Athena - nätverket för kvinnor som studerar till ingenjörer

Notis · 2018-06-29

Hanna Knaust, ingenjörsstudent, driver nätverket Athena.

Hanna Knaust går fjärde året på industriella ekonomiprogrammet med inriktning energiteknik vid Mälardalens högskola, MDH. Nu har hon startat nätverket Athena för kvinnor som studerar till ingenjörer.

- Det finns olika linjeföreningar och vi har många likheter, men tidigare har det inte funnits något forum där vi kan träffas och lära känna varandra.

Hon berättar att över 150 kvinnor, ingenjörsstuderande vid MDH, är anslutna till nätverket.

- En otrolig kapacitet! Det är viktigt att kunna inspireras av varandra.

Många tjejer har ingen kvinna inom teknikbranschen som förebild att identifiera sig med, menar Hanna Knaust. Det vill teknikstuderande kvinnor i Eskilstuna och Västerås ändra på.

- Vi behöver förändra bilden av vad ingenjörsyrket innebär. I mångas ögon är teknik en bransch för män och det gör att kvinnor till viss del väljer bort yrken inom området. Vi vill inspirera flera att våga söka sig till branschen.

En förutfattad mening är att det är ett ”svårt” yrke. Det finns förstås utmaningar, menar hon, men det går att lösa.

- Det är roligt att berätta om hur fantastiskt ingenjörsyrket är. Du får vara ute och träffa människor och hitta lösningar på olika problem. Bäst med yrket är att det är spännande och att det händer mycket. Med varierande projekt kan varje dag se olika ut.

Aspekter som tilltalar många kvinnor inom ingenjörsyrket behöver lyftas fram. Till exempel den sociala biten, att det handlar om att arbeta för och med människor och samhälle, säger Hanna Knaust. Vissa tvekar på grund av att de är osäkra på vilken inriktning de ska välja.

- Mitt råd är att söka ändå! Det blir bra oavsett. Och det går att byta.

För egen del ser hon fram emot sex månaders ekonomistudier i Kuala Lumpur, Malaysia, med början till hösten. En hängiven ambassadör för sitt kommande yrke avslutar självklart med en uppmaning till de tjejer som eventuellt tvekar inför framtida studier;

- Allting går att lösa, ingenting är omöjligt.

 

Är du intresserad av att vara med i nätverket? Mejla hanna.knaust@gmail.com