Från soptipp till business

Föreställ dig rubrikerna om enbart 60 procent av allt stål som tillverkas i Sverige kunde säljas medan resten hamnade på soptippen. En bransch som står för åtta procent av våra utsläpp. ”Ofattbart!” skulle du troligtvis tänka då – och det är precis så jag vill att du ska tänka om överproduktionen i textil- och modebranschen. Den utgör nämligen tio procent av våra globala utsläpp samtidigt som 40 procent av allt som tillverkats aldrig kommer till användning. ”Ofattbar potential!” tänker du väl nu?

Efter ett besök hos vännerna på Science Park Borås tar jag med mig nya perspektiv som jag gärna vill dela med er. Låt oss börja med utmaningarna.

  • Textilbranschen är bland de fem värsta när det gäller nedsmutsning
  • 80 procent av textilier globalt hamnar på soptippen
  • 10–20 procent  av kläderna återanvänds i Sverige och enbart 1 procent återvinns på fibernivå
  • 50 procent av utsläppen tillkommer efter produktionen av råmaterialet/fibern

Stora utmaningar som alla är miljömässigt, socialt och ekonomisk ohållbara. Dels behöver vi en beteendeförändring – vi måste helt enkelt använda det som redan är producerat och drastiskt minska vår överkonsumtion. Och dels behöver vi få till mer hållbara produktionskedjor med hög transparens och cirkulär design. Så låt oss nu gå vidare till potentialen inom textilindustrin.

  • Svenska modebranschen omsatte 380 miljarder (2019) och vill satsa mer i Sverige
  • EU:s nya textilstrategi och lagstiftning ställer högre krav på spårbarhet och avfall vilket gör smart produktion, cirkulära affärsmodeller och transparenta värdekedjor till heta områden
  • Applicerbar teknik från industrin finns redan tillgänglig, som AI, sensorer och robotar
  • Ökad efterfrågan på lokalproducerade, unika plagg

Och slutligen, för att citera Ellen Flybäck, projektledare på Science Park Borås:

– Det är viktigt att komma ihåg kraften i mode som uttryck och konstform, att spegla omvärlden och förmedla vem man är. Det är motorn till varför så många människor älskar mode och kläder, som helt enkelt gjort det här till en mega-industri.

Tillsammans med Science Park Borås vill vi på Automation Region ta tillvara på den här potentialen. Det finns ett enormt värde, både att bidra till minskade utsläpp och att faktiskt driva business för våra medlemmar. Det gör vi genom projektet Mikrofabriker som i dagsläget består av två ben – vi undersöker potentialen med småskalig produktion för textil- och modebranschen samt hur vi kan återanvända redan producerad textil.

Med hjälp av industriell teknologi (IndTech) ska alltså mindre, anpassade kollektioner med cirkulär design och transparenta värdekedjor skapas. Den flexibla automationen gör att den så kallade mikrofabriken snabbt kan ställa om och producera kundanpassade produkter nära slutkunden. Vi har även skapat en så kallad svart låda – inspirerad från flygplanens svarta låda – för att kunna spåra vilken miljöpåverkan textilerna har haft under värdekedjans gång.

Slutligen, och kanske det jag själv tycker är allra coolast, är den re-make-maskin som är på gång. Det är alltså ett system som med hjälp av robotik, sensorer och AI ska kunna identifiera defekter på ett plagg, bedöma vilken åtgärd som krävs för att göra plagget attraktivt i handeln och sedan genomföra själva åtgärden. Helt automatiskt och oberoende av människor. Supercoolt, om du frågar mig! Plagget får ett längre liv, en unik design och mindre miljöpåverkan. Win, win, win!

Efter mitt besök i Borås känner jag mig full av energi och inspiration. Och om du också vill lära dig mer är du varmt välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Science Park Borås!