Pulsen i Almedalen
Två dagar går fort. Väldigt fort när det finns så många intressanta seminarium att besöka, människor att träffa och actions att ta. Fokus för mina två dagar i Almedalen kan summeras genom ord som samverkan, kompetensförsörjning, hållbarhet och kommunikation. Men det speglar kanske inte riktigt veckans fokus.
I år upplevde jag att det var ett betydligt större ljus på frågor som cybersäkerhet, den geopolitiska osäkerheten, riskerna (och möjligheterna) med AI, energiförsörjning och klimatkris. Tunga och viktiga ämnen som definitivt kräver samarbete.
Ett annat viktigt ämne är kompetensförsörjning – ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som definitivt skulle behöva fyllas med nya perspektiv och idéer. Har vi inte pratat om utmaningen med kompetensförsörjning väldigt länge nu? Och trots många initiativ och stort engagemang så fortsätter behovet av rätt kompetens att växa. Jag tror allt att vi måste ta ett nytt grepp kring frågan och hitta nya typer av actions för att attrahera fler människor till ingenjörsbranschen (och alla andra branscher som också skriker efter medarbetare).
Under Almedalen passade jag på att besöka några seminarium på temat. Ett av dem, som verkligen fick fäste i mig, anordnades av Sverok, en organisation som arbetar för att skapa en bättre spelkultur och samla barn och unga.
Vi vet att spelande utvecklar strategiskt tänkande, förmåga att snabbt agera på ny information och att fatta många beslut inom kort tid. Det är välkända skills. Men fokus under det här seminariet var ledarskap och de skills som ledare inom spelcommunities, servrar och chattar utvecklar genom sitt ideella engagemang. Ett engagemang som Sverok liknade vid ideellt arbete i föreningslivet – kompetenser som är betydligt enklare att cv-fiera.
Förmågorna som de unga ledarna utvecklar handlar om allt från att sätta spelregler, skapa grundtrygghet, kommunicera och arrangera event till konflikthantering, rekrytering, inkludering, moderera chattar och bjuda in till möten. Kompetens som definitivt är överförbar till vår svenska industri och det behov som finns där. Målgruppen för just den här undersökningen är 15 till 20 år. Det vill säga; snart på väg ut på arbetsmarknaden – och definitivt en grupp som jag skulle rekommendera våra medlemsföretag, partners och intressenter att hålla ögonen på. Nyfiken på Sveroks arbete och rapporten? Här finns den.
Under veckan arrangerade vi två egna workshops – med fokus på samverkan. Det gjorde vi genom iHubs Sweden som är en organisation vi varit med och grundat för att samla innovationsmiljöer och skapa ökad impact av det arbete som görs inom innovationssystemet runt om i landet.
Vi vidareutvecklade bland annat idén om ett svenskt Change Lab, en miljö där vi kan testa idéer, lära oss av misslyckanden och iterera snabbt för att utveckla innovativa lösningar på komplexa samhällsproblem. Här har vi en unik möjlighet att bidra till den hållbara omställningen runt om i världen – genom gränsöverskridande samarbeten, tech transfer och inte minst – genom att ta en ledande roll inom systeminnovation.
Den andra workshopen guidade oss genom konceptet innovation commons som främjar innovation genom öppenhet, kollektiv förvaltning och delning över gränserna. Vi diskuterade bland annat hur vi kan skapa en öppen miljö där konkurrenter kan mötas, innovation främjas och resursanvändningen optimeras för att gynna oss alla – en utmaning som är viktig att lösa för att främja systeminnovation.
Sammantaget ett par riktigt bra dagar – med många seminarium men också många, väldigt intressanta möten och diskussioner som vi tar med oss in i hösten.