Virtuell teknik med verkliga möjligheter
Med största sannolikhet kommer 2016 bli året då begreppet Virtual Reality (VR) kommer att vara på mångas läppar. Med hjälp av VR blir användaren placerad i en helt omslutande virtuell värld. Där kan användaren titta runt och interagera som om det vore verklighet. Men sanningen är att VR inte är en ny teknik utan har en historia som sträcker sig tillbaka till 50-talet. Sedan dess har tekniken kommit och gått i olika vågor genom decennierna, men aldrig riktigt slagit igenom. Frågan som många funderar på är: Varför har VR blivit hett just nu och varför har det inte slagit igenom tidigare?
Dagens VR-trend har vi bland annat utvecklingen av mobiltelefoner att tacka för. I takt med att skärmarna och hårdvaran har blivit bättre har nya användningsområden för den mobila tekniken vuxit fram. Detta i kombination med olika sensorer som kan läsa av hur enheter rör sig har gett oss utmärkta möjligheter att konsumera information på nya sätt. Vi har även flera världsledande IT-företag, där Facebook, Google och Samsung är några exempel, som är med och driver VR-tekniken framåt.
Allteftersom olika tekniska lösningar integreras i samhället öppnas nya möjligheter för att göra processer ännu mer automatiserade och digitaliserade. VR används redan idag för en rad olika tillämpningar, till exempel utbildning av maskinoperatörer, virtuella husvisningar och visualisering av produkter. Även sjukvården har börjat ta till sig tekniken, där exempelvis smärta hos patienter med brännskador kan lindras genom att de får vistas i virtuella, kyliga miljöer.
Vi på byBrick jobbar mycket med digitalisering av säljprocessen och hur vi kan använda ny teknik för att göra den effektivare. VR ger våra kunder möjlighet att visualisera komplexa produkter, situationer och flöden på ett enkelt och intuitivt sätt. Ett exempel är försäljning av maskiner och system som är svåra att demonstrera med Powerpoint och broschyrer. Här kan VR användas för att visa en produkt utan att den finns på plats fysiskt.
VR har många fördelar men vi behöver komma ihåg att tekniken fortfarande har en del områden som kan förbättras. Ett exempel är åksjukan som kan uppstå för vissa användare. En annan utmaning är att användaren inte ser sina egna kroppsdelar vilket bland annat försvårar interaktionen med den virtuella världen. Trots att det finns förbättringsområden så är det dock ingen tvekan om att VR öppnar upp många nya dörrar och användningsområden redan nu.
Med det här sagt, har ni inte testat denna teknik, så se till att göra det! Det är först då det går att förstå vad VR faktiskt är och utan den upplevelsen är det svårt att inse alla möjligheter som tekniken ger. Vid Automation Regions frukostmöten, den 8 mars i Västerås och den 15 mars i Stockholm, berättar jag mer om VR och för dem som är nyfikna finns då också möjlighet att kliva in i den virtuella världen. Med förståelse för tekniken är det relativt enkelt att spinna vidare på olika användningsområden. I slutänden är det enbart fantasin som sätter stopp för vad som är möjligt att åstadkomma!
Elin Sjöström
Projektledare på byBrick