Dansar, spelar cello och bygger rymdrobot

Artikel · 2014-04-30

Marina Rantanen

För två år sedan vann hon Automation Regions studentpris för bästa examensarbete och sedan i höstas arbetar hon på den europeiska rymdbyrån ESA. Ingenjörsutbildning, automationsintresse och en förmåga att fånga tillfället i flykten gjorde att Marina Rantanen fick drömjobbet.

När möjligheten att jobba med rymdteknik dök upp så tvekade inte Marina Rantanen. Efter examen i maskinteknik på KTH blev Marina antagen till ett traineeprogram där hon trivdes bra, men chansen att få arbeta på den europeiska rymdbyrån ESA gick inte att motstå. Rekryteringsprocessen avslutades under april 2013 och i oktober gjorde hon sin första arbetsdag som juniorforskare på ESA i Noordwijk, söder om Amsterdam.

– Jag har alltid varit fascinerad av rymden och efter studietiden började jag spana in ESA. Det är en otroligt spännande bransch och det finns så mycket nytt att uppleva. Dessutom ligger arbetsuppgifterna till stor del i linje med innehållet i min utbildning, konstaterar Marina.

Utvecklar robotarm för ISS

Marina medverkar i utvecklingen av European Robotic Arm (ERA) – en 11 meter lång robotarm som ska installeras på den internationella rymdstationen ISS. Den teknik som utvecklas för användningen i rymden måste klara stora påfrestningar. Ett exempel är problemet med rester från mänsklig aktivitet i rymden, där rymdskrot kan slå mot konstruktionerna med samma kraft som en gevärskula. Eftersom rymdprojekten är oerhört kostsamma måste också risktagandet minimeras.

– Det gäller att försöka förutse allt som kan hända. Jag har gjort mekaniska analyser av ERA, till exempel av hur armen kan röra sig om den parkeras på ett felaktigt sätt. Allt som ska användas i rymden måste vara mycket bättre än det som används på jorden. Det är kul med all dyr specialteknik!

European Robotic Arm
European Robotic Arm (ERA) testas i ESA:s anläggning. Foto: ESA.

Armen kommer att användas för montering av ett nytt ryskt labb, med tillhörande kylsystem och luftsluss. På sikt kommer den även att kunna användas för att assistera kosmonauterna vid rymdpromenader.

– Även om robotarmen är ett europeiskt projekt så innebär det mycket kontakter med forskare och tekniker i Ryssland. Det är intressant att på nära håll få se hur samarbetet mellan de olika länderna fungerar.

Knep segern i Automation Student

År 2012 vann Marina Automation Regions studentutmärkelse ”Automation Student” för sitt examensarbete på scenteknikföretaget Visual Act. Där utvecklade hon en drivenhet för ett autonomt vagnssystem för hantering av tung dekor.

– Jag hade med mitt diplom och ett par tidningsartiklar om utmärkelsen i ansökan till ESA. Juryn i Automation Student var ju mycket kvalificerad och vinsten i tävlingen hjälpte mig garanterat framåt i fältet av sökande.

Prisutdelning i Automation Student 2012

Prisutdelning i Automation Student 2012. Från vänster Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation, Marina Rantanen, vinnare, och Helena Jerregård, dåvarande processledare för Automation Region.

Examensarbetet för Visual Act inkluderade utredning, simulering och testning, men även konstruktion av en prototyp i stål. De praktiska momenten är också något som Marina gärna hade sett mer av i utbildningen.

– På KTH hade vi en hel del labb men jag tycker ändå att ingenjörsutbildningen är för teoretisk. Det är bra att ha praktisk erfarenhet, oavsett om det gäller att programmera, bygga elektronik eller mekanik. Inom alla ingenjörsområden finns inslag av praktiskt hantverk och det är också något som arbetsgivare efterfrågar när de rekryterar.

Kreativt arbete och stora möjligheter

Marina har en så kallad juniortjänst på ESA, där det ingår introduktion till verksamheten och handledning som löper parallellt med arbetsuppgifterna. ESA har också ett särskilt program för nya medarbetare, de har till exempel hjälpt till att ordna bostad.

– Vi var flera juniorer som startade samtidigt och vi har byggt upp en stark gemenskap. Det kan ju verka lite skrämmande att flytta utomlands för att jobba, men det har verkligen gått jättebra och jag har fått många nya vänner här.

Marina brinner för teknik och hon sänder gärna en hälsning till alla de ungdomar som står inför valet av utbildningsväg:

– Välj en teknisk utbildning om du vill skapa smarta och hållbara lösningar för samhället! Bara för att man väljer en teknisk bana så behöver man inte koppla bort sina kreativa sidor, säger Marina som vid sidan av arbetet ägnar sig åt bland annat dans, klättring, datorgrafik, piano och cello.

– Det är kreativitet som jag använder i mitt arbete. Det finns många spännande teknikyrken som skulle kunna locka unga om de bara kände till dem. Som niondeklassare är det kanske svårt att se hur mycket teknik vi använder varje dag och framför allt hur kul det kan vara att bygga den!

Automation Student är ett studentpris som uppmärksammar bra examensarbeten inom det automations- och produktionstekniska fältet. Tävlingen arrangeras i år för femte gången av Automation Region i samarbete med branschorganisationen Svensk Automation och fackmässorna M.A.X (Manufacturing & Automation Expo) och Processteknik & Scanautomatic. Bidrag till 2014 års tävling kan registreras från om med den 1 juni, mer information kommer!