
Teknik, nya tillämpningar och politik på Hannovermässan
Hannovermässan – arenan som anses vara en av världens viktigaste och största mässor för industriteknik hålls årligen på det stora mässområdet i Niedersachens huvudstad. Mässan har närmare 30 utställningshallar och området motsvarar 58 fotbollsplaner. Ett mecka för den som är intresserad av det senaste inom industrin. Här finns allt du kan tänka dig. Men det är inte bara ny teknik, det är också politik.
Jag hade förmånen att få besöka årets Hannovermässa och här kommer en spaning.
Amazon Web Services monter stack ut från mängden, de hade bjudit in ett antal företag som medutställare som visade på samarbeten med Amazon. Där fanns bland annat ABB och Siemens som visade upp olika automationslösningar.
Amazon är kanske inte kända för att veta så mycket om hur pappersmassa kokas eller hur stål stränggjuts utan vad de ville visa upp var kompetensen inom molntjänster, AI och dataanalys, tekniker som förstärker och effektiviserar basindustrin. Min reflektion var att de lyckades, åtminstone i sin monter på mässan, ta en ledande roll i relation till traditionella leverantörer av industritillämpningar.
Ericsson visade 5G-infrastruktur för industriapplikationer. Som exempel hade de bland annat ett pilotprojekt med självkörande truckar i några av våra svenska gruvor. Nästa utvecklingsområde kan bli inventeringar i höglager med hjälp av 5G-anslutna drönare. Än så länge finns det inte så många praktiska tillämpningar inom området men det ska bli intressant att följa.
Molnlösningar och 5G i all ära, men fortfarande behövs kopparkablar för att världens produktion ska fungera. Det hade Weidmüller och Wago tagit fasta på. I Weidmüllers monter visades en robot som skalade kabel och monterade plintar på en skena. WAGO hade också en hel del skåpbyggar-produkter i sin monter men också anslutning till molntjänster och EDGE-datorer.
Slutligen noterade jag att snudd på en fjärdedel av Siemens monteryta upptogs av lösningar för batteritillverkning. Vad kan man dra för slutsatser av det? Att göra batterier för fordon och andra användningsområden är ett område med stor potential, kanske det snabbast växande i nuläget.
De tyska företagens montrar är stora, ibland enorma. De befinner sig på hemmaplan och mässdeltagandet handlar om att visa upp produkter, lösningar och tjänster. Men sannolikt handlar det lika mycket om politik. De vill positionera sig och visa för politiker och tjänstemän i samhället att de är en spelare att räkna med, skapa ett gott intryck av den inhemska leverantörsindustrin. Det får helt enkelt inte verka ”fattigt”.
Mässor generellt är något som är viktigt i vårt södra nästan-grannland. Det är ju inte bara i Hannover som tusentals kvadratmeter mässlokaler finns utan och också i Düsseldorf, Frankfurt, Nürnberg och ett antal andra större städer som denna basindustri i form av mässverksamhet märks. I Tyskland är mässor fortfarande en viktig arena för möten och affärer.

Nu växer en ny industrigren fram
Kan 3D-printning användas för prototyper i modebranschen? Kan VR användas för att testa kläder i en online-butik för att minska returerna? Kan robotar effektivisera modeindustrins remake-processer? Hur kan AI hitta defekter på kläder? Och vad kan vi lära oss från andra branscher som automatiserat?
Frågorna från deltagarna under Automation Roadshow var många, samtalen givande och engagemanget stort! Att introducera två vitt skilda branscher för varandra kan vara en utmaning, men med rätt personer från respektive bransch uppstår magi som gör att vi steg för steg kan göra de förflyttningar som krävs för att nå ett mer hållbart samhälle.
I projektet Mikrofabriker arbetar vi med vännerna på Science Park Borås för att skapa just den magin mellan textil och automationsindustrin. Syftet är att använda teknik som redan finns i industrin och applicera den, tillsammans med kunskapen om den, i textilbranschen för att skapa cirkulära flöden. Att plocka teknik från ett område och använda i en helt ny kontext kallas för tech transfer, något som vi behöver göra på en övergripande nivå i flertalet branscher för att nå hållbarhetsmål och vara konkurrenskraftiga. I det här fallet vill vi skapa förutsättningar för produktion närmare konsumenten, använda teknik för att bättre spåra utsläpp och skapa en automatiserad prototyp för remake – det vill säga ett flöde där det som tidigare setts som avfall nu blir till råvara.
Ett av initiativen för att skapa den berömda magin, och bidra till förändring, är Automation Roadshow. Ett koncept där vi bjuder in aktörer från textil- och modebranschen på en studieresa där våra automationsföretag får berätta om sina verksamheter, den teknik de arbetar med och hur den skulle kunna appliceras i en helt ny industrigren som textil.
Under en dag i Västerås bjöd vi på besök hos:
Robotdalen och ABB
På plats i ABB Robotics Experience Center mötte vi Catrin och Erik som visade upp hur robotar kan användas i mer utmanande miljöer och situationer. Catrin visade de collaborativa robotarna och hur de kan användas i samarbete med människor. Och Erik berättade om hur de tillsammans levererat lösningar till Karolinska sjukhuset för labbautomation med robotar – och dessutom programmerat en robot för dansföreställning tillsammans med en människa.
byBrick
Här mötte vi Erik och Joacim som redde ut begreppen XR, AR och VR och visade hur man med hjälp av dessa kan skapa effektiva verktyg för utbildning – något som definitivt kommer vara viktigt om produktion flyttas närmare konsumenten, och automatiseras. Deltagarna fick till sin stora glädje även testa tekniken på plats och bli allt från kranbilsförare till hotellgäster.
Aros Polymerteknik
Ute på Hacksta industriområde mötte vi upp Stefan i deras splitter nya lokaler. På plats fick vi en rejäl dos med inspiration kring hur hel- och framför allt halvautomation gör det möjligt för dem att konkurrera på den asiatiska marknaden. Genom välplanerade investeringar i automation slår man konkurrenterna på fingrarna när det gäller både kvalitet och pris. Här väcktes många tankar hos deltagarna som har mycket av sin produktion förlagd i Asien.
Digital Mechanics
Här mötte vid Fredrik som berättade om hur 3D-printing används i industrin, och visade runt i deras produktion. Att använda sig av tekniken för exempelvis snabba prototyper eller reservdelar och accessoarer var ett intressant område som kom upp under diskussionerna.
Ledai
Här visade Thomas och hans medarbetare upp hur AI används – både i projektet Mikrofabriker – men också andra industriapplikationer. Läs mer om hur Thomas och gänget hjälper oss att använda AI i remake-maskinen här!
Ett stort tack till alla våra presenterande medlemmar som så givmilt delade med sig av sin kunskap för att skapa värde i en helt annan bransch! Och tusen tack till våra deltagare från Lindex, Retuna Återbruksgalleria, H&M och Stinarand för stort engagemang, bra frågeställningar och intressanta diskussioner!
Vi sammanfattar en intensiv dag med mycket nya tankar och idéer som vi tar med oss in i projektet. Vill du också engagera dig för att bidra till hållbar konsumtion och produktion? Kontakta mig och Ellen Flybäck på Science Park Borås så berättar vi mer!
Projektet Mikrofabriker är ett samarbete mellan Automation Region och Science Park Borås. Målet är att göra teknik och tillverkningsprocesser för cirkulära och hållbara flöden tillgängliga för fler aktörer och skapa innovativa och hållbara produktionskoncept, såsom mikrofabriker.
Projektet uppmärksammas både lokalt som nationellt. Se det senaste inslaget på TV4 här - cirka 5 minuter och 30 sekunder in.

Industrinätverk för kompetens och utbildning i norr
Kompetensförsörjning och utbildning stod i fokus när vi på Automation Region och Skellefteå kommun bjöd in till uppstartsmöte för regionens nya industrinätverk. Tillsammans med tongivande aktörer, tillverkare och leverantörer ska vi kraftsamla för att möta industrins behov i norr.
Med en växande industri är möjligheterna och behoven stora. Behoven handlar främst om kompetensförsörjning – att säkerställa en hållbar och långsiktig tillströmning av ny kompetens, men också livslångt lärande för de medarbetare som redan finns. Dessutom behövs en bred palett av olika kompetenser; allt från handlingskraftig produktionspersonal till högutbildade ingenjörer.
Vid sidan av industrins basbehov finns en stor utmaning med att säkerställa kompetensen till samhällsviktiga funktioner som skola och omsorg. Skellefteå förväntas växa med 20 000 invånare vilket innebär cirka 4 000 nya barn som ska gå i skolan. Var finns de lärarna? Kompetensförsörjningen är en utmaning för samhället i stort.
Initiativet till nätverket kommer från Skellefteå kommun som sett ett stort behov av samverkan för att säkerställa kompetensförsörjningen. Och de vände sig därför till oss. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med komplexa samhällsutmaningar och ett stort nätverk genom de 100 projekt vi drivit genom åren tillsammans med 1 000 olika organisationer och företag. Dessutom är det ju faktiskt så att Automation Region grundades 2007 av ett gäng företag i Västerås med precis samma behov; att samverka kring kompetensfrågan för att stärka regionen i stort, även om man rent affärsmässigt är konkurrenter. Så nu gör vi det igen, fast i norr och med Skellefteå som nav. För här händer mer än någonsin!
Skellefteå har en lång historia av blomstrande industri med mångsidiga, kvalificerade och ledande aktörer inom flera industrisektorer. Nu intensifieras läget och kompetensbehovet i samband med stora etableringar i norr, vilket är fantastiskt! Och då måste vi komma ihåg den redan etablerade industrin, och all den industri som förväntas läggas i och runt om Skellefteå de kommande åren. De mindre och medelstora företagen har också behov av kompetens, men har inte samma resurser och kapacitet att arbeta med frågan. Här ser vi att vi kan jobba ihop för att skapa attraktion, driva samhällsfrågor, bidra i frågan om utbildning och mycket, mycket mer. Det är därför som vi nu startar upp nätverket för att kraftsamla och driva gemensamma frågor.
Under den första nätverksträffen diskuterade vi bland annat behovet av att:
- Attrahera fler nyexaminerade till regionen
- Engagera oss i de statliga och kommunala initiativen kring utbildning
- Etablera fler aktörer på campus i Skellefteå
- Göra en analys av nuläget och de framtida behoven
Nu arbetar vi vidare tillsammans med Skellefteå kommun och engagerade ledare hos Skellefteå Kraft, Boliden Rönnskär, Valutec, Siemens, Data Ductus, Adopticum, Holmden Wood Products, Renholmen och ABB för att ta nästa steg med nätverket.
Vill du också engagera dig framåt? Ta kontakt med mig så berättar jag mer!
Frågor?
Ulf Olofsson, Automation Region, Skellefteå, 070-690 72 47, ulf.olofsson@automationregion.com
Jannike Lindbergh, Skellefteå Kommun, 076-127 64 18

Go big or go home
Sverige är ett litet land men välkänt för att ligga i framkant när det gäller innovation, hållbarhet och teknik. Men vi kan inte göra allt själva – det går så fort inom så många viktiga teknikområden – vi måste samarbeta med andra! Därför har Automation Region i uppdrag att skala upp verksamheten och etablera kontakt, skapa nätverk och nya samarbeten i en internationell kontext som gynnar svensk industri. I det här blogginlägget vill jag berätta hur.
Vi har flera projekt där vi arbetar med att bygga ett internationellt nätverk med god samverkan. I Swedish IndTech, som drivs tillsammans med det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Process Industriell IT och Automation) och Nordic Innovation House i Silicon Valley, har vi etablerat en hub i USA. Där arbetar vi med att bygga vårt nätverk på andra sidan atlanten och framför allt i Silicon Valley där extremt mycket av teknikutvecklingen sker. Genom det nätverket skapar vi enklare kontaktvägar för svensk industri att nå tech-bolagen i USA för samarbeten och affärer – och vice versa. Vi sätter också Sverige på kartan vilket gjort att en handfull tech-bolag från USA just nu tittar på att etablera sig i Sverige när de ska öppna kontor och produktion i Europa. Nu blir det tyvärr en liten cliffhanger här – för jag kan inte berätta vilka bolag det rör sig om. Du får helt enkelt stay tuned!
Vi arbetar mycket med att etablera processer för förenklad internationell samverkan och genom den kunskapen har Automation Region skalat upp konceptet nationellt och bjudit in aktörer brett. I ett litet land som Sverige behöver vi koppla ihop våra styrkor nationellt för global impact. Det arbetet sker nu via iHubs Sweden. Där har vi samlat Sveriges innovationsmiljöer, SIP:ar och kluster för att arbeta tillsammans på systemnivå. Målet är att skapa ett effektivare innovationssystem där vi enkelt kan samarbeta över branscher och skapa synergier.
Projektet Mikrofabriker är ett exempel på ett sådant projekt som lanserats tack vare ett nära samarbete mellan oss på Automation Region och Science Park Borås där automationslösningar är en del av lösningen för textilbranschen. Det vill säga, här möts två kompetensområden som tillsammans adresserar utmaningar för att identifiera lösningar som möjliggör framtidens hållbara affärsmodeller som i slutändan gynnar oss alla. Fler sådana gränsöverskridande samarbeten har, och kommer skapas via iHubs!
Att lära av varandra och skapa relationer med spjutspets inom relevanta områden är av största vikt och därför arrangerades en delegationsresa till vår nod i Silicon Valley. Representanter från våra innovationsmiljöer i Sverige och det nätverk vi byggt upp i USA möttes i workshops och studiebesök som genererade i många intressanta dialoger både på plats och – viktigast av allt – som har fortsatt efter resan. Några av deltagarna pratar samarbetsprojekt med företagen de etablerade kontakt med, konkreta affärer diskuteras och vi lanserar inom kort ett industrinätverk med fokus på stärkt samverkan mellan akademin i Silicon Valley och Sverige.
Vår resa i USA har bara börjat. Vill du vara med på resan och dra nytta av det nätverk vi byggt upp? Kontakta mig eller Minna Sandberg, så hjälper vi dig!

Från soptipp till business
Föreställ dig rubrikerna om enbart 60 procent av allt stål som tillverkas i Sverige kunde säljas medan resten hamnade på soptippen. En bransch som står för åtta procent av våra utsläpp. ”Ofattbart!” skulle du troligtvis tänka då – och det är precis så jag vill att du ska tänka om överproduktionen i textil- och modebranschen. Den utgör nämligen tio procent av våra globala utsläpp samtidigt som 40 procent av allt som tillverkats aldrig kommer till användning. ”Ofattbar potential!” tänker du väl nu?
Efter ett besök hos vännerna på Science Park Borås tar jag med mig nya perspektiv som jag gärna vill dela med er. Låt oss börja med utmaningarna.
- Textilbranschen är bland de fem värsta när det gäller nedsmutsning
- 80 procent av textilier globalt hamnar på soptippen
- 10–20 procent av kläderna återanvänds i Sverige och enbart 1 procent återvinns på fibernivå
- 50 procent av utsläppen tillkommer efter produktionen av råmaterialet/fibern
Stora utmaningar som alla är miljömässigt, socialt och ekonomisk ohållbara. Dels behöver vi en beteendeförändring – vi måste helt enkelt använda det som redan är producerat och drastiskt minska vår överkonsumtion. Och dels behöver vi få till mer hållbara produktionskedjor med hög transparens och cirkulär design. Så låt oss nu gå vidare till potentialen inom textilindustrin.
- Svenska modebranschen omsatte 380 miljarder (2019) och vill satsa mer i Sverige
- EU:s nya textilstrategi och lagstiftning ställer högre krav på spårbarhet och avfall vilket gör smart produktion, cirkulära affärsmodeller och transparenta värdekedjor till heta områden
- Applicerbar teknik från industrin finns redan tillgänglig, som AI, sensorer och robotar
- Ökad efterfrågan på lokalproducerade, unika plagg
Och slutligen, för att citera Ellen Flybäck, projektledare på Science Park Borås:
– Det är viktigt att komma ihåg kraften i mode som uttryck och konstform, att spegla omvärlden och förmedla vem man är. Det är motorn till varför så många människor älskar mode och kläder, som helt enkelt gjort det här till en mega-industri.
Tillsammans med Science Park Borås vill vi på Automation Region ta tillvara på den här potentialen. Det finns ett enormt värde, både att bidra till minskade utsläpp och att faktiskt driva business för våra medlemmar. Det gör vi genom projektet Mikrofabriker som i dagsläget består av två ben – vi undersöker potentialen med småskalig produktion för textil- och modebranschen samt hur vi kan återanvända redan producerad textil.
Med hjälp av industriell teknologi (IndTech) ska alltså mindre, anpassade kollektioner med cirkulär design och transparenta värdekedjor skapas. Den flexibla automationen gör att den så kallade mikrofabriken snabbt kan ställa om och producera kundanpassade produkter nära slutkunden. Vi har även skapat en så kallad svart låda – inspirerad från flygplanens svarta låda – för att kunna spåra vilken miljöpåverkan textilerna har haft under värdekedjans gång.
Slutligen, och kanske det jag själv tycker är allra coolast, är den re-make-maskin som är på gång. Det är alltså ett system som med hjälp av robotik, sensorer och AI ska kunna identifiera defekter på ett plagg, bedöma vilken åtgärd som krävs för att göra plagget attraktivt i handeln och sedan genomföra själva åtgärden. Helt automatiskt och oberoende av människor. Supercoolt, om du frågar mig! Plagget får ett längre liv, en unik design och mindre miljöpåverkan. Win, win, win!
Efter mitt besök i Borås känner jag mig full av energi och inspiration. Och om du också vill lära dig mer är du varmt välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Science Park Borås!

Collaboration is the new innovation
… Sa en gång en vis person, och visst är det så! Under Automation Summit blev det mer tydligt än någonsin att innovation sker i gränsöverskridande samverkan och att tiden då forskning och innovation skedde i slutna rum är förbi.
Det är när näringsliv, entreprenörer och investerare, akademi och myndigheter möts som vi hittar lösningar på de stora komplexa utmaningarna. Och det är just i det mellanrummet – mellan alla dessa olika organisationer och verksamheter – som Automation Region verkar för att leda utveckling på systemnivå och bidra till att regionala styrkor blir till nationella resurser som sedan kan användas i en internationell kontext.
Under konferensen var det särskilt intressant att ta del av talarna som visar på hur det inte längre är gångbart att prata branscher som separata enheter. Teknologier, utmaningar och behov är gemensamma och det är först när vi delar lärdomar och erfarenheter med varandra som vi kan skapa en exponentiell utveckling. Många organisationer ser sina egna utmaningar som unika för just deras bransch, men putsar man lite på ytan är det oftast mer som är lika än olika. Mötesplatser som Automation Summit och plattformar som Automation Region fungerar som en sorts neutral basstation där vi kan mötas, planera och dela med oss av erfarenheter inför den klättring som väntar mot toppen.
Så TACK till er alla som gjorde Automation Summit 2022 till en fantastisk konferens! Nedan hittar ni länkar till inspelningar från konferensen.
Ta del av material från konferensen igen
Automation Summit – intervjuer →
Se föredragen från Automation Summit här →
Automatiserade logistikcenter – Johan Rösler och Peter Landenberg, Langebaek Consulting
Nyckelspelare i ett framtida energilandskap – Lukas Wärend Ewerlöf, Sigholm
Building moonshots and how to get started – Tamare Carleton, Stanford University

Fokusförflyttning mot IndTech
En kort analys av trenderna hos företagen som ställde ut inom Factory Automation på SPS-mässan i Tyskland.
Hemmaspelaren Siemens hade givetvis slagit på stort och stod ut bland de 1500 utställarna med en monter stor som en halv fotbollsplan. Inom verksamheten finns en rad framgångsrika produkter och lösningar inom styr- och drivsystem och lågspänningsutrustning för att nämna några.
Ett exempel är det välkända automationssystemet Simatic som funnits sedan mitten av 80-talet. En hårdvara med hög kvalitet, bredd i applikationsområden och välkänd för montörer, produktionspersonal och konsulter. Automationssystemet är en viktig tillgång i Siemens portfölj och under det gångna året berättar den svenska försäljningsorganisationen att det har varit ett all-time-high-år – igen – med mer såld hårdvara än någonsin förut.
Men. Det är inte Simatic som visas upp på mässan. Inte heller mängder av drivsystem, lågspänningsställverk eller annan hårdvara inom operationell teknik (OT). I stället upptogs tre fjärdedelar av hemmalagets planhalva av plattformar och kommunikationslösningar för Internet of Things, molntjänster och industriell BlueTooth. Edge Computing framhölls liksom AI och machine learning. Dessutom presenterades mjukvaror för konstruktion och projektering.
Alltså ses en ganska kraftig exponering av lösningar inom Industrial Technology (IndTech) – det vill säga att kompetens och nya digitala lösningar kombineras med OT och traditionell it från industrin för att göra den mer smart, säker och hållbar. Och det är inte enbart hos Siemens vi kan se den här förflyttningen. Jag skulle vilja framhålla att samma förskjutning av fokus kunde ses hos de flesta automationsleverantörerna i Nürnberg. Många har tagit fasta på den digitala transformationen – eller DX som vissa kallar det.
Det är en genomgripande förändring som industrin påbörjat. Min bedömning är att det är relativt komplicerat att ömsa skinn på det här sättet och att det kvävs samarbete, mod och en öppenhet för nya kompetens- och applikationsområden.
De traditionella produkterna, OT, som nämns i exemplet med Siemens fortsätter vara otroligt viktiga för att ge stabilitet och kassaflöde till företagen vilket gör att säljorganisationerna behöver utökas med resurser och strategier för att även ta IndTech ut på marknaden. Och då kommer vi till frågan: Vem är målgruppen för IndTech? Är IndTech-säljarens målgrupp samma som styrsystemssäljarens? Eller är det i stället till IT-avdelningen, process-dito eller varför inte ekonomerna som IndTech ska rikta sin kommunikation till?
Värdet av IndTech sträcker sig långt bortom den producerande enheten och genomlyser både affärsmodeller, arbetssätt, organisation, ledning och styrning. Oavsett hur vi definierar målgruppen kan vi i alla fall konstatera att den som väljer att ta IndTech på allvar har allt att vinna.
Avslutningsvis vill jag också rekommendera skriften ”SWEDISH INDTECH 2021” av Örjan Larsson. Utgiven av Automation Region, Blue Institute och PiiA.

Tänk om vi lika snabbt kunde överföra kunskap, förändra metoder och organisationer som vi kan utveckla teknik. Människor och teknik i symbios. Hur hade vårt samhälle sett ut då? Skulle det vara bra eller hade det bara skapat kaos?
Efter spännande möten med andra verksamheter och människor med andra perspektiv under Scanautomatic så är det tydligare än någonsin: tekniken finns. Det är i stället förutsättningarna för att implementera och använda tekniken som behöver komma på plats.
Men att skapa rätt förutsättningar i komplexa miljöer är inte gjort i en handvändning – eller hur? Därför frågade jag min kollega Helena Blackbright, doktor i innovationsledning, om hennes tankar kring teknikutvecklingen och förutsättningarna för svensk industri.

– Ny teknik förändrar i grunden upplevda behov och värdeskapande processer. För att det ska fungera ställs helt nya krav på hur lösningarna integreras i våra organisationer och samhället. Ju mer de nya lösningarna skiljer sig från det vi gjort tidigare desto större blir behovet att också bete oss på ett nytt sätt, organisera oss annorlunda och skapa möjligheter för helt nya samarbetsformer. Alla de diskussioner jag haft under Scanautomatic speglar detta på ett näst intill övertydligt sätt – de största behoven just nu är inte tekniska. Det handlar snarare om att organisera för banbrytande förändring och möta nya behov, skapa värdeskapande processer och demontera gamla strukturer, svarar Helena.
Det är där innovationsledningen kommer in. Ta till exempel FinTech och hur det har påverkat både bankerna och samhället. Där har teknikutveckling som Bankid och Swish skapat organisationsförändringar inom banken, kompetensbehovet har skiftat, processer för transaktioner förändrats och användningen har helt fundamentalt transformerats. Samma typ av utveckling ser vi nu inom industrin – det är det vi kallar IndTech.
IndTech – alltså Industrial Technology – innebär att kompetens och lösningar från it-branschen appliceras i industrin för att göra den mer smart, säker och hållbar. Branschen omsätter idag 105 miljarder kronor, eller hela 238 miljarder kronor, beroende på hur vi räknar. I runda slängar är det i nivå med basnäringarna, men med högre tillväxttakt och lönsamhet – en framtidsbransch för Sverige att ta vara på.
– För att göra det behöver vi tillsammans betrakta frågan ur ett större perspektiv och här behöver vi förstå att trots att det är bråttom så är vi kanske som snabbast när vi är långsamma. Nu är tiden då vi mer än någonsin behöver lära av varandra – internt i organisationen och mellan organisationer och branscher. It behöver förstå industrins utmaningar och industrin behöver förstå möjligheterna inom it. Kunder behöver utbildas för att köpa och säljare behöver förstå nya branschers gamla strukturer. Ekonomer behöver förstå hur nya processer skiljer sig från gamla produktionsprocesser och produktionsplanerare behöver förstå de organisatoriska effekterna av helt nya produktionssätt. Strateger behöver förstå de kortsiktiga operativa konsekvenserna av radikal förändring och operativa medarbetare måste prioritera långsiktig lönsamhet, berättar Helena.
– Kort sagt är vi i förändringsprocessens mest spännande, och kanske mest krävande, fas. Fasen då vi sätter formerna för vår framtid med fokus på att utveckla helheten – samhället, industrin och organisationen – inte delarna. En fas av ödmjukhet och fokus byggd på öppenhet, prestigelöshet och gränsöverskridande samarbete, sammanfattar Helena.
Det är här mina fantastiska kollegor inom Automation Region kommer in. Med stor kompetens, ett brett nätverk och en sann vilja att bidra till svensk industri driver de en oberoende plattform som delar kunskap och hittar vägar framåt för samarbeten i komplexa miljöer. För let’s face it, citatet ”kunskap är makt” kommer nog alltid vara aktuellt. Genom att samverka över gränserna och dela med oss av kunskap kan vi stärka kompetensen inom IndTech och skapa förutsättningar för att implementera teknik – men också innovativa processer, organisationsstrukturer och metoder – som alla gynnar den svenska konkurrenskraften.
Och det börjar i mötet mellan dig och mig – som på mässor som Scanautomatic. Så hör av dig till mig och mina kollegor på Automation Region så hjälps vi åt att möta den svenska industrins utmaningar!

Medskick till den nya regeringen: IndTech stärker svensk konkurrenskraft.
Men tekniken i sig är inte den enda lösningen. Vi behöver addera ytterligare ett antal ingredienser som samarbete, kompetensförsörjning och ökade investeringar i FoU – förutsättningar som underlättar industrins digitaliserings-, och inte minst, hållbarhetsresa. Först då bidrar vi till en stark, hållbar och konkurrenskraftig industri som lägger grunden för ett blomstrande samhälle.
IndTech, en förkortning av Industrial Technology, är ett relativt nytt begrepp som innebär att kompetens och lösningar från it-branschen appliceras i industrin för att göra den mer smart, säker och hållbar. Branschen omsätter idag 105 miljarder kronor, eller hela 238 miljarder kronor, beroende på hur vi räknar. I runda slängar är det i nivå med basnäringarna, men med högre tillväxttakt och lönsamhet. Enkelt uttryckt: En fantastisk framtidsbransch för vårt land.
IndTech-branschen har alltså potential att stärka de svenska finanserna, bidra till välfärden och genom industrins gröna omställning i kombination med tillgången på fossilfri el också skapa ett mer hållbart samhälle – så väl lokalt som globalt.
Ingredienserna som politiken nu behöver bidra med framåt är framför allt;
💰 Investera och skapa attraktion för forskning och utveckling.
💡 Stärka kompetensförsörjningen inom IndTech.
🤖 Ta täten i digitaliseringen.
🌱 Underlätta industrins klimatomställning.
På Automation Region jobbar vi med gränsöverskridande – allt för att öka hela Sveriges konkurrenskraft. Och vi vet att kompetensen, viljan och resurserna finns hos våra svenska företag.
Nu måste den nya regeringen ta sitt ansvar för att öka takten i industrins omställning. Ge oss, våra medlemsföretag och samarbetspartners förutsättningarna, så ser vi till att leda the IndTech movement – för industrins, och Sveriges bästa.

Automation Region har under lång tid arbetat för att öka samverkan mellan näringsliv, entreprenörer, investerare, lärosäten och myndigheter. En strukturomvandling av den magnitud vi ser framför oss ställer tuffa krav på att utbildningsystemet kan ställa om och ställa upp med utbildningar och kurser som möjliggör en god nationell kompetensförsörjning, men även att Sverige erbjuder goda förutsättningar att rekrytera internationellt. Vi ser att vi på Automation Region med våra erfarenheter av samverkan kan bidra i den utveckling som nu behöver ske.
Arbetsförmedlingen uppskattar att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer automatiseras under de kommande tio åren, motsvarande drygt en miljon jobb. Samtidigt förväntas automatisering och ett antal samhällstrender leda till 1,3 miljoner nya jobb fram till år 2030. Det handlar om arbetstillfällen för att skapa den nya tekniken och för att använda den, men även om arbetstillfällen som tillkommer indirekt av ökad tillväxt och ökade inkomster. Automationslösningar kan även vara en viktig pusselbit för att förbättra arbetsmiljön i tunga och slitsamma arbeten.
Det är inte bara i företagens direkta verksamhet som nyttan av automationslösningar blir tydlig i form av ökad produktivitet och resurseffektivitet. För att klara de stora utmaningar som bland annat klimatförändringar och en åldrande befolkning innebär för vårt samhälle behöver vi använda innovationskraften hos industriföretagen och deras medarbetare.
Inom ramen för mitt ansvar för Automation Regions forskning- och innovationssatsningar arbetar jag mycket med frågor som rör det svenska forskningssystemet. Sverige tillhör sedan länge de länder som satsar mest på FoU i förhållande till BNP och enligt SCB står näringslivet för 71 procent av satsningarna. Men andelen företag som är positiva till förutsättningarna för investering i FoU i Sverige minskar kraftigt. I IVA:s FoU-barometer år 2020 svarade 69 procent att det svenska FoU-klimatet är ”bra” eller ”mycket bra”. Året innan var andelen 83 procent.
Det finns ett glapp mellan nuvarande forskningssatsningar och det marknaden efterfrågar. Glappet har minskat genom de strategiska innovationsprogrammen och långsiktig uppbyggnad av kompetenscentra. Dessa satsningar har visat sig vara effektiva med potential att utvecklas vidare för att möta samhällsutmaningar, stärka konkurrenskraft och hållbar utveckling samt attrahera fler företag att förlägga sina FoU-investeringar till Sverige. Men samverkan mellan näringsliv och akademi behöver fortsatt stärkas och rörligheten däremellan måste öka.
Svenska företag är beroende av smarta automationslösningar för att stärka sin konkurrenskraft på en global marknad och ställa om till en mer energieffektiv tillväxt. Sveriges konkurrensfördelar är ett högt tekniskt kunnande, forskning i världsklass och ett innovativt näringsliv. Vårt välstånd är byggt på innovativa och framgångsrika exportföretag som kontinuerligt förnyar och ställer om produktion och produkter i takt med att marknaderna förändras. För att kunna behålla Sveriges konkurrenskraft behöver vi satsa mer på att utveckla dessa förmågor.
Automation Regions medlemmar är verksamma inom många områden och inkluderar såväl lärosäten, internationella storföretag, små- och medelstora företag och innovativa startupbolag. Tillsammans skapar vi förutsättningar för automationstillämpningar i världsklass och bidrar till att öka förståelsen kring utvecklingen inom automationsområdet.
Var med oss på resan mot ett konkurrenskraftigt och hållbart Sverige. Join the IndTech movement!