Inför Automation Summit: Susanne Timsjö om framtidens robotik

Notis · 2019-09-16

Susanne Timsjö, marknads- och försäljningschef på ABB Robotics i Sverige.

Susanne Timsjö är marknads- och försäljningschef på ABB Robotics i Sverige. Hon har över 20 års erfarenhet av industrin där hon bland annat har ägnat tid åt automationsprocesser och mjukvaruforskning. Vid Automation Summit kommer hon ge sitt perspektiv på robotik inom tillverkande industri – här får du en försmak av hennes insikter.

Vad ska du prata om på Automation Summit?

Jag kommer prata om robotar och automation inom tillverkande industri, lyfta fram vilka trender vi ser just nu och vad de här trenderna beror på.

I vår rapport om den smarta industrin skriver vi att Sverige är ett av de länder som har stor erfarenhet av robotik. Hur använder vi robotar i dag?

Tittar vi på var det finns flest robotar så är det inom fordonsindustrin, elektronikindustrin och inom metall. Till de här tre segmenten går 70 procent av alla robotar. Det rör sig alltså fortfarande främst om industrier som har hög volym på produktionen, där aktörerna på ett konkurrenskraftigt sätt kan automatisera och robotisera till 100 procent. Det här är förstås inget nytt, så här har robotarna hjälpt industrierna sedan 70-talet.

Vilka trender ser du inom robotiken?

En trend som jag kommer lyfta vid Automation Summit är ökad flexibilitet. Med flexibel automation kommer vi kunna robotisera och automatisera fler industrier än bara de med höga volymer. Flexibiliteten är nödvändig för att kunna hantera mer skräddarsydda lösningar, vilket dagens konsumenter i allt högre utsträckning efterfrågar. En av nycklarna för att åstadkomma flexibel automation är människa-robot-interaktion. Roboten gör ett moment som är repetitivt och kanske gemensamt för alla moment medan människan står för variationen. För att det här ska fungera behöver robotarna vara enkla att använda, vilket för oss in på nästa trend – enkelhet.

Om du ska ställa om din tillverkning mellan olika variationer behöver robotarna vara enkla att använda. Livslängden på robotarna är dessutom längre än livscykeln på de produkter som du tillverkar. Det måste vara enkelt att programmera robotarna och automationssystemen överlag.

Hur kan en så komplicerad sak som att programmera robotar förenklas?

På ABB har vi till exempel RobotStudio där användaren kan programmera och bygga sina robotapplikationer. RobotStudio är ett 3D-verktyg där du simulerar robot och kringutrustning. Du kan skapa en digital tvilling av din robot som du i lugn och ro kan testa innan du för över programmeringen till den fysiska kopian. Det är också möjligt att använda VR-teknik för att validera, testa och programmera robotapplikationen. Tänk att du vill lära roboten att måla en viss komponent till en bil, då kan den person som idag målar manuellt lära roboten hantverket utan att behöva kunna traditionell robotprogrammering. Målarens mänskliga rörelser översätts automatiskt till robotens språk. Det här ligger inte framtiden utan är något som våra kunder arbetar med för fullt.

Hur tror du att utvecklingen inom robotiken kommer påverka industrins behov av arbetskraft?

En vanlig missuppfattning är att robotar tar våra jobb. Tvärtom skapar robotar arbetstillfällen. Tittar du på alla robotar som kommer ut på världsmarknaden så går de i huvudsak till fem länder. De länderna är också de som har lägst arbetslöshet. Genom att investera i robotar kan företag skapa en helt annan konkurrenskraft. De kan tillverka mer, skapa nya lösningar, växa och anställa fler människor som får göra andra saker. Robotarna tar de jobb som vi människor inte är anpassade för att utföra.

I framtiden tror jag att vi kommer ha robotar på många fler ställen. Vi kommer skapa industrier där nästa generation kommer vilja arbeta. Det här med att industrin skulle vara smutsig, tråkig och farlig – det finns inte längre. Vi kommer kunna skapa mer konkurrenskraftiga industrier där jobben är roligare än vad de är i dag.

Automation Summit genomförs den 9 oktober på Aros Congress Center i Västerås. Vi samlar företag, forskare och politiker till en diskussion om hur vi tillsammans kan göra industrin smartare och mer konkurrenskraftig. Välkommen att bidra med dina erfarenheter.

Konferensprogram och mer information →
Anmäl dig till konferensen →