Tidigare nyheter

Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Automation Regions webbplats.

Nu gör AI världens hamnar säkrare och effektivare

Artikel · 12 september 2023

Flera hundra miljoner containrar fraktas över världshaven varje år. Nu ska AI göra på- och avlastningen smartare, effektivare och säkrare. – Vi använda kameror, AI och maskininlärning för att automatisera och förbättra beslutsunderlaget för hamnens kranförare, säger Isak Rydhäll, ingenjör inom computer vision på BitSim NOW.

Läs mer om möjligheterna med AI

Här är automation nyckeln till cirkularitet

Artikel · 12 september 2023

1997 öppnades portarna till ACS Clothing i Glasgow. Då positionerat som en uthyrningsfirma för högtidskläder, numera som en delautomatiserad cirkulär business, helt rätt i tiden. För let’s face the fact, textil- och modebranschen står för närmare tio procent av de globala utsläppen, och det är hög tid att vi förändrar invanda beteenden och konsumtionsmönster. Att hyra, uppgradera och cirkulera plagg är ACS affärsmodell, och den fungerar. Men hur? Flera liknande svenska företag har startats men de flesta har fått lägga ner på grund av bristande lönsamhet.

Läs mer om lärdomarna från Skottland

Erbjudande: lös dina problem med hjälp av startups

Artikel · 23 augusti 2023

Vill du utforska möjligheten till samarbete med innovativa bolag med banbrytande teknologi som kan göra ditt företag ännu smartare? Vid Ignites matchmaking i samband med Automation Summit får ditt företag chansen att träffa upp till sju utvalda startups som matchar dina behov.

 

Läs mer om matchmakingen

Soligt mingel blev startskottet för samarbete

Artikel · 28 juni 2023

Att göra skillnad nationellt i en internationell kontext. Järnvägsklustret, Electrification Hub och Automation Region fördjupar samarbetet för att stärka regionens företag och bygga branschöverskridande nätverk mot elektrifiering, järnväg, och automation.

Läs mer om samarbetet

ChatGTP ur ett amerikanskt och europeiskt perspektiv

Notis · 28 juni 2023

Har du någon gång hört talas om ChatGPT? Skämt åsido, vi vill tipsa om en sändning från USA. Ett spännande seminarium med många intressanta diskussioner kring integritet, data och säkerhet.

Titta på webbinariet

AI - lektion ett

Artikel · 22 juni 2023

Alla pratar om AI men få tydliggör begreppet. Nu får du möta Lisa Widlund, förändringsledare på AI Sweden, som förklarar innebörden och ger konkreta tips. – AI behöver inte vara så svårt, med rätt hjälp är det enklare än många tror, säger Lisa.

Läs mer

Nytt projekt ska hjälpa små och medelstora industrier att automatisera

Artikel · 22 juni 2023

Vill du effektivisera eller kanske rent av automatisera din verksamhet? Då har vi ett erbjudande till dig. Robotkraft 5.0 är projektet som ska hjälpa företag i Västmanland, Sörmland och Örebro län att kartlägga vilka automatiseringslösningar som skulle kunna effektivisera tillverkningsprocessen hos små och medelstora företag.

Läs mer om Robotkraft 5.0

Almedalen 2023

Notis · 20 juni 2023

Automation Region är på plats med Catarina Berglund, vd och processledare samt Elin Glimberg, kommunikation och public affairs. De kommer att lyfta frågor inom kompetensförsörjning, tech transfer, AI, hållbarhet och systeminnovation.

– Vi ser fram emot att träffa, och utvidga vårt stora nätverk under Almedalsveckan. På plats kommer vi arrangera två seminarier tillsammans med vännerna inom iHubs Sweden, säger Catarina Berglund.

Läs mer

Lösningsfokuserade studenter sökes!

Notis · 14 juni 2023

En automatiserad monteringslina för trampbilar, dataanalys som gör att tåget går som på räls och en virtuell fabrik. Vad är den gemensamma nämnaren? Jo, kreativa lösningar som har kommit till liv genom examensarbeten. Tävlingen Automation Student riktar sig till dig som skrivit ett examensarbete inom automationsområdet, ansök nu!

Läs mer om tävlingen Automation Student

AI – när hypen återkommer

Artikel · 12 juni 2023

Begreppet AI har funnits länge, men den stora hypen kom först runt 2017, 2018. Då släppte Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft tillsammans med Jonas Stier, professor vid Mälardalens universitet, boken Människor och AI. Nu fem år senare kommer uppföljaren – lagom till dess att hypen både hunnit lägga sig och sedan återkomma.

Lär dig mer om AI
Visa samtliga