Automation Expo på SAAB i Arboga

Notis · 2015-11-30

Automation Expo på SAAB i Arboga

Den 19 genomfördes årets sista Automation Expo på SAAB i Arboga, en perfekt avslutning på ett lyckat expoår. Närmare 100 besökare minglade och träffade de 17 utställande företagen. SAABs Olle Ytterberg, Director business development, och Catarina Lindholm, Head of commercial development, var på plats för att berätta om företagets framtid och utmaningar.

– Vi återinvesterar 20-25 procent av vår försäljning, i år cirka sex miljarder kronor, på forskning och utveckling. För ett teknik- och forskningsintensivt företag som SAAB är det viktigt att följa teknikutvecklingen även i andra branscher och därför ville vi gärna vara med och arrangera Automation Expo här i Arboga, berättade Olle Ytterberg.

Expot huserade för första gången i ett museum – Robotmuseet – där stora delar av Arbogas industrihistoria finns samlad. Museet drivs av ideella krafter och vid expot medverkade flera eldsjälar som guidade och förevisade en flygsimulatorn som flera av besökarna passade på att testa. Tillsammans med Fredrik Bruhn, adjungerad professor i robotik och flygelektronik vid Mälardalens högskola, fortsatte sedan flygturen hela vägen ut i rymden i ett föredrag om pålitligheten i industriell Internet of Things.

Automation Expo i Arboga arrangerades i samverkan men Arboga Kommun som tar väl hand om näringslivet i staden.

– Arboga har en intressant mix av historia, kultur och teknik. Vi har utvecklats till ett högteknologiskt område som bygger på DNA från flygindustrin. Genom att skapa mötesplatser för företagen, som till exempel Automation Expo, så ökar vi förutsättningarna för nya samarbeten och sporrar till utveckling, konstaterade Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga kommun.

Under nästa år planeras flera Automation Expon ute hos intressanta företag, mer information kommer!

Fredrik Bruhns presentation
Olle Ytterbergs och Catarina Lindholms presentation
Mikael Klintbergs presentation