Trendspaning från Hannovermässan
Med 6 500 utställare från mer än 70 länder och fler än 220 000 fackbesökare, varav 70 000 från andra länder än Tyskland, är det en utmaning att återge vad som är allra mest nytt och häftigt. Automation Regions samarbetspartner Scanautomatic & Processteknik har trendspanat på den enorma automationsarenan Hannovermässan.
– Det övergripande temat för årets mässa var ”Integrated Industry – Join the Network”, och det syntes verkligen på mässgolvet, säger Pia Nyzell, affärsansvarig för Scanautomatic & ProcessTeknik. I nästan varenda monter visades produkter och lösningar som på olika sätt gav konkret form till visionen om Industri 4.0, den intelligenta, integrerade fabriken och Internet of Everything.
Digital Factory och nya automationsaktörer
Alla viktiga automationsföretag var på plats på mässan och alla visade lösningar för morgondagens intelligenta fabrik med högeffektiva tillverkningssystem som kommunicerar både med varandra och med övergripande affärs- och produktionssystem.
Digital Factory var ett riktigt hett tema. Här handlade det om den intelligenta, digitala fabriken, virtuell tillverkning, 3D-Cad, och Industri 4.0 i praktiken. Frågan var inte om industrin kommer att anta denna nya utmaning, utan snarare när och hur effektivt det kommer att ske.
– Vi pratade med flera nya aktörer inom automation, bland annat Microsoft, som ställde ut för första gången, SAP, som presenterade ”IoT for Business” och företaget T-Systems som ägs av Deutsche Telecom. Dessa globala IT-jättar är bara några av alla IT-företag som nu kliver in i den industriella automationsbranschen och erbjuder IoT-lösningar baserade på sina befintliga och nya plattformar och nätverk, berättar Pia. De erbjuder kopplingar till allt mellan Molnet och verkstadsgolvet – och ser nya affärsmöjligheter när maskiner, robotar och givare knyts ihop med mobiltelefoner, affärssystem och logistik- och produktionsflöden.
Industriell automation, robotar och Internet of People
Mässan hade starkt fokus på digitalisering av tillverkningen men också på människa-maskin-kommunikation och samarbete. Ett exempel är robotar som samarbetar med människor. ABB presenterade sin tvåarmade robot YuMi som inte behöver några skyddsbarriärer utan stannar om en människa kommer i vägen. Den är också självlärande och naturligtvis kan den kommunicera med omvärlden – allt enligt Industri 4.0-konceptet. På detta sätt blir roboten en mångsidig lagspelare som tar hand om monotona och fysiskt krävande uppgifter.
Den digitala fabriken är här för att stanna
– Trender som vi ser vid möten med utställare, branschorganisationer och samarbetspartner stämmer väl överens med det vi har upplevt på Hannovermässan. Den digitala fabriken är här för att stanna, modern tillverkning kommer att fortsätta utvecklas i snabb takt och utvecklingen erbjuder oanade möjligheter i alla branscher inom tillverkning, process, fastighet och energi, säger Pia.
Alla teknikområden inom robotteknik, montering, materialhantering, elektromekanik, hydraulik, pneumatik med mera kommer att bli ännu mer ”digitala” med intelligenta produkter som kan kommunicera och därmed passar väl in i morgondagens fabrik.
Ser du inga utmaningar?
– Jo, det finns en hel del utmaningar som måste hanteras för att lyckas i övergången till den smarta fabriken. En utmaning är hur dagens yrkesverksamma inom industrin ska kunna anpassa sig till all ny teknik och alla förändringar så att de kan hålla jämna steg med den ”digitala revolutionen”. Här behövs massor med utbildning – både för att kunna beställa rätt utrustning och för att kunna använda den. IT-säkerhet är en annan stor utmaning som kräver nya lösningar när industrin fyller på med allt mer data i Molnen.
Den digitala fabriken på Automation Summit i Västerås
– För oss som arrangerar Scanautomatic & ProcessTeknik handlar det om att hela tiden utveckla mässan och lyfta fram ny teknik och nya möjligheter för automation och produktion. Det gör vi genom olika typer av omvärldsbevakning men framför allt genom bra samarbeten med utställarföretag, besökarföretag, organisationer och samarbetspartner som visar sina produkter och lösningar och delar med sig av sin kunskap i konferenser och seminarier.
– Scanautomatic & ProcessTeknik återkommer i oktober 2016 men innan dess är vi med och arrangerar Automation Summit i Västerås den 3-4 september 2015.
Automation Summit är en branschöverskridande automationskonferens som i år tar sikte på utveckling och framtida utmaningar i den ”digitala fabriken”. Här är vi med och samverkar för att på olika sätt hjälpa till att ta den den intelligenta automationen vidare från idé till produktion och till nya affärer för svensk industri, avslutar Pia.