Trender kring smarta automationssystem
Ett 35-tal personer kom till Automation Center för att lyssna till ABBs föredrag om framtidens automationssystem i det smarta elnätet. Föredragaren Kenneth Fridholm höll intresset på topp och mötet avslutades med flera frågor och intressanta diskussioner.
I vanlig ordning inledde processledare Helena Jerregård med en snabb genomgång av de viktigaste händelserna sedan senaste frukostmötet. Hon kunde bland annat berätta att medlemsstillströmningen är fortsatt god och presenterade de tre senaste medlemmarna SIS (som vi arrangerar ett seminarium i Stockholm med den 19 mars), Elit Instrument och CNC Factory (som båda har kontor i Täby).
Under det kommande året har vi flera nya och spännande arrangemang på gång. Helena framhöll närmast den workshop som genomförs med teamet bakom Volvos konceptbild YCC den 22 mars. Workshopen, som är specialanpassad för företag som jobbar med tekniska produkter och processer, är garanterat intressant och rekommenderas starkt!
Sedan har vi naturligtvis premiären av Automation Summit den 5-6 september, en konferens och utställning som genomförs på ACC i Västerås i samarbete med mässorna M.A.X i Stockholm och Scanautomatic i Göteborg. Programmet färdigställs för närvarande och alla som har tips och önskemål får gärna kontakta processledningen.
På fredag denna vecka, den 8 mars, är det åter dags för medlemsmöte med trendspaning, föredrag och årsmötesförhandling med val av ny ordförande! Vi kommer även att få en introduktion till Innovationsgruppens påbörjade arbete samt föredrag från Blue Institute, Vinnova och Ostnor – en riktigt spännande eftermiddag!
Här är alla datum att hålla i minnet:
- 8 mars trendspaning
- 19 mars seminarium SIS
- 22 mars workshop YCC
- 9 april frukostmöte
- 11 april Packbridge
- 7 maj frukostmöte
- 4 juni frukostmöte Solvina
- 5-6 september Automation Summit
- 8 september JobbShop.
Avslutningsvis passade Helena på att återigen lyfta fram vår satsning ”Cax – den trettonde roboten”. Boken har fått mycket positiv bra kritik, där bland annat personal från grundskolan framhållit den som ett bra verktyg för att väcka barnens teknikintresse. I samband med Automation Summit kommer även en Cax-app att lanseras och planer finns också på fler böcker för bredare åldrar. Köp gärna boken, det är en uppskattad ”give away” och som medlemmar har ni möjlighet att beställa den med företagets logotyp på bokmärket!
Christina Söderström från Europa Institutet, som ersatte programmets Malin Olsson, tipsade sedan om ett evenemang på Munktell Science Park i Eskilstuna den 25 april. I samarbete med Elmia och Robotdalen samt med stöd av Automation Region arrangerar Europa Institutet vad som kallas Productivity Connect, en förmiddag fylld av seminarier som avslutas med lunch. Därefter följer ett kostnadsfritt matchmaking-program som ger deltagarna möjlighet att träffa potentiella kunder/leverantörer på ett tidseffektivt och resurssnålt sätt. Anmäl din medverkan på www.b2bmatchmaking.eu, där du sedan kan boka in dina egna möten.
Morgonens huvudattraktion var dock Kenneth Fridholm från ABB som berättade både underhållande och visionärt om framtidens automationssystem och hur det påverkas av trender. Utvecklingen av smarta elnät påverkas på producentsidan starkt av nya energikällor som vind- och solenergi genom en helt ny dynamik för energibranschen. Även konsumenterna påverkar utvecklingen genom att anpassa sin förbrukning, exempelvis genom ätt tvätta på natten då elen är billigare, eller genom att själva alstra energi i mikrokraftverk vars överskott kan levereras ut i nätet. Allt detta ökar komplexiteten och kraven på smarta elnät.
I Sverige har vi som mål att mängden förnybar energiproduktion ska ha ökat till 25 TWh till år 2020. För att nå detta finns olika incitament för att stimulera elproducenter, exempelvis utsläppsrätter som fördyrar ineffektiv produktion. Även efterfrågestyrning från konsumentsidan är viktig och genom att göra dessa mer medvetna ökar också kraven på producentsidan.
Att ”få samman” alla energislag, hårdare miljökrav och effektivitetskrav ställer höga krav automationen. Kenneth gav flera intressanta exempel från olika aktörer som lyckats effektivisera sina processer, allt från Södra Cell Värö och MälarEnergi till kanarieön El Hierro, som tack vare vindkraft och smart energilagring blivit i stort sett självgenererande från att ha gjort av med 6000 ton diesel per år tidigare.
Nästa steg enligt Kenneth är att integrera alla delprocesser, hela vägen till ett enda system, ett övergripande automationssystem. Som exempel på detta framtidsscenario tog han upp forskningsanläggningen ESS i Skåne där forskning, miljöhänsyn och koppling till omgivande samhälle skapar ett integrerat bostadsområde.
Kenneth Fridholms intressanta bilder från frukostmötet, liksom Helena Jerregårds, finns som vanligt att ladda ner från hemsidan under dokument.