Automation Region och First Lego League

Notis · 2009-12-18

Drygt 300 glada och entusiastiska barn deltog i First Lego League-tävlingen i Växhuset i Västerås den 7 november. Flera av Automation Regions medlemmar, exempelvis ABB Robotics, Prevas, Bombardier, Länsstyrelsen, Västerås Stad och Mälardalens högskola, ställde upp som domare och hade lika roligt som barnen! Bland domarna återfanns även Helena Jerregård från Automation Region.
 
Ansvariga arrangörer Anna Fredqvist och Anna Sjödin hade lagt ner massor av tid och energi på planering runt arrangemanget, och som huvuddomare agerade robotprofessor Lars Asplund. Tävlingen gick i år ut på att hitta framtidens transporter – ”Smart Move”. Legoroboten fick köra en bana där det gällde att anpassa programmeringen av roboten så att olika uppdrag, såsom att flytta föremål eller placera sig på olika ställen, kunde utföras. Dessutom skulle barnen föra loggbok under processen och ta fram material om smarta transporter. Allt presenterades för olika domarkategorier och grupperna bedömdes i olika klasser och olika priskategorier.
 
 
Det vinnande laget Safety TraffiQ kom från Barkarö skola och gick vidare till regionfinalen i Eskilstuna (foto Magnus Larsson). Tyvärr gick det inte lika bra för dem där, men klart är att barnen lär sig massor om samarbete, samhällsfrågor, konstruktion, innovation och programmering – och framför allt så har de kul!