Frukostmöte med Elit och Business Sweden

Notis · 2013-10-31

– och avtackning av Helena Jerregård!

Den 1 oktober var det ett lite speciellt frukostmöte på Automation Center i Västerås. Inte nog med ett intressant föredrag från medlemsföretaget Elit och deras speciellt inbjudne Anthony Smith från Storbritannien kring beröringsfri temperaturmätning; på plats var även partnerorganisationen Business Sweden med ett spännande exportcase kallat ”Från Irsta till Indien”. Dessutom passade ledning och medlemmar på att inofficiellt avtacka vår tidigare processledare Helena Jerregård, vilket säkerligen lockade en del av de cirka 50-talet intresserade deltagarna.

Nye processledaren Mikael Klintberg hälsade först alla välkomna på sin första dag på jobbet, ett uppdrag han praktiskt inledde med att dra igång larmet på Automation Center – en rivstart! Mikael tackade för förtroendet och möjligheten att föra stafettpinnen vidare från Helena. Han kunde även konstatera att starten blivit mycket positiv med tanke på den nyligen genomförda Automation Summit med 270 deltagare och över 70 olika representerade företag. Vinnaren av Automation Student Svante Augustsson, som presenterades under Summit, blev också mycket uppmärksammad. Bland de många aktiviteterna på agendan nämnde Mikael speciellt Automation Expo i Fagersta (se notis), den nya appen som lanseras kring roboten Cax samt det kommande frukostmötet den 5 november (med doktorandföreläsning och Produktionslyftet).

Därefter fick Marie Gidlund från Business Sweden ordet med en kort introduktion av deras arbete med att stödja exportaffärer. Business Sweden, som är en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden, är en icke vinstgivande organisation som hjälper främst mindre företag på plats ute i världen. Stödet är kostnadsfritt eller subventionerat och de hjälper cirka 3-4000 företag per år.

Med sig hade Marie kollegan Anna Hellerstedt, expert på bland annat Finland. Det är ett land med relativt stabila statsfinanser som liksom Sverige är mycket beroende av export. De storsatsar på vindkraft, bygger ut sin kärnkraft och investerar i gruvindustrin – stora affärsmöjligheter för en lång tid framåt. De ska även bygga världens bästa barnsjukhus i Helsingfors, stora satsningar som borde vara av intresse för medlemmar inom Automation Regions medlemsföretag(se notis). Håll dig uppdaterad på www.business-sweden.se!
Med sig hade de även en representant från företaget Scandinvent, Roger Eklund, som utvecklar och producerar hjälpmedel för stenindustrin; CNC-maskiner, sågar och programvara. De siktar i år på en omsättning på 23 miljoner kronor med sina 20 anställda, där all produktion sker i Irsta. Med hjälp av Business Sweden har de påbörjat bearbetningen av marknaden i Indien där de nu har sålt sin första maskin. De påbörjade arbetet 2011 och bara i Bangalore finns det cirka 600 potentiella kunder som arbetar med köksbänksskivor, trappor eller gravstenar.

Det på alla sätt välfyllda frukostmötet rundades av med Jonas Frank från Elit och Anthony Smith från deras leverantör Calex, som gav en intressant föreläsning kring möjligheter och förutsättningar för beröringsfri temperaturmätning. Med exempel från allt från kvalitetssäkring inom värmeintensiv produktion till temperaturmätning av elefanter för spårning av herpes (!) gav Anthony deltagarna många idéer och tips på nya användningsområden.


Lena Eriksson från Västerås stad avtackar Helena Jerregård med ett tal och en blombukett.

Mötet avslutades som nämnts med en inofficiell avtackning av tidigare processledaren Helena Jerregård. Många var det som kom med blommor och även höll kortare, men mycket uppskattande tacktal – bland andra Addiva, Västerås stad, Jobba i Västerås och Handelskammaren. Även Automation Regions tidigare styrelseordförande Erik Oja deltog på avstånd genom en fin text som han skickat från sin nya arbetsplats i Shanghai. En rörd Helena tackade alla och önskade den nya processledningen med Karolina Winbo och Mikael Klintberg all lycka till i framtiden och lovade att fortfarande finnas kvar i klustret som en aktiv och engagerad medlem i sin roll som vd för SICS Västerås. Därefter bjöds det förutom på det sedvanliga minglet även på väldigt god tårta!