Frukostmöte om förstärkt verklighet

Notis · 2015-09-30

Frukost om förstärkt verklighet

I mitten av september arrangerade Automation Region ett frukostmöte i Stockholm på temat Augmented reality – förstärkt verklighet. En teknik som kan hjälpa operatörer och tekniker att få tillgång till snabb specialisthjälp oavsett var i världen de befinner sig.

Bakgrunden är en PiiA-finansierad studie där Automation Region, Mälardalens högskola, SICS Västerås, ABB FACTS, Gyproc och XMReality, undersökte hur augmented reality kan stötta processindustrin. Med hjälp av tekniken får operatörer och tekniker tillgång till snabb specialisthjälp. Inspirerad av spelindustrin kan kombinationen av innovativ mjukvara, mobil bredbandsteknik och augmented reality erbjuda nya lösningar för att ge tekniker och operatörer audiovisuell guidning av en expert via internet.

Genom att tala, peka och visa kan de tillsammans lösa ett komplicerat tekniskt problem på distans och i realtid, lika effektivt som om experten stod vid sidan om och instruerade. Tekniken öppnar nya affärsmöjligheter där bättre utnyttjande av expertis ger besparingar i form av minskade rese- och stilleståndskostnader, samtidigt som den negativa miljöpåverkan minskar.

Läs en tidigare artikel om projektet