Är Industri 4.0 politik eller teknik?

Notis · 2015-10-30

Andreas Rosengren

På ett välbesökt frukostmöte i Stockholm den 13 oktober gav Andreas Rosengren sin syn på Industri 4.0 – initiativet som sjösattes 2011 för att stärka Tysklands tillverkningsindustri. Andreas, som är specialist inom automation och industriell IT på Prevas och har med sig en gedigen erfarenhet från många års arbete med utveckling av effektiva produktionssystem inom Scania, gav oss många tänkvärda insikter i detta minst sagt högaktuellt tema.

Deltagarna på frukostmötet var både engagerade och pålästa och det blev många bra diskussioner kring frågor som: Vad är egentligen Industri 4.0 och på vilket sätt påverkar det svensk industri? Och vad döljer sig bakom buzzwords som Smart Factories, Internet of Things, Big Data, Cloud Computing och Cyber Physical Systems?

De flesta frågorna blev nog besvarade och när det gäller mötets huvudfråga – alltså om Industri 4.0 är ”bara politik” eller om det också finns ett teknikinnehåll som kan tillföra nytta till svensk industri och ge nya affärsmöjligheter – kan vi summera: Ja, det finns absolut ett reellt värdeinnehåll i detta som långsiktigt kommer att vara helt avgörande för Sveriges industri och välfärd.

Men det finns också många utmaningar på vägen innan vi kan se smarta, digitala och uppkopplade fabriker som tar egna beslut kring produkterna som tillverkas och kommunicerar med allt från underhåll till logistik- och affärssystem.

I nära samverkan med våra medlemmar och partner inom näringsliv, akademi och samhälle fortsätter vi på Automation Region att följa digitaliseringens snabba utveckling och hålla koll på IT-världens inverkan på var automationen är på väg. Vi lovar att återkomma till ämnet vid kommande frukostmöten, Automation Expo, konferenser och andra aktiviteter.

Du som missade frukostmötet får en ny chans den 8 december, då Andreas besöker oss för ett nytt frukostmöte på samma tema i Västerås. Välkommen!