Rapport från mässgolvet
Den 18-21 mars genomfördes den första av årets viktiga automationshändelser – Manufacturing & Automation Expo på Stockholmsmässan i Älvsjö. Automation Region bidrog med seminariepass, medverkade som utställare och knöt nya kontakter.
– Det finns ett stort intresse för det som Automation Region står för; konkurrenskraft genom samverkan. Kontakterna på mässan har varit mycket positiva och vi har lärt känna flera av våra medlemsföretag bättre, säger Mikael Klintberg, processledare på Automation Region.
Automation Region ställde ut i en centralt placerad samlingsmonter tillsammans med fem av medlemsorganisationerna – Robotdalen, Koteko, LP Innovation, Beijer Electronics och Westermo Data Communications.
– Det var givande att vara med på mässan och få träffa övriga ledande aktörer i automationsindustrin. Vi upplevde ett stort intresse för våra produkter inom trådlös kommunikation för industriella tillämpningar, framför allt från maskinbyggare, säger Jan Hellgren, vd för Westermo Data Communications AB.
Seminarier som vidgade vyer
Seminarierna på M.A.X-mässan var kostnadsfria och löpte parallellt på tre olika scener. Automation Region bidrog med flera intressanta punkter och gemensamt för presentationerna var att de gav ett något vidare perspektiv på utmaningarna i automationsindustrin.
Olle Dierks på Munktell Science Park i Eskilstuna arbetar med Open Innovation, öppna tävlingar där allmänheten bidrar med nya idéer för produkter och tjänster. Innovationstävlingar har visat sig vara en bra modell för att lösa problem – med en utmanande frågeställning och prispengar till vinnaren finns det goda förutsättningar att få in mängder av kvalificerade bidrag.
– Den som utlyser tävlingen betalar bara för succén, det vill säga det bästa bidraget. Samtidigt uppkommer lösningar och tankesätt som är helt nya och som kanske inte hade utvecklats i en traditionell produktutvecklingsprocess, förklarade Olle.
Innovationstävlingen Mälardalen Open med inriktning mot energismart boende initierades i Automation Regions Innovationsgrupp. Den följs nu upp av Smart Living Challenge som handlar om att hitta nya lösningar för livet i städerna på tre teman – Eat, Live och Move.
Industriell digitalisering står för dörren
Örjan Larsson på forskningsinstitutet Blue Institute – för övrigt en sprillans ny medlemsorganisation i Automation Region! – presenterade en rapport som beskriver utvecklingen inom digitala produktionssystem. Han betonade bland annat att automation och industriell IT beräknas växa en och en halv gånger snabbare än övriga delar av industriproduktionen under de kommande åren.
– Efter sex årtionden med datorer och över två årtionden med internet är den tekniska kapaciteten för industriell digitalisering på plats. Nu gäller det att bygga upp förmågan att använda tekniken och att hitta lämpliga affärsmodeller mellan automationsleverantörerna och industrin, konstaterade Örjan.
Rapporten från Blue Institute kommer bland annat att användas för att skapa mötesplatser och rikta in forskningen framöver.
Alla kan inte bli nagelterapeuter och fotbollsproffs
En av Automation Regions viktigaste uppgifter är att synliggöra automationsindustrin för den yngre generationen. Björn Nordén på samarbetsorganisationen Jobba i Västerås presenterade projektet Arbetsmarknadskunskap som under de senaste åren har informerat över 20 000 högstadieungdomar om de möjligheter som erbjuds inom tekniska yrken. Enligt Björn består den kanske största utmaningen i skapa förståelse för kopplingen mellan de ungas framtidsdrömmar och deras val av utbildning.
– När vi frågar ungdomar vad de har för mål med arbetslivet så är vanliga svar att de vill ha hög lön, bra arbetskamrater, spännande resor och eventuellt också en möjlighet att förändra världen till det bättre. Vi försöker visa hur de kan nå dessa mål genom att välja ett yrke som efterfrågas i samhället, förklarade Björn.
Vilka yrken är det då som efterfrågas? Björn redovisade en tydlig uppställning med yrken där det saknas arbetskraft, yrken där det råder balans på arbetsmarknaden samt yrken med överskott på arbetskraft. Det ser till exempel lovande ut för ungdomar som tar sikte på en karriär som elkraftsingenjör eller lastbilsmekaniker, medan arbetslivet ser ut att bli betydligt bistrare för blivande beteendevetare och journalister.
Stark mässa med spännande lösningar
För Automation Region blev det fyra fullmatade dagar på mässan med många intressanta möten, uppslag för samarbeten och nya initiativ.
– För första gången ställde vi ut tillsammans med Robotdalen vilket känns mycket bra. Tillsammans kan vi lyfta fram automationsbranschen på ett intressant sätt och vi ser verkligen fram emot fortsatt samarbete, närmast på Elmia Automation i början på maj, säger Mikael Klintberg och framhåller samtidigt att M.A.X-mässans innehåll var starkt.
– Extra roligt var det att se flera flexibla automationslösningar som passar små och medelstora företag. Det skapar förutsättningar även för mindre företag att automatisera!