Finalisterna möts i Göteborg

Notis · 2016-09-30

Automation Student är Automation Regions studentpris som uppmärksammar bra examensarbeten inom automation. Juryn har utsett tre finalister som kommer att presentera sina arbeten på på fackmässan Scanautomatic & Processteknik i Göteborg, klockan 14.30 på tisdag den 4 oktober. Prisutdelare är Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation, och det vinnande bidraget belönas med ett stipendium på 20 000 kronor.

Finalister i Automation Student 2016
Årets finaliser från vänster: Jesper Halmsjö och Jonas Fält, Chalmers, Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson, Högskolan i Skövde, och Johan Svensson och Anders Dahl, Linnéuniversitetet.

... och de nominerade är:

  • Jesper Halmsjö och Jonas Fält, Chalmers – Emulation of a production cell
  • Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson, Högskolan i Skövde – Framtidens produktionspersonal i den smarta fabriken
  • Johan Svensson och Anders Dahl, Linnéuniversitetet – Konceptstudie av universell testrigg för växellådor

Jesper Halmsjö och Jonas Fält kartlägger i sitt arbete utmaningar och möjligheter vid emulering av en tillverkningscell, ett viktigt område för snabb och säker drifttagning av automationslösningar. Fokus ligger bland annat på kommunikationen mellan olika industriella programvaror och arbetet har utförts i samarbete med ÅF, ABB, SKF och Xcelgo.

Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson har på uppdrag av Volvo Cars i Skövde undersökt produktionspersonalens framtida roll när företaget tar steget mot den smarta fabriken. Projektet kartlägger även den nuvarande fabrikens status i förhållande till begreppet "smart fabrik" samt vad som krävs för att uppnå de framtida målen.

Johan Svensson och Anders Dahl har utfört sitt examensarbete för Swepart Transmission AB, ett företag som utvecklar och tillverkar mekaniska transmissioner och kugghjul. Arbetet utgörs av en konceptstudie inklusive kostnadsuppskattning för en universell testrigg som ska användas för vidareutveckling eller ersättning av företagets befintliga testsystem.