Från Automation Student till den smarta fabriken
Vissa har redan sökt utbildning till hösten, vissa tvekar. Hur är det att arbeta inom industrin idag? Mer omväxlande och spännande än vad många tror, säger Isa Nedersjö, trainee inom Produktion och Logistik på Scania i Södertälje. Förra året var hon en av finalisterna i tävlingen Automation Student.
I 2017 års studenttävling tävlade två lag från Chalmers och ett lag från KTH med sina examensarbeten. Slutligen stod Fredrik Svensson och Niclas Busck, Chalmers, som vinnare. Ett av lagen i finalen bestod av KTH-studenterna Ellinor Lindström och Isa Nedersjö på programmet Industriell produktion.
Deras studie, genomförd på fem tyska industriföretag, visade att större företag som under decennier utvecklat sin systemarkitektur hade en väletablerad hierarkisk struktur samt högre automatiseringsgrad, jämfört med mindre företag vars systemarkitektur främst bestod av ett affärssystem samt mjukvaror för teknisk utrustning.
Författarna kunde dra slutsatsen att den traditionella hierarkiska strukturen, vilken förespråkar ett MES (Manufacturing Execution System) mellan affärssystemet och den tillverkande processen, kommer fortsätta att vara fördelaktig att ha för framtidens systemarkitektur.
Hur gick det sen?
Isa Nedersjö dyker upp i ett reportage om hur det är att jobba på ett modernt industriföretag. Sedan augusti 2017 är hon anställd som Scania Graduate Trainee inom Produktion och Logistik. Vi blir nyfikna på att veta mer. Hur har den första tiden på jobbet varit, vilka vibbar får hon av automationsbranschen och vilka förväntningar har hon inför framtiden – hallå Isa!
Hur har det gått med ditt examensarbete?
- Det är godkänt och klart!
Vad har du hunnit med på ditt jobb?
- I och med att jag är trainee på Scania så har jag fått förmånen att se en hel del. Under mina två första rotationer så har jag arbetat med både med logistik och i Scanias Smart Factory-team.
Känner du dig trygg i din roll och på företaget?
- Absolut! Jag känner mig väldigt välkommen in i företaget.
Vad är din upplevelse av automationsindustrin så här långt och hur ser du på framtiden?
- Min upplevelse är att industrin behöver bli bättre att ta tillvara på värdefull data. Inte bara samla den utan skapa analysverktyg så vi kan agera på den. Jag ser stort potential i framtiden att just på så sätt arbeta ”smartare” genom dataanalyser.
Vad vill du säga till de ungdomar som står inför valet av utbildning?
- Det klassiska - en ingenjörsutbildning är fantastisk, den är bred och en kan göra allt möjligt i framtiden.
Hur var det att delta i Automation Student?
- Super, det var väldigt kul och inspirerande att få delta under Automation Summit-dagen.
Har du några tips till andra studenter som funderar på att söka?
- Det är bara att skicka in, inga konstigheter!
Läs mer om Isa Nedersjö i reportaget ”High Tech för alla?” från Kupé nr 3 2018
Läs examensarbetet ”Assembly equipment integration for production control”
Var med och tävla i Automation Student
Priset Automation Student har instiftats för att uppmärksamma det goda arbetet som läggs ner för att utveckla och förbättra industrin. Vid konferensen Automation Summit presenterar tre finalister sina arbeten och vinnaren utses. Utmärkelsen har delats ut sedan 2010 av Automation Region, branschorganisationen Svensk Automation och automationsmässan Scanautomatic & ProcessTeknik.
Det vinnande bidraget belönas med ett stipendium på 20 000 kr.
Automation Student är öppen för studenter både från yrkeshögskolor och från tre- eller femåriga universitetsutbildningar. Tävlande arbeten ska vara genomförda under 2017 eller senare. Sista anmälningsdag för Automation Student 2018 är den 15 augusti. Årets prisutdelning kommer att genomföras i anslutning till fackmässan Scanautomatic & ProcessTeknik, den 9 oktober i Göteborg. Välkommen med din anmälan!