
Nu växer en ny industrigren fram
Kan 3D-printning användas för prototyper i modebranschen? Kan VR användas för att testa kläder i en online-butik för att minska returerna? Kan robotar effektivisera modeindustrins remake-processer? Hur kan AI hitta defekter på kläder? Och vad kan vi lära oss från andra branscher som automatiserat?
Frågorna från deltagarna under Automation Roadshow var många, samtalen givande och engagemanget stort! Att introducera två vitt skilda branscher för varandra kan vara en utmaning, men med rätt personer från respektive bransch uppstår magi som gör att vi steg för steg kan göra de förflyttningar som krävs för att nå ett mer hållbart samhälle.
I projektet Mikrofabriker arbetar vi med vännerna på Science Park Borås för att skapa just den magin mellan textil och automationsindustrin. Syftet är att använda teknik som redan finns i industrin och applicera den, tillsammans med kunskapen om den, i textilbranschen för att skapa cirkulära flöden. Att plocka teknik från ett område och använda i en helt ny kontext kallas för tech transfer, något som vi behöver göra på en övergripande nivå i flertalet branscher för att nå hållbarhetsmål och vara konkurrenskraftiga. I det här fallet vill vi skapa förutsättningar för produktion närmare konsumenten, använda teknik för att bättre spåra utsläpp och skapa en automatiserad prototyp för remake – det vill säga ett flöde där det som tidigare setts som avfall nu blir till råvara.
Ett av initiativen för att skapa den berömda magin, och bidra till förändring, är Automation Roadshow. Ett koncept där vi bjuder in aktörer från textil- och modebranschen på en studieresa där våra automationsföretag får berätta om sina verksamheter, den teknik de arbetar med och hur den skulle kunna appliceras i en helt ny industrigren som textil.
Under en dag i Västerås bjöd vi på besök hos:
Robotdalen och ABB
På plats i ABB Robotics Experience Center mötte vi Catrin och Erik som visade upp hur robotar kan användas i mer utmanande miljöer och situationer. Catrin visade de collaborativa robotarna och hur de kan användas i samarbete med människor. Och Erik berättade om hur de tillsammans levererat lösningar till Karolinska sjukhuset för labbautomation med robotar – och dessutom programmerat en robot för dansföreställning tillsammans med en människa.
byBrick
Här mötte vi Erik och Joacim som redde ut begreppen XR, AR och VR och visade hur man med hjälp av dessa kan skapa effektiva verktyg för utbildning – något som definitivt kommer vara viktigt om produktion flyttas närmare konsumenten, och automatiseras. Deltagarna fick till sin stora glädje även testa tekniken på plats och bli allt från kranbilsförare till hotellgäster.
Aros Polymerteknik
Ute på Hacksta industriområde mötte vi upp Stefan i deras splitter nya lokaler. På plats fick vi en rejäl dos med inspiration kring hur hel- och framför allt halvautomation gör det möjligt för dem att konkurrera på den asiatiska marknaden. Genom välplanerade investeringar i automation slår man konkurrenterna på fingrarna när det gäller både kvalitet och pris. Här väcktes många tankar hos deltagarna som har mycket av sin produktion förlagd i Asien.
Digital Mechanics
Här mötte vid Fredrik som berättade om hur 3D-printing används i industrin, och visade runt i deras produktion. Att använda sig av tekniken för exempelvis snabba prototyper eller reservdelar och accessoarer var ett intressant område som kom upp under diskussionerna.
Ledai
Här visade Thomas och hans medarbetare upp hur AI används – både i projektet Mikrofabriker – men också andra industriapplikationer. Läs mer om hur Thomas och gänget hjälper oss att använda AI i remake-maskinen här!
Ett stort tack till alla våra presenterande medlemmar som så givmilt delade med sig av sin kunskap för att skapa värde i en helt annan bransch! Och tusen tack till våra deltagare från Lindex, Retuna Återbruksgalleria, H&M och Stinarand för stort engagemang, bra frågeställningar och intressanta diskussioner!
Vi sammanfattar en intensiv dag med mycket nya tankar och idéer som vi tar med oss in i projektet. Vill du också engagera dig för att bidra till hållbar konsumtion och produktion? Kontakta mig och Ellen Flybäck på Science Park Borås så berättar vi mer!
Projektet Mikrofabriker är ett samarbete mellan Automation Region och Science Park Borås. Målet är att göra teknik och tillverkningsprocesser för cirkulära och hållbara flöden tillgängliga för fler aktörer och skapa innovativa och hållbara produktionskoncept, såsom mikrofabriker.
Projektet uppmärksammas både lokalt som nationellt. Se det senaste inslaget på TV4 här - cirka 5 minuter och 30 sekunder in.