Hallå Emma, trainee i automationsbranschen

Artikel · 2016-02-29

Emma Vidarsson vann 2015 års upplaga av studenttävlingen Automation Student med sitt examensarbete om energieffektivisering av industrirobotars rörelser. Foto: Oscar Mattsson.

Emma Vidarssons examensarbete om effektivisering av industrirobotars rörelser belönades med förstapriset i 2015 års upplaga av studenttävlingen Automation Student. Nu deltar hon i svenska Siemens traineeprogram och ser fram emot utmaningar och möten med nya människor.

Chalmersstudenten Emma Vidarsson imponerade på juryn i Automation Student med en metod för att reducera industrirobotars energianvändning med upp till 30 procent. Hon tog emot förstapriset vid konferensen Automation Summit i september 2015 och påbörjade samtidigt en ettårig traineetjänst på Siemens. Vi är nyfikna på hennes första tid på jobbet, vilka vibbar hon får av automationsbranschen och vilka förväntningar hon har inför framtiden – hallå Emma!

Hur var det att vinna Automation Student?

Jag startade traineetjänsten på Siemens den första september så vid prisutdelningen hade jag hunnit med två dagar på nya jobbet. Det kändes lite speciellt att chefen, Göran Persson, divisionschef på Process Industries and Drives, satt i publiken när jag höll min presentation. Därmed grusades också mina planer på att ”flyga under radarn” de första veckorna på jobbet, haha. Uppmärksamheten kring utmärkelsen har varit otroligt positivt, en dörröppnare och något att relatera till när jag har träffat och lärt känna mina nya kollegor.

Finalisterna i Automation Student 2015 – Darijan Jelica, Emma Vidarsson, Marcus Johansson och Jacob Nilsson. Foto: Henrik Mill.

Finalisterna i Automation Student 2015 – Darijan Jelica, Emma Vidarsson, Marcus Johansson och Jacob Nilsson. Foto: Henrik Mill.

Ditt examensarbete har fått mycket uppmärksamhet, bland annat i regeringens nyindustrialiseringsstrategi. Hur förklarar du intresset?

Arbetet ligger i linje med värden som är aktuella just nu – hållbar produktion, resurseffektivitet och smart industri. Genom att utveckla industrin med hjälp av digitalisering och automatisering så kan vi fortsätta vara konkurrenskraftiga och säkra Sveriges framtida välfärd. Det är extra kul att Siemens tar en aktiv roll i utvecklingen genom att lyfta dessa frågor i diskussioner med politiker och industriledare. Vi har också haft flera interna aktiviteter där vi till exempel har diskuterat vad digitalisering betyder för oss och för våra kunder.

Det positiva mottagandet av mitt arbete var överraskande på ett sätt men samtidigt är resultaten från projektet fantastiska. Jag vill dock vara tydlig med att de insatser som jag har gjort endast utgör en pusselbit i det arbete som genomförs på Chalmers under ledning av professor Bengt Lennartsson. Tillsammans med sina kollegor har han under flera år arbetat med energieffektivisering av industrirobotar. Jag var så att säga på rätt plats vid rätt tillfälle.

Emma Vidarssons examensarbete kring energieffektivisering av industrirobotar genomfördes vid Chalmers. På fotot doktor Kristofer Bengtsson, Emma Vidarsson och professor Bengt Lennartsson. Foto: Oscar Mattsson.

Emma Vidarssons examensarbete kring energieffektivisering av industrirobotar genomfördes vid Chalmers. På fotot doktor Kristofer Bengtsson, Emma Vidarsson och professor Bengt Lennartsson. Foto: Oscar Mattsson.

Vad har du hittills hunnit med som trainee på Siemens?

Sedan programmet startade har jag varit på industridivisionerna Digital Factory och Process Industry and Drives, där det också är tänkt att jag ska jobba efter avslutad traineetjänst. Sedan årsskiftet arbetar jag på divisionen Mobility, som bland annat jobbar med signalsystem och elektrifiering av infrastruktur. Ett uppmärksammat projekt är eHighway i Gävle, världens första vägsträcka där lastbilar kan ansluta sig via strömavtagare till en kontaktledare på allmän väg.

Som trainee är min primära uppgift att lära mig mer om verksamheten och att bygga upp förståelse för de olika rollerna på företaget. Jag sitter med säljarna på möten och stöttar deras arbete, jag har bland annat genomfört marknadsundersökningar och kartläggningar av kundernas behov. Jag är också med tekniker och projektledare ute hos våra kunder för att lära mig mer om deras verksamheter och om hur de använder våra produkter.

Emma Vidarsson och traineekollegan Christina König på besök i ett av Siemens vindkraftsverk. Modellen heter SWT-2.3-101 VS – Siemens Wind Turbine, 2,3 megawatt med en rotordiameter på 101 meter och Variable Speed (hastigheten på rotorn styrs med hjälp av vinkeln på bladen). Foto: Siemens.

Emma Vidarsson och traineekollegan Christina König på besök i ett av Siemens vindkraftverk. Modellen heter SWT-2.3-101 VS – Siemens Wind Turbine, 2,3 megawatt med en rotordiameter på 101 meter och Variable Speed (hastigheten på rotorn styrs med hjälp av vinkeln på bladen). Foto: Siemens.

Traineetjänsten är uppdelad i fyra perioder om 12 veckor. Tre perioder förläggs på olika divisioner inom Siemens och en genomförs på ett av våra huvudkontor utomlands. Min perioden utomlands blir troligen förlagd till Karlsruhe eller Erlangen i Tyskland, vilket känns toppen. Eftersom svenska Siemens är ett säljbolag så tillför perioden i Tyskland en viktig dimension. Dels genom att jag kan få en bättre förståelse för tillverkningen och produkterna men även skapa relationer med de tyska kollegorna.

Känner du dig trygg i din roll och på företaget?

Det finns givetvis ett visst mått av osäkerhet inför det första riktiga jobbet. Genom min civilingenjörsexamen har jag ett bevis på att jag är duktig på att ta till mig information och plugga till tentor men vad kommer jag kunna tillföra på min arbetsplats? Jag lär mig otroligt mycket som trainee men samtidigt ser jag fram emot att få en ”vanlig” tjänst i oktober – då ska jag visa vad jag kan ge tillbaka till företaget och att det var rätt beslut att anställa mig.

Vad är din upplevelse av automationsindustrin så här långt och hur ser du på framtiden?

En aspekt av jobbet som jag trivs väldigt bra med är att jag får träffa massor av människor, dels internt men framför allt externt genom bl.a. kundmöten och studentmässor. När jag började på Siemens så visste jag inte vad det innebär att jobba som teknisk säljare. Nu kan jag konstatera att det är spännande, varierande och bjuder på intressanta utmaningar. Teknisk kunskap är en förutsättning men lika viktigt är det att utveckla den sociala förmåga som krävs för att kunderna ska förstå att jag är en tillförlitlig samarbetspartner att räkna med.

Tekniskt känner jag mig mest hemma på divisionen Digital Factory, som jobbar med lösningar riktade mot tillverkningsindustrin. Jag har dock aldrig sagt nej till en utmaning och automation med inriktning på processindustrin är definitivt ett spännande alternativ. Siemens jobbar med många intressanta tekniker och applikationsområden så framtiden på företaget och i branschen framstår just nu som en trevlig buffé av möjligheter!

Traineer på Siemens Sverige år 2015/2016, från vänster Emma Vidarsson, Kim Ekberg, Hampus Hedenberg, Daniel Lundberg och Christina König. Foto: Siemens.

Traineer på Siemens Sverige år 2015/2016, från vänster Emma Vidarsson, Kim Ekberg, Hampus Hedenberg, Daniel Lundberg och Christina König. Foto: Siemens.

Vad vill du säga till de ungdomar som står inför valet av utbildning?

Jag gillade Björn Nordéns presentation på Automation Summit i höstas, där han berättade om hur han försöker uppmärksamma ungdomar på vad teknik betyder i vår vardag. Vad det är som gör att trafikljusen kan reglera trafiken, att tågen inte krockar, att ventilation och belysning fungerar i våra byggnader och så vidare. Det tror jag är ett bra angreppssätt för att nå fram till ungdomar.

Mitt budskap till ungdomar är att göra det som de tycker är kul och att våga välja en teknikutbildning. Det är ok att inte förstå allt från början och det är bra att få kämpa lite – ju brantare uppförsbacke desto roligare att nå toppen. Ett komplicerat tekniskt samband är till exempel omöjligt att förstå när det presenteras första gången. Tillfredställelsen blir då desto större när du ett halvår senare kan titta på det igen och belåtet konstatera: ”Lätt, det där kan jag!”.

Hur har du använt prispengarna från Automation Student?

Jag har skänkt 5 000 kronor till UNHCR. Just nu får vi som har tak över huvudet och kan äta oss mätta varje dag lov att dela med oss till dem som behöver vår hjälp. Det är vår skyldighet att hjälpa till men jag tror också att det är en investering som vi kommer kunna räkna hem på längre sikt. Resten av pengarna går till mitt nya boende i Stockholm, det kontot känns för tillfället som ett stort, svart hål …