Världens jobbigaste lektion gör det enklare att få jobb

Artikel · 2012-04-24

Kan man, på bara 60 minuter, konvertera ett potentiellt hockeyproffs till en framtida ishockeyspelande automationstekniker? Med rätt kunskap, energi och motiverande förmåga; ABSOLUT! Att slå in ett uns av arbetsmarknadskunskap i en förvirrad tonårshjärna, kan resultera i radikala förändringar. Det grundläggande budskapet är lika enkelt, som det är genialt: Utgå från jobben!

Det verkar som om ingen tidigare har sagt till dagens ungdom att ”Allt det ni gör i skolan syftar till att rusta er till ett framtida yrkesliv”. Dagens ungdom har hur som helst inte greppat det. Att de ska jobba. Allihop. I många, många år! Som en kille i tredje året på gymnasiet svarade på frågan vad han ska göra i sommar; ”Jag ska ju ha sommarlov!” Responsen var ganska given; ”Men blir inte du arbetslös?”, och där föll polletten ner!


Klicka för stor bild.

Det kommer inte lösa sig, om de inte gör något själva! Ingen kommer anställa dem för att vara snäll. Det kostar blod, svett och tårar att som ung få ett jobb i dagens moderna samhälle! Företagen strävar mot effektivitet och lönsamhet och att anställa unga är oftast ingen kortsiktigt lönsam historia. Att få ett jobb som ung idag är ingen enkel match. Konkurrensen är stenhård. Förutsättningarna har förändrats radikalt de senaste decennierna vilket ger oss övriga ett ansvar. Ja, alla vi, som för tio, femton eller trettio år sedan ”gled” in på arbetsmarknaden. Ansvaret består främst av att förstå att det numera är en kamp att ens få ett så kallat ”skitjobb”. ”Man kan alltid jobba på Donken (McDonalds)” är en fras som yttras ständigt när vi är ute och föreläser. Men nej! Mindre än tio procent av alla som söker, får jobb på Donken. Även där råder fruktansvärd konkurrens, som kan sänka även den starkaste tonåringens självförtroende. Har man inte social kompetens, kan passa tider och samarbeta, så är det kört. Även om det ”bara” handlar om att kränga burgare!

Hur gör man då, som ungdom idag? Jo, man rustar sig! Med rätt utbildning, rätt attityd och genom att söka information, så finns förutsättningar att komma hur långt som helst. Det finns jobb därute, massor av jobb, men frågan är om dagens ungdom är tillräckligt medvetna om vad som krävs för att få dem? Ungefär en på hundra ishockeyspelare, det vill säga en procent, kan leva på att spela ishockey på elitnivå i Sverige, medan i stort sett alla automationstekniker får arbete efter avslutad utbildning! Är man, som ung idag, villig att ta chansen/risken?

Ted Radgren och Sara Wallentin • Jobba i Västerås