Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighet

Ledare · Erik Bresky, processledare på Smart Textiles · 2018-11-29

När jag för några år sedan besökte företag och pratade om cirkulär ekonomi så tyckte många att det kändes abstrakt. Så är det inte längre, idag möts jag av en stor nyfikenhet och även en medvetenhet om att vi måste lämna slit-och-släng-kulturen bakom oss. Samtidigt finns det en osäkerhet kring cirkulär ekonomi i praktiken – hur kan det implementeras i min verksamhet?

Reparationer, uppgraderingar och återanvändning av material skapar lönsamhet i en tjänstifierad affärsmodell. Kunden betalar inte för att äga en maskin utan för att få ett arbete utfört – ”att sälja hålet, inte borren”. För den som erbjuder en viss tjänst så innebär varje utfört arbete en affär. Ju längre en maskin eller ett verktyg kan användas desto större blir vinsten.

Utvecklingen inom privatleasing av bilar utgör ett intressant exempel. Allt fler väljer att hyra bil eftersom de upplever en osäkerhet kring andrahandsvärdet, bland annat på grund av utsläppsskandaler och politiska regleringar som skiftar över tid. Denna förflyttning innebär att det skapas mycket starkare incitament för att bilen ska fungera problemfritt under lång tid.

De traditionella industriella systemen utgår från försäljning av nya produkter men nu ser vi ett möjligt skifte. Vi kan skapa en längre livslängd för våra produkter, oavsett om det handlar om en textil eller en teknisk detalj. Digitaliseringen erbjuder också nya förutsättningar för uppdateringar, förebyggande underhåll, reparationer och återvinning.

Nya affärsmodeller och ny teknik skapar möjligheter som kan tillvaratas i samarbete med andra. På Smart Textiles har vi till exempel börjat titta på hur kollaborativa robotar kan användas inom textilindustrin. Ett naturligt nästa steg är att koppla ihop Automation Regions och Robotdalens nätverk med aktörerna inom textilindustrin.

Ett branschöverskridande perspektiv är en förutsättning för att möta de samhällsutmaningar som ligger framför oss. Det finns också ett stort behov av miljöer som kan inspirera och hjälpa företag att komma vidare. Här kan iHubs – som samlar samtliga av Vinnovas Vinnväxt-initiativ – fungera som en möjliggörare och en dörröppnare för nya samarbeten och konstellationer.

När handeln utnämner det återvunna plagget till årets julklapp så sänder det en spännande signal som inte bara är relevant för oss inom textilindustrin. Cirkulär ekonomi handlar inte om ”greenwashing” – det innebär en verklig möjlighet att göra lönsamma affärer med större omsorg om jordens resurser.

Erik Bresky
Processledare på Smart Textiles