskap om att stärka små och medelstora företags digitalisering intensifieras. Inom området e-hälsa utbyts kunskap om teknisk infrastruktur för exempelvis elektroniska patientjournaler och e-recept.

Nätverkande och utveckling i fokus på frukostmöte

I samband med Automation Regions frukostmöte den 7 februari ordnades en Do-Tank, där företag fick samlas kring olika elektronikområden och ta fram projektförslag, som kan resultera i ansökningar till årets utlysningar inom Smarta Elektroniksystem. Den första utlysningen, av två, stänger den 8 mars. I höst kommer det andra tillfället att ansöka om bidrag från programmet.

Läs mer om frukostmötet med Do-Tank »

Konferens om hur vi konkurrenssäkrar Sverige

Under konferensen Industrial Internet of Things togs konkreta fall upp och besökarna fick ta del av hur våra största industrikoncerner i Sverige tänker, hur de tillämpar ny maskinkommunikation och produktionsteknik. Beslutsfattare från landets industrier möttes och tog del av frågan om hur vi ska konkurrenssäkra vårt industriland med robust digital teknik. Diskussionen handlade bland annat om; hur kan vi dra nytta av ”sakernas internet” och vad gör Sverige som motsvarar Tysklands Industri 4.0. På fotot Fredrik Karlsson, redaktör på Ny Teknik Automation.

Silicon Vikings besökte SynerLeap

Nätverket Silicon Vikings anordnade den 9:e februari ett möte på den Västeråsbaserade acceleratorn SynerLeap med inriktningen: Scaling Together – Overcoming the Barriers in Corporate-Startup Collaboration. Silicon Vikings är, precis som namnet antyder, ett nätverk från Norden och Baltikum till Silicon Valleys unika och ledande innovation och entreprenörskapsekosystem. Nätverket har mer än 40 000 medlemmar och noder i hela Norden och Baltikum med uppdraget att bygga en gränslös gemenskap, samt stödja nordiska och baltiska innovationer och entreprenörskap.

Läs mer om mötet på SynerLeap »

Ignite Sweden kickade igång startupsamarbeten

Ignite Sweden är ett projekt som ska etablera samarbeten mellan mer än 100 av Sveriges bästa startup bolag och stora, etablerade företag och samtidigt utvärdera vilken metod som ger bäst matchningar. Automation Region är en aktiv partner till projektet och en Kick-Off hölls den 16 februari.

Läs mer »
 

Kommande aktiviteter

Automation Expo i Borlänge

Minimässa · 2017-03-09

Mer information och anmälan »

Det här bör du veta om industriell IT-säkerhet

Frukostmöte i Västerås · 2017-03-13

Mer information och anmälan »

Det här bör du veta om industriell IT-säkerhet

Frukostmöte i Stockholm · 2017-03-14

Mer information och anmälan »

Inbjudan till öppet årsmöte

Årsmöte · 2017-03-31

Mer information och anmälan »

Genomförda aktiviteter

Nya vägar till automation, affärer och bättre lönsamhet i företag

Frukostmöte med Do-tank i Västerås · 2017-02-07

Läs notis om aktiviteten »

Gamification – ett lyft för svensk industri

Frukostmöte i Stockholm · 2017-02-08

Ta del av dokumentationen »

Värdorganisation och finansiering

VINNVÄXT-vinnaren Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som samlar SME, stora bolag, akademi och offentlig sektor – sammanlagt över 120 engagerade medlemmar och samarbetspartner. Automation Region arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens, stimulera innovationer och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.